[Nayttelyposti] Mikkelin taidemuseon näyttelyohjelma vuodelle 2023 on julkaistu!

Pesari Riina riina.pesari at sivistys.mikkeli.fi
Pe 16.Joulu. 10:47:15 EET 2022


MIKKELIN TAIDEMUSEON NÄYTTELYT VUONNA 2023

DARK ATLAS 10.2.–21.5.2023
Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden 2023 aloittaa valokuvataiteilija Perttu Saksa. Hän on tunnettu valokuvateoksistaan, joissa yhdistyvät vahva visuaalinen tarkkanäköisyys ja monikerrollisellisuus. Teoksissaan hän käsittelee ihmisen ja luonnon välisiä suhteita. Mikkelin taidemuseoon Saksa tuo Dark Atlas -valokuvasarjan, jossa hän yhdistelee dokumentaarisia valokuvia, asetelmia ja abstrakteja teoksia. Saksa pohtii energiaa ja sen olemusta yhteiskunnan rakenteellisena osana ja paikantaa sen fyysiseksi elementiksi ihmisen tasolla. Öljy ja bensiini ovat Saksan kuvissa konkreettinen aihe, samoin kuin riippuvuutemme fossiilisiin polttoaineisiin ja niistä aiheutuviin ongelmiin. Näyttelyn yhteydessä on esillä ja myynnissä Saksan tänä vuonna ilmestynyt kirja Dark Atlas (Kehrer Verlag 2022).

MIKKELIN 13. KUVITUSTRIENNALE 10.6.–24.9.2023
Mikkelin 13. kuvitustriennale esittelee nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Visualisoituneessa kulttuurissa kuvitus on levinnyt myös perinteisten julkaisukanavien ulkopuolelle. Triennale toteutetaan kilpailuna, jossa kuvitusten aihe, toteutustapa ja -tekniikka on vapaa. Kaikki teokset on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Työt näyttelyyn valitsee viisihenkinen jury. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987 ja Kuvittajat ry on ollut mukana yhteistyössä vuodesta 2008. Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalaiskuvittaja Mari Kanstad Johnsen.
Lue lisää: www.mikkeli.fi/kuvitustriennale


ÜBERHUND – TAITEEN KIEHTOVAT KOIRAT 13.10.2023–28.1.2024
Näyttely esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Kuvataiteessa koiria esiintyy huomattavan paljon, mutta arkisina ja tavallisinakin hahmoina ne saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund -näyttely tuokin katseen kohteeksi koiran. Perinteisesti koiran rooli taiteessa on liittynyt turvaan, uskollisuuteen ja kumppanuuteen. Siihen on liitetty sentimentaalisuuden ja suloisuuden määreet. Näyttely avaa perinteisten koiraan liitettyjen teemojen lisäksi koiran poliittista roolia ja jalostuseettisiä kipukohtia sekä tutkii koiran materiaalisuuta.
Taidehistorioitsija, FM Sonja Hämäläisen ideoima ja Salon taidemuseon johtajan Susanna Luojuksen kuratoima kiertonäyttely on toteutettu yhteistyössä Salon, Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoiden kanssa. Teoksia on lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty. Näyttelyyn liittyy myös runsaasti kuvitettu julkaisu, joka tuo esille taustoja ja näkökulmia koirista kuvataiteessa.


Lisätietoja:
Amanuenssi Paula Hyvönen, puh. 040 129 4957, paula.hyvonen(at)sivistys.mikkeli.fi (Dark Atlas ja Überhund)
Amanuenssi Anna-Maria Larikka, puh. 040 129 4967, anna-maria.larikka(at)sivistys.mikkeli.fi (Kuvitustriennale)Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli, kauppakeskus Akseli, 2. krs. Puhelin 040 129 5090, museot(at)sivistys.mikkeli.fi, etunimi.sukunimi(at)sivistys.mikkeli.fi, www.mikkeli.fi/museot. Avoinna kesäkaudella (touko–syyskuu) ti–su 10–17, ma suljettu. Talvikaudella (loka–huhtikuu) ke–su 10–17, ma–ti suljettu. Talvikaudella (loka–huhtikuu) kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa pääsy. Pääsymaksu aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen Museokortti. Ryhmävierailut myös arkisin klo 8–16, varaukset museon toimistosta: museot(at)sivistys.mikkeli.fi, puh. 040 129 5090. Taidemuseon löydät myös Facebookista ja Mikkelin kaupungin museot Instagramista. Taidemuseon lippukassa ja sisäänkäynti sijaitsevat kauppakeskuksen 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä. Näyttelytilat ovat yhdessä kerroksessa. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Mikkelin taidemuseoon.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta