[Nayttelyposti] Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely pureutuu sanomalehden merkitykseen ja jakeluun

Mirka Ylä-Mattila mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
Ti 18.toukokuu. 15:21:57 EEST 2021


TIEDOTE 18.5.2021

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely pureutuu sanomalehden merkitykseen ja jakeluun

Postimuseon uusi näyttely Aamukahvi ja tuore lehti kertoo aamun lehden tärkeydestä, varhaisjakelusta ennen ja nyt sekä digimurroksesta. Näyttely valaisee sanomalehden matkaa painosta postilaatikkoon ja suomalaisten aamukahvipöytään.

Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus saada lehti kotiin aamukahvipöytään. Varhaisjakelun ammattilaisilla on tärkeä, mutta lehden lukijoille monesti lähes näkymätön rooli. Varhaisjakelu on monen ensimmäinen työpaikka. Useat jakajat ovat nykyään maahanmuuttajia. Sanomalehtien jakelua Suomessa tekevät useat yhtiöt Postin lisäksi.

Digimurros haastaa paperisen sanomalehden. Näyttely tuo vahvasti esille roolin muutoksen ja haastaa kävijän pohtimaan omaa suhdettaan sanomalehteen, niin paperiseen kuin digitaaliseen. Onko paperista sanomalehteä kohta enää ollenkaan aamukahvin seurana?

Näyttelyssä voi istahtaa aamukahvipöytään päivän lehden äärelle eri aikakausien hahmojen kanssa, eläytyä varhaisjakajan aamuyön reitille Postin sähköskootterin ohjaimissa, vastata jakelupäivystäjän puhelimeen, inspiroitua sanomalehtien kierrätysideoista sekä uppoutua Helsingin Sanomiin ja sen edeltäjään Päivälehteen vuosilta 1889-2019. 

Sanomalehtiteema tulee näkymään myös Postimuseon tapahtumatarjonnassa.

Näyttelyn kanssa samaan aikaan aloittaa viestintähistorian uusi julkaisusarja Viestin, jonka ensimmäinen teos valottaa sanomalehden jakelun mennyttä ja tulevaa. Teoksesta tiedotetaan erikseen. Näyttely ja julkaisu ovat osa Postimuseon muutosmatkaa kohti uutta viestinnän valtakunnallista museota vuosina 2021-2023.

Virtuaaliavajaiset Postimuseon YouTube-kanavalla

Toimittaja Sean Ricks pohtii kotiin jaetun sanomalehden merkitystä vierainaan tutkijat Tuomas Hoppu ja Heikki Nikali, Postin sanomalehtitoiminnan johtaja Kimmo Kauranen, Postimuseon johtaja Kimmo Antila ja näyttelypäällikkö Suvi Jalli. Suora lähetys Postimuseon YouTube-kanavalla ke 26.5. klo 18. https://www.youtube.com/watch?v=OTJ8SK4e6Sc

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely avautuu Postimuseossa museokeskus Vapriikissa 28.5.2021 ja on esillä 28.8.2022 asti. Yhteistyökumppaneita ovat Posti Group Oyj, Päivälehden museo ja mediamuseo Rupriikki.

Tiedotuskuvat Postimuseon sivuilta. https://www.postimuseo.fi/tiedotteet/aamukahvi-ja-tuore-lehti-nayttely-pureutuu-sanomalehden-merkitykseen-ja-jakeluun/

Lisätiedot:
Näyttelypäällikkö Suvi Jalli 040 531 0388 / suvi.jalli at postimuseo.fi

Mirka Ylä-Mattila
Viestintä- ja hallintosuunnittelija
041 5075150
mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
LinkedIn

toimisto: Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
näyttelyt: museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
www.postimuseo.fi
Aamukahvi ja tuore lehti 28.5.2021 - 28.8.2022 
Selaa kokoelmiamme Finnassa.
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta