[Nayttelyposti] Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan kevätnäyttelyissä selviää mitä on piktorialismi ja mitä analogiselle valokuvalle kuuluu

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ma 29.Loka. 14:07:54 EET 2021


https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/museoinfo/tiedotteet/valokuvataiteen-museon-kaapelitehtaan-kevatnayttelyissa-selviaa-mita

Piktorialismi – valokuvataiteen synty

Pysyvä jälki – Helsinki Darkroom Festival

28.1.–24.4.2022

Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki

Näyttelyt avoinna ma–su klo 11–18, ke 11–20

Pressitilaisuus to 27.1.2022 klo 11 rsvp jaakko.laasanen at fmp.fi


Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa avautuu kevätkaudella 2022 kaksi uutta näyttelyä, joita yhdistää intohimo käsityömäiseen valokuvan tekemiseen.  Historiallinen näyttely Piktorialismi – valokuvataiteen synty esittelee ennenäkemättömiä helmiä suomalaisen valokuvataiteen varhaisvaiheesta 1900-luvun alusta.  Näyttely Pysyvä jälki – Helsinki Darkroom Festival juhlistaa puolestaan nykyajan pimiötaidetta ja analogisen valokuvan luovia mahdollisuuksia.


Piktorialismi – valokuvataiteen synty

28.1.-24.4.2022

Piktorialismi – valokuvataiteen synty tuo esiin lähes unohdetun valokuvataiteen ensimmäisen, kansainvälisen tyylisuunnan, joka inspiroi valokuvaajia myös Suomessa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Kaihoisan kauniista estetiikastaan tunnetut piktorialistit tavoittelivat toiminnallaan valokuvauksen hyväksymistä taiteellisena itseilmaisuna. Yksilöllisyys ja luovuus kukoistivat erityisesti valokuvan vedostusvaiheessa, jossa suosittiin erilaisia kuvan muokkaamisen menetelmiä.

Piktorialismille oli tunnusomaista romanttinen pehmeäpiirtoisuus tai utuisuus, jolla valokuvaajat häivyttivät valokuvien maalauksellista vaikutelmaa häirinneitä yksityiskohtia. Piktorialistit pyrkivät muuttamaan käsitystä, jonka mukaan valokuvaus oli vain mekaanista luonnon kopioimista.

Piktorialistinen kuvakäsitys rantautui Keski-Euroopasta ja Ruotsista Suomeen 1890-luvun lopussa ja saavutti lakipisteensä 1920-luvulla. Tämän jälkeen piktorialismiin alettiin suhtautua myös kriittisesti, sillä se nähtiin valokuvauksen omat vahvuudet hylänneenä maalaustaiteen kopioimisena.

Piktorialismi – valokuvataiteen synty on ainutlaatuinen, laajamittainen näyttely suomalaisesta piktorialismista, jonka kuva-aarteet kuuluvat pääosin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin. Näyttely perustuu Suomen valokuvataiteen museon monivuotiseen tutkimushankkeeseen, ja sen yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu, kattavaan tutkimukseen pohjaava artikkelikokoelma (kustantaja Parvs).

Pysyvä jälki – Helsinki Darkroom Festival

28.1.-24.4.2022

Vaikka digikuvaus on vakiinnuttanut paikkansa valokuvauksen valtavirtana, sitä edeltävät menetelmät eivät ole kohdanneet loppuaan: filmille kuvataan edelleen ja kuvien vedostaminen pimiössä kasvattaa suosiotaan erityisesti nuorten valokuvaajien keskuudessa. Piktorialistien kohtaamat ennakkoluulot eivät paina analogista valokuvausta, vaan nykyajan pimiötaiteilijat voivat vapaasti keskittyä luovaan itseilmaisuun.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Helsinki Darkroom Festivalin päänäyttely Pysyvä jälki tuo yhteen yksitoista valokuvajaa. Heidät on pääosin valittu 420:n avoimeen kutsuun vastanneen valokuvaajan joukosta. Näyttelyn teokset ovat muutaman viime vuoden ajalta, ja kansainvälinen taiteilijajoukko edustaa erilaisia näkökulmia ja ilmaisutapoja. Mukana on sekä kameralla kuvattuja että ilman kameraa toteutettuja, pelkästään kemiallisiin prosesseihin perustuvia kuvia. Kaikkia näyttelyn teoksia yhdistää se, että niiden fyysinen olomuoto on erottamaton osa teosten syntyprosessia.

Helsinki Darkroom Festivalin on toteuttanut Suomen Pimiötaiteilijat ry. Yhdistys perustettiin vuonna 2016 turvaaman analogisten valokuvien vedostustaidon säilymistä ja pimiötyöskentelyyn liittyvän tietotaidon jakamista.  Festivaali järjestetään Suomen kulttuurirahaston tuella.


Lisätiedot ja kuvapyynnöt:

Jaakko Laasanen

viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo

040 6800 307

jaakko.laasanen at fmp.fi

---
Jaakko Laasanen
Viestintäasiantuntija / Communications Specialist

Suomen valokuvataiteen museo
The Finnish Museum of Photography

+358 40 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi<mailto:jaakko.laasanen at fmp.fi>
www.valokuvataiteenmuseo.fi<http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/>

Kämp Galleria
Mikonkatu 1
00100 Helsinki, Finland

Kaapelitehdas / Cable Factory
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki, Finland

Postiosoite / Post address
Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki, Finland



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta