[Nayttelyposti] Rautatiemuseopäivänä juhlistetaan Suomen rautateiden 160-vuotista historiaa

Inka Alen inka.alen at rautatiemuseo.fi
To 4.Elo. 15:38:23 EEST 2022


 KYMMENEN MUSEOJUNAA ON LIIKKEELLÄ RAUTATIEMUSEOPÄIVÄNÄ 14.8.2022

Kahden vuoden tauon jälkeen Rautatiemuseopäivää vietetään sunnuntaina 14.8.2022 Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä. Tämän vuoden tapahtumassa juhlistetaan Suomen rautateiden 160-vuotista historiaa ja liikenteessä on peräti kymmenen museojunaa. Liikkeellä ovat niin höyryveturit kuin dieselveturit, resiinat ja puistojunat.
Juhlavuoden kunniaksi Rautatiemuseopäivänä ajetaan museojunat Suomen ensimmäisellä, Helsinki–Hämeenlinna rautatiereitillä sekä etelästä pohjoiseen että pohjoisesta etelään. Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva juna vedetään höyryveturikauden kuninkaalla, Ukko-Pekka -pikajunaveturilla. Junassa on vaunustona Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen.
Hämeenlinnasta Helsinkiin liikennöi tyypillinen 1980–90-lukujen pikajuna. Junaa vetää museodieselveturi Dr13 vaunustonaan legendaariset siniset teräskoriset matkustajavaunut. Tämän lisäksi Vemppu-dieselveturit kuljettavat kaksinvedossa yleisöjunia reitillä Lohja–Hyvinkää. Rautatiemuseolta on mahdollista tehdä myös lyhyt museojuna-ajelu Riihimäelle ja takaisin.
Kaikki museojunien liput myydään museon verkkokaupassa: webshop.trafiikki.fi.
Museojunaliikenne järjestetään yhteistyössä VR:n, Haapamäen Museoveturiyhdistyksen ja Sinisten Vaunujen Ystävät -yhdistyksen kanssa.
Vetureita pääsee ihailemaan myös museon kalustonäyttelyalueella, jossa on esillä uusimpia Suomen rataverkolla liikennöitäviä vetureita. Väyläviraston työnäytöksissä voi seurata, kuinka kiskoiltaan suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteille.
Museoalueella kannattaa kokeilla Leena-höyryveturin kyytiä ja testata, miten pumppuresiina liikkuu. Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka iso Ukko-Pekka -höyryveturi käännetään pelkällä lihasvoimalla.
Lisätietoja tapahtumasta: www.rautatiemuseo.fi/tapahtumat

Lisätietoja:
Iiro Niemi, kalustoamanuenssi, iiro.niemi at rautatiemuseo.fi, p. 040 862 5247
Inka Alén, museolehtori, inka.alen at rautatiemuseo.fi, p. 040 862 5244


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta