[Nayttelyposti] Ihanuuksien ihmemaa - maisemia Ateneumin kokoelmista

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
To 21.Huhti. 14:31:13 EEST 2022


Tiedote 21.4.2022

Ihanuuksien ihmemaa - maisemia Ateneumin kokoelmista
Merikeskus Vellamo, Kotka
22.4.-30.10.2022

Kesyttämätöntä luontoa ja ihmisen muovaamaa kulttuurimaisemaa Kotkan Merikeskus Vellamossa tunnettujen suomalaistaiteilijoiden kuvaamana. Ateneumin kokoelmista kootussa näyttelyssä nähdään mm. Akseli Gallen-Kallelan, Fanny Churbergin, Hugo Simbergin, Pekka Halosen, Venny Soldan-Brofeldtin ja Magnus von Wrightin teoksia.

Ihanuuksien ihmemaa -näyttely esittelee suomalaistaiteilijoiden tapaa kuvata kotimaansa maisemia ja ilmaista niiden herättämiä tunnetiloja. Ajallisesti näyttely ulottuu 1800-luvun puolivälistä 1940-luvulle, ja teoksia nähdään 36 eri taiteilijalta. Maalauksissa nähdään jokseenkin koskematonta luonnonmaisemaa ja toisaalta kulttuuriympäristöä, johon ihmisen työ on jättänyt jälkensä.

Maisema tuli Suomessa arvokkaaksi taiteen kuvaamisen kohteeksi osin sen takia, että haluttiin luoda tietoisuutta maamme olevaisuudesta ja synnyttää isänmaanrakkautta. Yläviistosta nähdyt avarat metsä- ja vesistömaisemat soveltuivat hyvin tähän tarkoitukseen, koska niissä korostui mieltä kohottava ihmisen ja luonnon yhteenkuuluvuus.

Voidaankin sanoa, että maisema syntyy vasta, kun ihminen on ensin hahmottanut sen luontokokemuksen kautta. Taiteilijoita on aina kiinnostanut eri sääolosuhteiden, vuodenaikojen ja maiseman yksityiskohtien kuvaaminen värien ja valon vaihtelua tarkastelemalla ja kiinnostavalta tuntunut aihe rajaamalla. Tämä näkyy mainiosti esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin maalauksissa.

Realismi kiinnitti huomion yksityiskohtien valokuvamaiseen tarkkuuteen. Aiheen suurpiirteisempi pelkistäminen ja sisäisen korostaminen alkoivat taiteessa jo romantiikan aikakaudella, mitä näyttelyssä ilmentää osin Fanny Churbergin tuotanto. Henkilökohtaisemmasta tulkinnasta on esimerkkejä symbolistien ja ekspressionistien -  vaikkapa Hugo Simbergin ja Mauno Markkulan - maisemissa.

1800-luvulta lähtien myös kaupungit ja tehdasyhteisöt nousivat kuvauskohteiksi. Erityisesti kiinnosti puunjalostusteollisuus tehdas-, uitto- ja satamanäkymineen, mutta myös moderni elämä kivikatuineen ja runollisine tehtaanpiippuineen.

Maisemakokemukset ovat vahvoja, koska niissä on monia tunneulottuvuuksia. Maisemat luontoelämyksineen voivat herättää kotiseuturakkautta ja samalla koskettaa meistä useimpia. Kuvaukset menneistä ajoista vievät meidät paikkoihin ja tiloihin, joihin emme enää pääse, mutta joilla on paikka muistoissamme.
Lisätiedot:
Amanuenssi Mirkka Kallio, mirkka.kallio(at)kotka.fi, 040 530 7858

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki. Löydät meidät Kotkan Kantasatamasta.
Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, Kotka. www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi>

Ihanuuksien ihmemaa -näyttelyn teokset ovat Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Ateneum on osa Kansallisgalleriaa, joka ylläpitää ja kartuttaa Suomen valtion omistamaa kokoelmaa. Kokoelman kautta rakennetaan ja tutkitaan Suomen historiaa ja taidehistoriaa.
…………………………………………
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information Officer
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo  ǀ Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>  ǀ + 358 40 350 0496
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.vellamo-kanava.fi<http://www.vellamo-kanava.fi/>

Kohtalona Ruotsinsalmi. Unohdetut tarinat nousevat pintaan.
www.kohtalonaruotsinsalmi.fi<http://www.kohtalonaruotsinsalmi.fi/>

Tahdon! Rakkauden tarinoita. 27.8.2023 asti.

Tulossa!
Ihanuuksien ihmemaa - maisemia Ateneumin kokoelmista. 22.4.-30.10.2022
Puun vuoro. 18.5.2022-11.1.2026.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta