[Nayttelyposti] Ruotsinsalmi-paviljonki. Kesäkohde Kotkan Varissaaressa 10.6.2022 alkaen.

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
To 2.Kesä. 10:17:46 EEST 2022


Ruotsinsalmi-paviljonki. Kesäkohde Kotkan Varissaaressa 10.6.2022 alkaen.

Kotkansaaren edustalla Varissaaressa sijaitseva uusi Ruotsinsalmi-paviljonki avautuu yleisölle 10.6.2022. Paviljongissa kerrotaan Ruotsinsalmen taisteluista 1789 ja 1790 sekä hylyistä, jotka lepäävät meren pohjassa saaren ympärillä. Hylkyjen lisäksi keskiöön nousevat ihmisten tarinat. Pyrkimyksenä on havahduttaa Varissaaressa vuosittain käyvät kesävieraat alueen historiaan ja sen merkitykseen.

Näyttelyyn voi tutustua kesäaikaan ravintola Vaakun aukiolopäivinä klo 12-18. Paviljonkiin on vapaa pääsy.

Avajaispäivänä Kymenlaakson museon tutkija Vilma Lempiäinen on paikalla esittelemässä näyttelyä klo 12-16. Paviljongissa on kahvitarjoilu. Alle 18-vuotiaat matkustavat 10.6. Varissaareen yhteysalus Klippanin kyydissä maksutta.

Ruotsinsalmen taisteluiden jäljiltä aaltojen alla makaa noin 60 erikokoista hylkyä, joista 18 on löydetty. Alue on kansainvälisesti ainutlaatuinen historiallinen aarreaitta, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1948, kun fregatti St. Nikolain hylky löytyi.

Hylyt ovat säilyneet hyvin. Tuhoutumista hidastaa se, että Itämeren vesi on vähäsuolaista, sameaa ja kylmää. Parhaimmillaan pinnan alle kadonnut alus esineineen on kuin aikakapseli, joka kertoo menneistä ihmiskohtaloista.

Varissaari on jo 1800-luvun lopusta alkaen ollut suosittu vapaa-ajan paikka. 1930-luvulta alkaen Ruotsinsalmen vesiltä on nostettu hylynosia, joita 1950–60-luvuilla asetettiin esille kahteen vajamaiseen näyttelyrakennukseen. Huonokuntoiset vajat purettiin syksyllä 2020, ja tilalle rakennettiin uusi näyttelypaviljonki.

Sisällöltään ja tyyliltään paviljonki liittyy Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn, josta tuttuja henkilöhahmoja on tuotu paviljonkiin piirrettyinä versioina. Alkuperäiset valokuvat on ottanut muotikuvaaja Elina Simonen. Paviljongissa on myös Ruotsinsalmen hylyistä peräisin olevia sotalaivojen osia, joiden paikkoja laivassa voi tutkia esillä olevista piirroksista. Henkilöiden ja hylynosien piirrokset on laatinut sukeltaja Kalle Salonen.

Vitriinien esineet ovat 3D-tulostettuja ja maalattuja kopioita fregatti St. Nikolain hylystä tehdyistä löydöistä. Oikeat esineet voi nähdä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Merikeskus Vellamossa. Esineet kuuluvat Suomen merimuseon kokoelmiin.

Lisätiedot:
Tutkija Vilma Lempiäinen, 040 350 6365, vilma.lempiainen at kotka.fi<mailto:vilma.lempiainen at kotka.fi>

Kuvat:
https://drive.google.com/file/d/1LGD6NOZ10VcSbnL4YKyknlc5OTVxDirN/view?usp=sharing
Ruotsinsalmi-paviljonki. Kuva Vilma Lempiäinen, Kymenlaakson museo.

https://drive.google.com/file/d/1joqzLlzVos5NgWIgnxn_0yHoOFXSCR7a/view?usp=sharing
3D-tulostettuja ja maalattuja kopioita St. Nikolain hylystä tehdyistä löydöistä. Aidot esineet ovat nähtävinä Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä. Esineet kuuluvat Suomen merimuseon kokoelmiin. Kuva Vilma Lempiäinen, Kymenlaakson museo.


……………….......
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information Officer
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
www.instagram.com/merikeskusvellamo<http://www.instagram.com/merikeskusvellamo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta