[Nayttelyposti] Ateneumin 'Inspiraatio - nykytaide & klassikot' tarkastelee taidehistoriaa nykypäivän näkökulmasta

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
To 7.toukokuu. 16:17:11 EEST 2020


Inspiraatio - nykytaide & klassikot tarkastelee taidehistoriaa nykypäivän näkökulmasta


Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 18.6.-20.9.2020 näyttely Inspiraatio - nykytaide & klassikot. Kuinka kansainväliset nykytaiteilijat ovat inspiroituneet Euroopan taiteen klassikoista? Ja miksi juuri nämä taideteokset tunnetaan ympäri maailman? Näyttely esittelee ikonisten mestariteosten innoittamaa taidetta tämän hetken kiinnostavimmilta taiteilijoilta. Mukana ovat mm. Marina Abramović, Jake ja Dinos Chapman, Nancy Fouts, Mark Karasick, Ola Kolehmainen, Jeff Koons, Joseph Kosuth, Sara Masüger ja Yinka Shonibare CBE.


Taiteilijoiden näkökulmat vaihtelevat mestarien ihailusta valkoisen miehen taidehistorian kyseenalaistamiseen


Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko taideteoksia, jotka ovat tunnettuja kautta maailman. Monet niistä käsittelevät antiikin myyttejä, Raamatun aiheita tai kuvaavat merkittäviä ihmisiä ja tapahtumia. Näyttely tarkastelee taidehistorian klassikkoteoksia ja tarinoita nykypäivän näkökulmasta. Kuuluisat maalaukset ja veistokset ovat innoittaneet nykytaiteilijoita, joiden näkökulmat vaihtelevat vanhojen mestarien ihailusta valtarakenteiden kriittiseen kyseenalaistamiseen.


"Taidetta ja taiteilijoita on kautta aikojen arvostettu merkittävinä yhteiskunnan rakentajina. Taiteen tarina on saanut uusia kierroksia esimerkiksi renessanssin aikana, kun yksittäisiä taiteilijoita nostettiin jalustalle. Myös 1800-luvun puolivälissä rakennetut kansalliset taidemuseot, ja niiden mukana Ateneum, loivat kaanoneita ja perustivat toimintansa siihen kuuluvien merkittävien taiteilijoiden esittelylle. Taide ei ole irti historiastaan ja siksi on merkityksellistä tuoda esiin, miten taiteen klassikot ilmenevät nykypäivän taiteilijoiden työssä”, kertoo yhtenä näyttelyn kuraattoreista toiminut Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.


Lue koko tiedote Ateneumin sivuilla: https://ateneum.fi/tiedote-inspiraatio<https://ateneum.fi/tiedote-inspiraatio/>


Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta