[Nayttelyposti] Herkisty historian äärellä – Siun ja miun antaa tilaa tuntea

Arela Viivi viivi.arela at pukstaavi.fi
Ma 12.Marras. 17:27:24 EEST 2020


Herkisty historian äärellä – Siun ja miun antaa tilaa tuntea
Sastamalassa avautui lokakuun alussa näyttely Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi. Sastamalan seudun museon näyttely kertoo elämästä Karjalan kannaksella, evakkotaipaleesta sekä elävästä karjalaisesta kulttuurista.
Näyttelyssä kuljetaan Viipurin läänin Pyhäjärven viljelysmailta kohti toisen maailmansodan pakottamaa siirtolaisuutta. Näyttelyssä tutustutaan jo kadonneisiin maisemiin, arkiseen aherrukseen ja 1900-luvun alun vilkkaaseen elämänmenoon. Vaikka näyttely painottuu sotavuosien järkyttäviin tapahtumiin ja siirtolaisten kokemuksiin, se piirtää myös laajan kaaren Pyhäjärven esihistoriasta nykypäivään.
Siun ja miun houkuttelee heittäytymään pyhäjärveläisten tarinaan. Nostalgiset valokuvat, pyhäjärveläisten koskettavat muistot ja evakuoidut esineet siirtävät näyttelykävijät menneeseen aikaan.
─ Näyttelyssä tiivistyvät evakkouden ja siirtolaisuuden kokemukset, jotka ovat edelleen ajankohtaisia ja puhuttelevia, museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi pohtii.
Näyttely on suunniteltu yhteistyössä Sastamalan seudun museon, Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kanssa.
─ Näyttely on osa karjalaisen perinteen jatkumoa. Vaikka karjalaisuus näkyy monin tavoin nykyajassa, ei historiaa tuoda esiin koskaan liikaa. Vanhat perinteet ja historian henkilöt luovat tarttumapintaa, josta kumpuaa myös tulevaisuuden karjalaisuus, muistuttaa Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Pertti Hakanen.

Murusia menneisyydestä
Siun ja miun perustuu Sastamalan seudun museon vuodesta 1959 lähtien kartutettuun Pyhäjärvi-kokoelmaan. Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.
Näyttelyyn valitut esineet, kuvat, tekstit ja äänet kertovat arkisesta elämästä Pyhäjärvellä, valtavista menetyksistä ja sitkeydestä uuden elämän alkaessa.
Näyttely on avoinna Sastamalan seudun museossa 3.10.2020─31.8.2021 ti─la klo 10─16 (to 10─18).

Lisätietoa:
Amanuenssi Emma Kurki, Sastamalan seudun museo
puh. 050 313 1416, emma.kurki at pukstaavi.fi

Sastamalan seudun museo
Marttilankatu 12, Sastamala
Puh. 010-3212950
info at pukstaavi.fi
www.pukstaavi.fi/fi/sastamalan-seudun-museo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta