[Nayttelyposti] NÄKYVÄN I NÄKYMÄTTÖMÄN RAJAMAILLA Janne Laine Aineen taidemuseossa 20.3.-31.5.2020

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
Ke 25.Maalis. 08:39:18 EET 2020


NÄKYVÄN I NÄKYMÄTTÖMÄN RAJAMAILLA esittelee valokuvaaja ja taidegraafikko Janne Laineen (s. 1970 Tampere) näkyvän ja näkymättömän välistä tematiikkaa pohtivia teoksia. Maisemia peittävä sumu ja usva kätkevät, mutta myös paljastavat. Mitä kaiken takana on? Mitä jää näkemättä?

Janne Laineella on merkittävä rooli suomalaisen taidegrafiikan kehittäjänä. Vuodesta 1992 hän on toiminut Grafiikanpaja Himmelblaun vedostajana. Vedostajamestariksi hänet nimitettiin vuonna 2006. Janne Laine on vedostanut eturivin suomalaisgraafikoiden teoksia, josta sai alkunsa myös edelleen jatkuva taiteilijakumppanuus akateemikko Outi Heiskasen kanssa. Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa 1992­–1995 opiskelleen Laineen mukaan varsinainen koulu hänelle onkin ollut Himmelblau.

Janne Laine on palkittu useissa alansa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja hänellä on laaja näyttelyhistoria niin Suomessa kuin ulkomailla.  Ensimmäinen museonäyttely oli Aineen taidemuseossa vuonna 2007. Hänen teoksiaan on merkittävissä museokokoelmissa, joista ensimmäinen oli Aineen taidemuseon kokoelmaan vuonna 1997 hankittu Huhtikuu (1997). Janne Laine on Rajataide ry:n perustajajäsen ja toiminut aktiivisesti kuvataiteen järjestötehtävissä. Islantia Janne Laine pitää toisena kotimaanaan. Hän on työskennellyt ja opettanut siellä vuodesta 2000 lähtien.

Janne Laineen teosten lähtökohtana on valokuva, jonka taiteilija sommittelee kuvan ottamisen hetkellä. Valmiissa teoksessa maisema on muuttunut ihmisen mielentilaksi. Näin myös taiteilijalle keskeiset aihepiirit, ihminen ja maisema, sulautuvat yhdeksi.

Tekniikkana Janne Laine käyttää pääasiallisesti heliogravyyria, joka yhdistää valokuvan ja taidegrafiikan. Hän valokuvaa eri puolilla maailmaa, mutta ilman tunnistettavia maamerkkejä. Pelkistetty, kerrostuvista kuvista koostuva teoskokonaisuus Nature Finds Its Way (2020) on kuva hiljalleen harvenevasta, pystyyn kuolevasta suomalaismetsästä. Laine kuvaa ilmastonmuutoksen ja metsätalouden koventuneista tavoitteista aiheutuvia ilmiöitä hienovaraisella, luontoa kunnioittavalla tavallaan. Hänelle metsä ei ole hehtaarimäärä puuta, vaan koostuu yksittäisistä puista, joista jokaisella on oikeus tulla nähdyksi.

Vaikka huoli ympäristömme ekologisesta kriisistä näkyy Laineen teoksissa, on luonnon mystinen voima vielä suurempi kokemus. Janne Laineen sanoin ”luonto kävi yli kaiken” ja viittaa kokemukseen Islannissa vuonna 2000, kun vulkaani höyry pyyhki horisontin näkyvistä. Näin syntyi ajasta ja paikasta vapaa hetki, aika ennen ihmistä tai ihmisten jälkeen - hetki, jota Janne Laine kuvaa.

COVID–19-koronaviruksen myötä asetetun matkustuskiellon vuoksi näyttely on rakennettu ilman taiteilijan läsnäoloa ja avattu ilman yleisön läsnäoloa. Tänä omituisena aikana näyttelyssä mukana oleva teossarja Rainbow Meadow (2020) tuo toivoa kummalliseen ja pelottavaan maailmantilaan. Teosta voi katsoa värikkäänä kukkaniittynä, mutta se tuo myös toivoa ja antaa lupauksen; maailmaan mahtuu myös värejä.

Lisätietoja
Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen at tornio.fi +358 50 597 1197


ystävällisin terveisin / kind regards
Virpi Kanniainen
amanuenssi / amanuensis
Aineen taidemuseo
p. +358 50 597 1197

Aineen taidemuseo / Aine Art Museum
Torikatu 2
95400 Tornio, Finland


8.2.2020–6.1.2021 EILA Nainen kokoelman takana.
20.3.-31.5.2020 NÄKYVÄN I NÄKYMÄTTÖMÄN RAJAMAILLA Janne LaineLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta