[Nayttelyposti] Poimintoja pukuhistoriasta Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalossa

Mari Jalava mari.jalava at uusikaupunki.fi
Ke 8.Kesä. 13:10:50 EEST 2022


PÄÄLLEPANTAVAA  - Poimintoja pukuhistoriasta

Päivittäin mietimme mitä päällepantavaa valitsisimme vaatekaapistamme. Tai sitten "panemme päälle" mitä sattuu olemaan saatavilla. Pukeutua täytyy, ja saa, niin arkeen, juhlaan kuin työhönkin. Uudenkaupungin porvariston pukeutumiseen 1800-luvulla vaikuttivat omat mieltymykset ja mahdollisuudet, mutta myös säädyn vaatimukset. Säätyjako vaikutti ihmisten pukeutumiseen ja käyttäytymiseen koko vuosisadan ajan.

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talon vuoden 2022 päänäyttelyssä tutustutaan museon tekstiilikokoelman vanhimpiin vaatteisiin pääasiassa 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.  Esille ovat päässeet porvariston vaatteet, koska ne ovat niitä, joita museon kokoelmissa on olemassa tuolta ajalta. Tavallisen rahvaan vaatteita ei ole juurikaan museoon lahjoitettu tai kerätty, eivätkä toisaalta kansan vaatteet säilyneet, vaan ne käytettiin loppuun.

Kuinka sitten porvarisnaiset pukeutuivat juhlaan ja arkeen? Miten lastenvaatteet erosivat aikuisten vaatteista, vai erosivatko? Entä mitä pukivat päällensä sotilaat tai poliisi? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaan Päällepantavaa -näyttely. Näytteille on siis asetettu niin miesten, naisten kuin lastenkin vaatteita. Lisäksi esillä on erilaisia virkavaatteita, ja oman mielenkiintoisen lisänsä näyttelyyn tuovat erilaiset koristeelliset asusteet, kuten päähineet, kengät, käsilaukut ja päivänvarjot.

Näyttelystä löytyy tintamareski valokuvausta varten, värityskuvia lapsille sekä leikkinurkkaus, missä voi kokeilla teemaan sopivia vaatteita ja asusteita. Museotalon pihapiirissä on toinen leikkipaikka, missä voi leikkiä kauppaleikkejä tai pelata pihapelejä. Päällepantavaa -näyttelyn lisäksi Wahlbergin talon kaksi perusnäyttelyä ovat avoinna: alakerrassa voi tutustua porvaristalon sisustukseen, ja yläkerrassa kaupungin merelliseen historiaan.

Wahlbergin museotalo, Ylinenkatu 11, Uusikaupunki
www.uudenkaupunginmuseo.fi<http://www.uudenkaupunginmuseo.fi>

Avoinna:
10.6. saakka ti-pe klo 12-15
13.6.-27.8. ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 12-15 (suljettu 24.-26.6.)
30.8.-28.10. ti-pe klo 12-15

Poikkeuksia avoinnaoloaikoihin:
Varsinais-Suomen museopäivänä 28.8. klo 11-16
Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumassa 3.-4.9. la-su klo 12-16
terveisin,

Mari Jalava

Museonjohtaja
Uudenkaupungin museo
Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut
Myllykatu 10,  23500 Uusikaupunki
0500 718 557
www.uudenkaupunginmuseo.fi<http://www.uudenkaupunginmuseo.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta