[Nayttelyposti] Rauhan paikka - Uudenkaupungin rauha 1721 -näyttely avautunut Uudessakaupungissa

Mari Jalava mari.jalava at uusikaupunki.fi
Pe 11.Kesä. 13:07:13 EEST 2021


Rauhan paikka, Uudenkaupungin rauha 1721 -näyttely avautui Uudenkaupungin museossa.
Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalossa on avautunut näyttely Uudenkaupungin rauhasta.
Uudessakaupungissa vuonna 1721 solmittu rauha on merkittävin Suomeen liittyvä maailmanpoliittisen historian tapahtuma. Tässä pienessä rannikkokaupungissa päätettiin Pohjois-Euroopan uusista rajoista, ja täällä päättyi lopullisesti Ruotsin suurvalta-aika. Tapahtuma vaikutti siis laajasti koko Euroopan poliittiseen tasapainoon.
Rauhan paikka -näyttely ei kuitenkaan keskity pelkästään rauhanneuvotteluja edeltäneeseen suureen Pohjan sotaan tai neuvottelujen sisältöön, vaan näkökulma on uusikaupunkilaisten: Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti Uuteenkaupunkiin ja sen asukkaisiin? Entä rauhansolmimisen myötä: Kuinka kaupunki rakennettiin uudelleen isoksivihaksi kutsutun ajanjakson jälkeen?
Näyttelyyn liittyy myös kaksi Seinätön museo -mobiiliopastetta. Toinen oppaista esittelee kartalla ne paikat, jotka Uudessakaupungissa liittyivät isoonvihaan, rauhanneuvotteluihin tai rauhaan. Sovelluksen avulla voi kiertää Uudenkaupungin keskusta-alueella ja lukea tai kuunnella tietoa näistä paikoista. Rauhan paikka -mobiiliopasteen löydät osoitteesta tarinasoitin.fi/uudenkaupunginrauha.
Toinen mobiiliopaste esittelee niitä Uudenkaupungin seudun luonnossa olevia paikkoja, joihin isonvihan aika jotenkin liittyy. Oppaan avulla löydät tiesi vaikka Pyhämaahan Lupanvuoren ryssänuuneille tai eri kivimuodostelmien luoliin, joihin liittyy tarinoita isonvihan vainoja paenneista. Tähän mobiilioppaaseen pääset osoitteesta tarinasoitin.fi/isonvihanmuisto.
Wahlbergin museotalo on avoinna 14.6.-29.8.2021 ma-pe 10-17 ja la-su 12-15. Juhannuksena 25.-27.6. suljettuna. Avoinna myös Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtuman aikana 4.-5.9.2021 12-18.  Muina aikoina ti-pe 12-15.
Näyttely on esillä 22.10.2021 saakka.
Pääsyliput 5€ / Museokortti, alle 18v ilmaiseksi.
Vilkkaina aikoina voimme joutua rajaamaan museossa samaan aikaan vierailevien määrää.


Mari Jalava
Museonjohtaja
Uudenkaupungin museo
mari.jalava at uusikaupunki.fi
0500 718557

www.uudenkaupunginmuseo.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta