[Nayttelyposti] Salon taidemuseo Veturitallin näyttelyohjelmisto 2023

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Pe 23.Joulu. 13:03:35 EET 2022


Tiedote: Salon taidemuseo Veturitallin v.2023 näyttelyohjelmisto on julkaistu

28.1.-23.4.2023 Turun Taidegraafikot 90 vuotta: Painetut maailmat
Turun Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat on tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Kokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, taidegraafikko Juha Joro. Näyttelyyn osallistuu 12 Turun Taidegraafikkojen yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen. Näyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona, jonka jotkut menetelmät ovat jo vuosisatoja vanhoja.

6.5.-10.9.2023 Gertrude Bell ja Meeri Koutaniemi: Hidden Freedom - Kätketty vapaus
Kesän näyttelyssä dialogia käyvät valokuvadokumentaristit Gertrude Bell (1868-1926) ja Meeri Koutaniemi (s. 1987). Brittiläinen Gertrude Bell toimi 1900-luvun alussa tutkimusmatkailijana, kirjailijana, poliittisena virkailijana, arkeologina ja vakoojana. Hänet tunnetaan erityisesti matkoillaan kuvaamistaan valokuvista ja kirjoittamistaan kirjeistä. Meeri Koutaniemi on tullut tunnetuksi yhteiskunnallisia aiheita ja ihmisoikeuskysymyksiä käsittelevistä valokuvista. Veturitallissa nähtävä näyttely kertoo kahden kuvaajan tekemästä dokumentaatiosta paikallisesta elämästä Lähi-Idässä ja Aasiassa, samoissa maissa kahtena eri aikakautena.

30.9.2023-7.1.2024 Jarno Vesala
Jarno Vesala (s. 1977) on tunnettu ääntä, liikkuvaa kuvaa ja ihmishahmoja yhdistävistä installaatioistaan. Teokset perustuvat havaintoon ja illuusioon ja ne luovat mystisiä, joskus jännittäviäkin tunnelmia. Katsojalla on oma tärkeä paikkansa tapahtumien kulussa. Teos on yhtä aikaa staattinen, kolmiulotteinen valokuva ja katsojan ympärillä elävä kohtaus. Pienten eleiden kautta Vesala esittää kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Galleria Sivuraide

28.1.-23.4.2023 Elämää elävästi ja todesti - Kuvanveistäjä Ben Renvall 1903-1979
Salolaislähtöinen kuvanveistäjä Ben Renvall oli taitava ja monipuolinen kuvanveiston materiaalien tuntija. Hän piti itseään ensi sijassa keraamikkona ja oli kiinnostunut erilaisista valumenetelmistä, pintakäsittelyistä sekä teknisten metodien kehittämisestä. Näyttelyn pienoisveistokset huokuvat Renvallin taiteen ilmeikästä ja positiivista asennetta, jolla hän kuvasi suomalaisen maaseudun elämää "elävästi ja todesti". Esillä on myös herkkiä naisfiguurin ylistyksiä unohtamatta salolaisten kevään sankaria, vappuna lakitettavaa Seppä Lauria tai elokuvamaailman kestojulkkista Jussi-patsasta.

6.5.-10.9.2023 Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta
101 kaikkien puolesta on vuorovaikutteinen mediateos, johon on poimittu julkisesta keskustelusta 30 mielipidettä jakavaa väitettä. Omien mielipiteidensä kertojina on sata ihmistä, jotka muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä. Teoksen ensiesityksestä on nyt noin kymmenen vuotta. Veturitallin näyttely antaa mahdollisuuden pohtia, onko jotain muuttunut. Intiimin teoksen kautta pääsee syvälle kansalaisten kokemuksiin ja siihen, miten poliittiset päätökset näyttäytyvät ihmisten elämässä.

30.9.2023-7.1.2024 Sanni Weckman: Jälki
Kuvataiteilija Sanni Weckmanin töissä sekoittuvat eri tekstiilitekniikat. Weckman työstää esimerkiksi valokuvan pohjalta tekstiiliteoksen villalangoilla. Näyttelyn nimi Jälki viittaa taiteilijan pohdintaan siitä, millaisia jälkiä jätämme itsestämme ja miten kukin ihminen tulee nähdyksi. Olennaista Weckmanin teoksissa on myös materiaalin kierrätysalkuperä. Taiteilija käy paljon kirpputoreilla ja ostaa suurimman osan tekstiilimateriaalistaan sieltä.


SALON TAIDEMUSEO VETURITALLI
Mariankatu 14, 24240 Salo
veturitalli at salo.fi, 02-7784892
www.salontaidemuseo.fi

Vuonna 1998 toimintansa aloittanut Salon taidemuseo sijaitsee toista sataa vuotta vanhassa veturitallissa Salon rautatie- ja linja-autoaseman välittömässä läheisyydessä.
Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17, ma suljettu.

1.1.2023 alkaen 10/7 e, Museokortti, alle 18-v. maksuton. Vapaa pääsy kunkin kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Yleisöopastus sunnuntaisin klo 14.

---------------

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta