[Nayttelyposti] Porin taidemuseo viettää 40-vuotisjuhlavuottaan ja avautuu yleisölle vapunaattona

Mirja Ramstedt-Salonen mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
Pe 30.Huhti. 13:52:24 EEST 2021


Porin taidemuseon 40-vuotisjuhlavuosi käynnistyy vapunaattona avautuvilla näyttelyillä

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 40 vuotta Porin taidemuseon vihkiäisnäyttelystä ja 50 vuotta Maire Gullichsenin taidesäätiön perustamisesta. Porin taidemuseo juhlistaa näitä merkkivuosia 30. huhtikuuta avautuvilla näyttelyillä. Näyttelyiden lisäksi juhlavuosi näkyy kesän ja syksyn myötä myös yleisöohjelmassa koronatilanne huomioiden.

Maire Gullichsen (1907-1990) oli Porin taidemuseon synnyn voimahahmo. Hän perusti vuonna 1971 nimeään kantavan taidesäätiön, jonka kokoelmasta tuli vuonna 1981 avatun Porin taidemuseon peruskokoelma.

Gullichsenin näkemys on viitoittanut taidemuseon tietä ajankohtaisen taiteen esittelijänä. Porin taidemuseossa on nähty monia kansainvälisesti merkittäviä taiteilijoita, joista monet on esitelty suomalaiselle yleisölle ensimmäistä kertaa.

– Samaan aikaan kun taidemuseo on johdonmukaisesti tutkinut modernismin perintöä sekä uudemman taiteen ilmiöitä, se on määrätietoisesti etsinyt tapoja syventää suhdettaan moninaistuvaan yleisöön. Porin taidemuseo tunnetaan yhteiskunnallisiin kysymyksiin tarttuvana nykytaiteen museona, jota arvostetaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti, toteaa vt. taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen.

Porin taidemuseon näyttelyt 30.04. - 26.09.2021

Tahto ja näkemys – Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma 50 vuotta (HALLI)
Juhlanäyttely keskittyy vuodesta 1971 alkaen kokoelmaan hankittuihin teoksiin. Maire Gullichsen kartutti taidekokoelmaansa osana monipuolista elämäntyötään taiteen parissa. Säätiön perustamisen jälkeen hän alkoi kartuttaa kokoelmaa määrätietoisesti museokokoelmaksi, jonka johtoajatuksena oli muotoa ja väriä painottava abstrakti taide. Kokoelma kertoo perustajansa verkostoista, joiden kautta hän toi Suomeen kansainvälisen, erityisesti ranskalaisen modernismin vaikutteita, sekä hänen aktiivisesta toiminnastaan Galerie Artekin galleristina ja aikansa taiteen mesenaattina. Kokoelmassa ovat edustettuina monet suomalaisen modernismin kannalta keskeiset taiteilijat.

Uusimpana kokoelmaan liitettiin Johan Gullichsenin perheen juhlavuoden kunniaksi lahjoittama Matti Kujasalon teos Nimetön (2019).

Noormarkun Käsityöt – Norrmark Slöjd (PROJEKTIHUONE)
Maire Gullichsen ja Bertel Gardberg perustivat Noormarkun Käsityöt -taideteollisuusyrityksen vuonna 1961 tavoitteenaan edistää laadukkaiden taideteollisuustuotteiden valmistusta Suomessa. Noormarkun Käsitöiden pienesineissä, huonekaluissa, takorautatuotteissa ja kudonnaisissa perinteiset käsityötaidot yhdistyivät moderniin muotoiluun. Näyttely esittelee yrityksen tarinan perustamisesta aina sen toiminnan lopettamiseen vuoteen 1976 asti. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan yrityksen tuotantoa kartoittava kirja.

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla (SIIPI JA MEDIAPISTE)
Taiteilijat: Lara Almarcegui, Kipras Dubauskas, Valentina Karga, Flo Kasearu, Michèle Matyn, Andrej Polukord, Asbjørn Skou, Urban Fauna Lab, Jon Benjamin Tallerås, Ore.e Refineries / Kuraattorit: Jussi Koitela & Inga Lāce

Näyttely perustuu tutkimuskävelyihin Porissa, Tukholmassa ja Vilnassa, kaupungin ja sitä ympäröivän maaseudun välisillä reuna-alueilla. Yhdessä käveleminen, keskusteleminen, tarkkaileminen ja osallistuminen ovat olleet keinoja hahmottaa ja ymmärtää näiden alueiden erityispiirteitä. Näyttelyn teokset ovat syntyneet kävelyretkien kokemusten ja niiden myötä käynnistyneiden taiteellisten tutkimusprosessien pohjalta.

PEDAseinän näyttelyt (taidemuseon kahvila):
23.10.2020– 30.5.2021 Taide tavoittaa!
01.6.2021– 26.9.2021 Tulostettu taidekokemus – Robotiikka Akatemia yhteistyökumppanina

Museon avoinna pidossa noudatamme ajankohtaisia koronarajoituksia, ks. www.poriartmuseum.fi

Lisätietoja antaa:
Anni Venäläinen, vt. taidemuseonjohtaja, anni.venalainen at pori.fi, 044 701 7601


PORIN TAIDEMUSEO
Eteläranta, 28100 Pori, Finland
+358 (0)44 701 1080
taidemuseo at pori.fi
www.poriartmuseum.fi


_____
Mirja Ramstedt-Salonen
Intendentti, pedagogiset palvelut / Head of Education
Porin taidemuseo/ Pori Art Museum
Porin kaupunki/sivistystoimiala/kulttuuriyksikkö / City of Pori
Add. Eteläranta, 28100 Pori, Finland
+358 44 701 1119
mirja.ramstedt-salonen at pori.fi
facebook.com/Porin-taidemuseo-Pori-Art-Museum
instagram.com/poriartmuseum/
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta