[Nayttelyposti] Taidetta kaksin -näyttely Sinkassa 5.2.–30.4.2022

Sinkka sinkka at kerava.fi
Ma 14.Helmi. 09:24:58 EET 2022


TAIDETTA KAKSIN
5.2.–30.4.2022, Taide- ja museokeskus Sinkka

Andy Best & Merja Puustinen | Grönlund & Nisunen | Hamm & Kamanger | Lea & Pekka Kantonen | Linda & Aura | nabbteeri | Rainio & Roberts | SIMKA

Taiteen tekeminen on vuosien varrella muuttunut entistä kaksisuuntaisemmaksi. Taidetta kaksin esittelee kahdeksan tunnettua taiteilijaparia, jotka ovat vakiinnuttaneet yhdessä tekemisen osaksi nykytaiteen kaanonia.

”Vuoropuhelu ja yhdessä tekeminen ovat näyttelyn taiteilijoiden tietoinen valinta, heidän taiteensa perusta”, näyttelyn koonnut FT Maria Hirvi-Ijäs kertoo.  ”Monimuotoiset ja taiteellisesti vahvat teokset osoittavat, miten merkityksellinen rooli taiteella on ajankohtaisten yhteiskunnallisten kysymysten pohdinnassa. Yhdessä tekemisessä on voimaa”.

Pitkään yhdessä työskennelleet Lea ja Pekka Kantonen tunnetaan yhteisötaiteen edelläkävijöinä. Tähän näyttelyyn he tuovat video-oratorion Neljä vuodenaikaa. Kansainvälisellä taidekentällä mainetta niittäneet Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen taas vievät katsojat valon ja varjon kaltaisten luonnonlakien äärelle. Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa vuonna 2019 esiintynyt nabbteeri (Janne Nabb, Maria Teeri) ei käsittele niinkään luonnonlakeja vaan asettaa ihmisen samaan jatkumoon elollisen ja elottoman maailman kanssa. Sinkkaan rakennetuissa tilateoksissa arkipäiväiset materiaalit, diaprojektorien kuvasto ja videoprojisoinnit luovat runollisen kohtaamisen toislajisten kanssa.

Taiteilijaparien puolikkaista Andy Best ja Mark Roberts ovat lähtöisin Britanniasta, Dzamil Kamanger Iranista ja SIMKAn Karin Lind Ruotsista. Yhdessä kumppaniensa kanssa he käsittelevät globaaleja poliittisia, sosiaalisia ja ekologisia teemoja. Andy Best ja Merja Puustinen tuovat Sinkkaan pudonneen häivehelikopterin kankaasta tehdyt jäänteet ja kysyvät, mistä terrorismin vastaisessa sodassa oikein on kysymys. Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin teokset puhuvat ihmisoikeuksista ja Minna Rainio ja Mark Roberts kertovat, kuinka uhanalainen lintu opetettiin palaamaan lajinsa perinteisille talvehtimisseuduille.

Grönlundin ja Nisusen lisäksi leikkisistä performansseistaan tunnetut Linda Granfors ja Aura Hakuri ovat ystäviä ja työpareja. Performatiivisuus näkyy myös SIMKAn (Simon Häggblom ja Karin Lind) absurdissa lyhytelokuvasarjassa True Colors, jossa taiteilijat itse esiintyvät. Sinkkaan rakentuvassa labyrintissa tietään etsivät sukkahousuista rakennetut nuket. nabbteerin tavoin SIMKA esiintyy taiteilijoiden nimistä rakennetun pseudonyymin alla, mikä alleviivaa ajatusta siitä, että yhdessä tekeminen synnyttää jonkun yksilöitä isomman yksikön.

Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisema Maria Hirvi-Ijäksen kirja Taidetta kaksin – Dialoginen luominen suomalaisessa nykytaiteessa. Julkaisun runsas teksti- ja kuva-aineisto avaavat näkymän kahdeksan taiteilijaparin työskentelyn sekä vuorovaikutuksen, ilmaisun ja esittämisen muotoihin.

OHEISOHJELMAA

Yleisöopastukset
ke 23.2. | 23.3. | 27.4. klo 17.30
ti 8.3. | 5.4. klo 11.30
la 5.3. klo 13 kuraattorin kierros, Maria Hirvi-Ijäs
ke 16.3. klo 17.30 utställningsguidning, kurator Maria Hirvi-Ijäs

Talviloman perhepäivät
ti–to 22.–24.2. klo 12–16
Mukavaa museopuuhaa talvilomalaisille

Linda & Aura performanssi
ke 2.3. & 20.4. klo 17.30
la 26.3. klo 14

Taiteeni tarina
Näyttelyn taiteilijat kertovat teoksistaan
ke 9.3. klo 17.30 Andy Best & Merja Puustinen
ke 30.3. klo 17.30 nabbteeri
ke 13.4. klo 17.30 Lea & Pekka Kantonen

Sinkan lastensunnuntai
su 10.4. klo 12–16
Lapsille suunnattuja opastuksia ja työpaja

Huom. Ohjelma- ja aikataulumuutokset & rajoitukset mahdollisia. Ajantasaiset tiedot: www.sinkka.fi | 040 318 4300. Tulethan museoon vain terveenä ja noudatathan voimassa olevia ohjeistuksia.

Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2, 04250 Kerava
www.sinkka.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta