[Nayttelyposti] Jasmin Anoschkin ja Soili Talja Joensuun taidemuseossa

Käkelä Ida ida.kakela at joensuu.fi
To 28.Tammi. 12:05:45 EET 2021


tiedote
Kultaiset kuukautiset ja jumalainen maa - Jasmin Anoschkin ja Soili Talja
28.1.-18.4.2021, Joensuun taidemuseo Onni

Joensuun taidemuseo Onnin näyttelyvuoden 2021 aloittaa kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinin (s. 1980) ja kuvataiteilija Soili Taljan (s. 1958) yhteisnäyttely. Vaikka kahden taiteilijan tuotanto poikkeaa toisistaan, teoksia läpileikkaavat usein samat teemat. Yhteistä teoksille on vaivattomuuden ja rajattomuuden tuntu sekä kehollisuuden teeman käsittely eri näkökulmista.

Anoschkin on tunnettu keraamisista veistoksistaan, jotka leikittelevät lelumaailmasta tutulla estetiikalla ja uhmaavat ajatusta taiteen "oikein tekemisestä". Veistosten muodot ja värit muistuttavat lasten tapaa piirtää ja muovailla savea. Myös Anoschkinin piirrosten muodot ja viivat siirtyvät usein veistoshahmoihin. Aiheina toistuvat groteskit ja rujopiirteiset eläin- ja ihmishahmot. Teoksissa epätäydelliset piirteet näyttäytyvät lopulta lempeän humoristisina ja ihailtavina. Tuotannosta huokuu voimakas positiivisuuden ja hyväksynnän tunnelma.

Taljan maalaukset liikkuvat abstraktin ja esittävän taiteen rajalla. Teokset ovat sielun kuvauksia, jotka purkavat vanhaa käsitystä mielen ja ruumiin sekä järjen ja tunteen erillisyydestä. Näyttelyssä nähdään muun muassa keveitä musteella maalattuja teoksia. Taljan teoksille on ominaista ilmaisullisen siveltimenjäljen ja viivan yhdistelmä. Kevyt ja ilmava käsiala rinnastuu maalauksissa vahvaan ruumiillisuuden tuntuun. Hurmoksellisuus ja väkevät tunteet kietoutuvat voimakkaaseen liikkeen vaikutelmaan.

Lisätietoa
Pauliina Kaasalainen
intendentti, Joensuun taidemuseo Onni
pauliina.kaasalainen at joensuu.fi
puh. 050 341 9502


-------------------------------
Tiedotteen välitti

Ida Käkelä
museoassistentti (tiedotus)
Joensuun museot
ida.kakela at joensuu.fi
050 310 9636
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta