[Nayttelyposti] Järvenpään taidemuseossa avautui Eero Järnefeltin Suvirannasta kertova näyttely

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Pe 13.Maalis. 09:40:28 EET 2020


Tervehdys täältä Järvenpään taidemuseosta!

Tervetuloa tutustumaan uuteen näyttelyymme:

Suviranta - Järnefeltien taiteilijakotina
Järvenpään taidemuseo 1.3.-30.9.2020

Suvirannan ateljeehuvilan hirret huokuvat kolmen sukupolven elämää ja se on Sibeliuksen Ainolan lisäksi toinen autenttisena kotina säilynyt rakennus Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä.

"Vaan vielä sinä näet, että tulee se meillekin talo, kunhan ennätetään." Eero äidilleen Elisabeth Järnefeltille 22.2.1897

Eero ja Saimi Järnefeltin haave omasta kodista toteutui vuonna 1901, kun Tuusulanjärven rannalle nousi upea englantilaista maalaiskartanoa muistuttava huvila. Rakennuksen suunnittelu oli mennyt kaveripiiriin arkkitehti Usko Nyströmille, joka tunnetaan etenkin Imatran valtionhotellin suunnittelijana. Suvirannan sisustuksesta tuli pelkistetty ja käytännöllinen. Eero Järnefelt, joka oli saanut puusepän koulutusta Italiassa, suunnitteli ja valmisti itse osan huonekaluista talon yläkerrassa olleessa puusepänverstaassa. Sisustuksesta tuli Eeron ja Saimin näköinen ja sitä toteutettiin vahvasti yhdessä. Yhteiseen makuuhuoneeseen tuli Eeron suunnittelema rentukkafriisi, jonka Saimi maalasi kiertämään huoneen vaaleita seiniä.

Järvenpään taidemuseon näyttelyssä pääsee katsomaan kauan kätköissä ollutta esineistöä aina kauniista astiastoista taiteilijan tarvikkeisiin. Perhealbumeista löytyneiden valokuvien kautta vierailija pääsee tutustumaan vasta valmistuneen rakennuksen sisustukseen ja elämään taiteilijayhteisön kulta-aikana.

"Potaatteja olemme syöneet joka päivä puutarhasta, iso pelto ei ole vielä kukkinut, vaan on sangen kauniin näköinen."  Saimi vanhemmilleen ja sisarilleen ensimmäisenä kesänä Suvirannassa 15.8.1902

Suviranta nousi avoimeen ja suojattomaan hevoshakaan, mutta pian sen ympärillä kukoisti mitä loisteliain puutarha. Suvirantaa voi hyvällä syyllä kutsua kodiksi kukkien keskellä, sillä kukkaloisto kiertää rakennusta varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kukkien lisäksi pihamaalta löytyi suuri käyttöpuutarha, joka teki perheen kodista lähes omavaraisen. Puutarhan kauneus ja tärkeys heijastuivat vahvasti myös Eero Järnefeltin taiteessa, johon siitä muodostui tärkeä aihe. Näyttelyssä on esillä runsaasti sekä Eero Järnefeltin että hänen tyttärensä Laura Järnefeltin taidetta. Suvirannan seuraava sukupolvi taidemaalari Laura Järnefelt ja hänen biologimiehensä Erkki Kolehmainen jatkoivat puutarhan ylläpitoa ja kehittämistä.

"Kyllä se olisi hauska, kun voisi asuskella maalla väljissä huoneissa ja olisi aikaa tarpeeksi." Eero Saimille 25.3. 1898

Eeron ajatuksiin voi pieneltä osin heittäytyä kesällä 2020, sillä kesän kuumin kombo on vierailu Järvenpään taidemuseon Suviranta - Järnefeltien taiteilijakotina -näyttelyssä ja itse autenttisessa Suvirannan taiteilijakodissa, joka avautuu yleisölle toukokuussa. Kohteet täydentävät toisiaan ja luovat ainutlaatuisen katsauksen elämään Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä.

Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea


-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola, Suviranta
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta