[Nayttelyposti] Aineen taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely: Eila - nainen kokoelman takana 8.2.2020–6.1.2021

Katriina Pietilä-Juntura katriina.pietila-juntura at tornio.fi
To 13.Helmi. 15:10:21 EET 2020


Eila – nainen kokoelman takana
Aineen taidemuseon uusittu perusnäyttely 8.2.2020–6.1.2021

Aineen taidemuseo uusii jälleen perusnäyttelynsä. Nyt keskiössä on Eila Aine (1920-2013), taiteen keräilijä ja hammaslääkäri, torniolainen perheenäiti. Harvat museot uusivat perusnäyttelyään lähes vuosittain, kuten Aineen taidemuseo tekee. Jotkut taidemuseot eivät esittele kokoelmiaan juuri ollenkaan, mutta Aineen taidemuseolle kokoelmat ovat tärkeä osa toimintaa.
Eila Aine syntyi Helsingissä, mutta vietti lapsuutensa Muoniossa, perhe muutti sinne talvella 1926. 10-vuotiaana hän siirtyi oppikouluun Porvooseen setänsä perheeseen. Syksyllä 1933 Eila Aine siirtyi 13-vuotiaana Tornion yhteislyseoon. Vuonna 1939 hän aloitti hammaslääketieteen opiskelun Helsingin yliopistossa. Talvisota keskeytti opinnot ja Eila Aine joutui rintamalle. Hän solmi avioliiton luokkatoverinsa Veli Aineen kanssa vuonna 1942. Eila Aine valmistui hammaslääkäriksi 1947. Eila Aineesta tuli 1960-luvun alussa Tornion kaupungin vastaava kouluhammaslääkäri, tätä virkaa hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 1983. Eila Aine kuoli Torniossa 2013.

Kodin perintönä Eila Aineelle tuli kiinnostus kuvataiteita kohtaan. Heidän kotonaan vieraili kiertävä taidekauppias Hellmuth van Assendelft (1898-1977), jolta hankittiin taidetta. Kuvataide oli myös Veli Aineen kiinnostuksen kohde ja myöhemmin van Assendelft vieraili vuosittain Eila ja Veli Aineen kodissa. Aineet hankkivat paljon taidetta. Hankintojen runsauden takia he säätiöivät taidekokoelmansa vuonna 1974. Tämän kokoelman pohjalle rakentuu Tornion kaupungin omistama ja ylläpitämä Aineen taidemuseo.

Eila Aine keskittyi työhönsä ja vasta jäätyään eläkkeelle hänellä oli enemmän aikaa keräilyharrastukselle. Kesäisin Eila ja Veli Aine kiersivät näyttelyitä yhdessä. Kuvataidesäätiön lehtileikekokoelma paljastaa, että lehtileikkeisiin tehdyt merkinnät on kirjoitettu Eila Aineen käsialalla. Siellä on paljon näyttelykritiikkejä, juttuja taitelijoista ja taideteoksista. Monia näissä lehtijutuissa mainittuja taideteoksia on myöhemmin hankittu Kuvataidesäätiön kokoelmaan. Eila Aine siis myös vaikutti taidehankintoihin, hän seurasi aktiivisesti taidemaailmaa sanoma- ja aikakausilehtien välityksellä ja tallensi lehtijuttuja kiinnostavista taiteilijoista ja taideteoksista.

Eila Aine on toiminut Aineen Kuvataidesäätiön edustajana taidemuseo lautakunnassa vuosina 1985–1992, ja lautakunnan muututtua johtokunnaksi vuonna 1993-2010.

Eila-näyttelyn salit on nimetty teemojen mukaan: Kevyesti keskellä päivää, Keittiö, Hiukset, hatut, huivit ja helmet, Eila; siihen liittyy Eilan Aineen lempiteoksia ja maisemia. Hän oli perheenäiti, puoliso, virkanainen, toimi naisjärjestöissä, harrasti eläkkeelle jäätyään liikuntaa, mm. aerobicia ja avantouintia, toimi naisjärjestöissä, luki paljon. Eila Aine oli hillitty ja vaatimaton. Hän oli aina tyylikkäästi pukeutunut, rakasti hattuja. Hän oli loistava ruuanlaittaja, loistava emäntä kodissaan.

Eila Aine oli feministi ja naisten asioiden puolustaja.


Näyttelyyn liittyy yhteistyö Kemin teatterin kanssa: yhdessä salissa esitetään 10 kertaa näytelmää Kahlo - sirpaleita naistaiteilijan elämästä. Ensi-ilta oli näyttelyn avajaisten yhteydessä 8.2.2020.

Lisätietoja:
Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja, Puh. 040 554 9645, katriina.pietila-juntura at tornio.fi


Katriina Pietilä-Juntura
Museonjohtaja | Museum Director
Aineen taidemuseo | The Aine Art Museum
Torikatu 2, FI-95400 Tornio
katriina.pietila-juntura at tornio.fi<mailto:katriina.pietila-juntura at tornio.fi>
Puh/Tel + 358 40 554 9645
www.tornio.fi/aine<http://www.tornio.fi/aine>
www.merilapinmuseot.fi/aineen-taidemuseo<http://www.merilapinmuseot.fi/aineen-taidemuseo>
www.facebook.com/aineentaidemuseo<http://www.facebook.com/aineentaidemuseo>
www.instagram.com/aineentaidemuseo<http://www.instagram.com/aineentaidemuseo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta