[Nayttelyposti] Tarinoita siirtotyömailta – Mobilian uusi näyttely yhdistää ulkonäyttelyn virtuaalisuuteen

Elina Toukola Elina.toukola at mobilia.fi
To 17.Helmi. 09:26:32 EET 2022


Tarinoita siirtotyömailta – Mobilian uusi näyttely yhdistää ulkonäyttelyn virtuaalisuuteen

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla aukeaa uusi Tarinoita siirtotyömailta -näyttely. Näyttely perustuu Mobilian ulkoalueella sijaitsevaan ulkonäyttelyyn, joka koostuu Väyläviraston omistamista museoiduista siirtotyömaaparakeista. Nyt uusi näyttely avaa virtuaalisesti ovet parakkeihin ja tarjoaa havainnollisin keinoin runsaasti tietoa siirtotyömaiden historiasta ja arkisesta elämästä parakkikylissä kaukana kotona.

Mobiilisti paikasta riippumatta

Tarinoita siirtotyömailta -näyttely on pysyvä ulkonäyttely opastauluineen, virtuaalikierroksineen ja näyteltyine kohtauksineen. Varsinaisella 360˚-virtuaalikierroksella voi kurkistaa parakkeihin sisälle ja tutustua esineiden avulla niissä vietettyyn arkeen. Näytellyt videokohtaukset vievät työmies Hugo Havun matkassa elävään elämään siirtotyömailla. Lisäksi tarjolla on syventävää tietoa siirtotyömaista ja työttömyystöistä teksteinä. Näyttelyyn voi tutustua verkkosisältöjen avulla omalla älypuhelimella joko paikan päällä ulkonäyttelyssä tai paikasta riippumatta vaikkapa kotona.

Työttömyystöissä kaukana kotoa

Parakkikylän seinät pitävät sisällään tarinoita ajalta, jolloin kymmeniätuhansia miehiä ja tuhansia naisia lähetettiin syrjäseuduille työttömyystöihin ajanjaksolla, joka ulottuu toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta aina 1970-luvun alkuun asti. Työmaat saattoivat sijaita useiden satojen kilometrien päässä, kaukana kotoa. Tie- ja vesirakennuslaitos oli suurin työttömien työllistäjä. Voikin sanoa, että suuri osa Suomen pääteiden verkostosta on rakennettu aikanaan työttömyystöinä.

Tarinoita siirtotyömailta -näyttely on tutustuttavissa Mobilian ulkonäyttelyn yhteydessä tai verkkonäyttelysivulla https://mobilia.fi/nayttely/tarinoita-siirtotyomailta-360/

Ystävällisesti

MOBILIA
Elina Toukola
viestintä
puh. 040 033 9823
elina.toukola at mobilia.fi<mailto:elina.toukola at mobilia.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta