[Nayttelyposti] Sijoiltaan -näyttelyt avautuvat Lappeenrannan museoissa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ti 2.Kesä. 12:54:04 EEST 2020


Sijoiltaan -näyttelyt aukeavat Lappeenrannan museoissa 1.6. ja 13.6.

Sijoiltaan - Pakolaisuuden arkeologiaa
Lappeenrannan taidemuseo 1.6.-4.10.2020
Kristiinankatu 8 - 10, Lappeenrannan Linnoitus

Sijoiltaan - Pakolaisena omalla ja vieraalla maalla
Etelä-Karjalan museo 13.6.-25.10.2020
Kristiinankatu 15, Lappeenrannan Linnoitus

Sijoiltaan-näyttelyt ovat syntyneet uudenlaisessa yhteistyöprojektissa, jossa tutkijat ja taiteilijat ovat työstäneet sitä, miten toisen maailmansodan pakolaiset ja evakot ovat tulleet hyväksytyksi tai torjutuksi uusissa yhteisöissään, millainen prosessi pakolaisuus on yksilöiden ja yhteisöjen elämässä ja millaisia kertomuksia muisti niistä rakentaa. Tekijät ovat syventyneet arkistomateriaaliin, pakolaisten ja evakkojen muistitietoon sekä evakkokirjailijoiden kaunokirjallisiin teoksiin. Aineistot ovat osa laajempaa tutkimushanketta 'Tunnustuksia: Pakolaisuuden hankalat historiat ja muistamisen kulttuurit'; hanketta rahoittaa Suomen Akatemia vuosina 2017-2021. Pakolaisuuden kerroksia kuvaavat taideteokset on toteutettu sekä aineistojen että tutkimuksellisten tulkintojen pohjalta. Työryhmä on myös etsinyt yhteistä kieltä vuoropuheluun akateemisen ja taiteellisen tutkimuksen välillä. Traumaattiset kokemukset, kuten sotapakolaisuus, jäävät usein sanoittamattomaksi ja siirtyvät affektiivisesti sukupolvelta toiselle. Se tekee niistä usein vaikeasti tavoitettavia. Tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyö voi avata näiden kokemusten jälkiä aineistoissa ja taideyleisössä.

Sijoiltaan taidenäyttely oli esillä Oulun taidemuseossa keväällä 2020. Samanaikaisesti osa Etelä-Karjalan museossa nyt nähtävästä kokonaisuudesta oli esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa. Etelä-Karjalan museon näyttelyä on täydennetty erityisesti karjalaisuuteen ja nykypakolaisuuteen liittyvillä teemoilla.

Taidemuseon näyttelyn taiteilijat ovat taidemaalari Antero Kahila ja muusikko, runoilija Kirsi Poutanen, kuvataiteilija Mika Karhu, Aalto-yliopiston elokuvaleikkauksen professori Anne Lakanen ja elokuvaaja Tahvo Hirvonen, kuvanveistäjä Heli Ryhänen, kuvanveistäjä Anssi Taulu ja taidemaalari Kari Vehosalo sekä Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen opiskelijat Sevgi Eker, Vilja Harjamäki ja Menni Renvall. Hankkeessa ovat olleet mukana Oulun yliopiston tutkijat FT Outi Autti (sosiologia), FM Saara Intonen (kulttuuriantropologia), dosentti, FT Seija Jalagin (historia), FT Ilmari Leppihalme (kirjallisuus) ja FT Hanna-Leena Määttä (kirjallisuus).

Tutkimushanketta on rahoittaneet Suomen Akatemia, Oulun yliopisto ja Karjalan Sivistysseura ry.

Näyttelyille ei järjestetä varsinaisia avajaisia, mutta kuvamateriaalia ja näyttelyyn liittyvä keskustelu välitetään verkossa perjantaina 12.6.

Lisätietoja

intendentti Satu Ståhlberg (Etelä-Karjalan museo)
satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>
040 579 5744

amanuenssi Mikko Pirinen (Lappeenrannan taidemuseo)
mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
040 522 6280

---
Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseotLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta