[Nayttelyposti] Elina Vainion näyttely Reset avautuu WAMx:ssä 28.8.2020

Myllylä Dunja dunja.myllyla at turku.fi
Ma 24.Elo. 09:18:38 EEST 2020


Elina Vainion näyttely Reset avautuu WAMx:ssä 28.8.2020

Elina Vainion näyttelyssä Reset esillä oleva herkkä hiekkateos kiinnittää huomion aineen kiertokulkuun ja inhimillisen ymmärryksen rajoihin.

Reset on hiekasta koostuva installaatio, joka levittäytyy ohuena mattona näyttelytilan lattialle. Tarkkarajaisen hiekkakerroksen pinnalla on nähtävissä nauhamaisia kohoumia ja painaumia, jotka muistuttavat fossiileita ja niiden sedimenttiin jättämiä jälkiä. Muodot voi nähdä myös koukeroisena käsialana. Ne ovat kuin hiljaisia vihjeitä tai kirjoitusta, jota emme osaa tulkita. Teos muistuttaa miten paljon maailmassa on sellaista, jota emme ymmärrä, ja jota voi ilmaista kielen avulla vain rajallisesti.

Näyttelyn ja teoksen nimi Reset (nollaus tai resetointi) viittaa jatkuvaan uudelleen asettumiseen tai jähmettymiseen – aineen kiertoon ja muuntumiseen yhdestä toiseksi. Jokainen teoksessa oleva hiekanjyvä on joskus hioutunut eroosion myötä kivestä tai fossiilipitoisesta aineesta ja muuttaa jatkossakin muotoaan merten ja maankuoren liikkeiden mukana. Teoksessa hiekanjyväset ovat asettuneet hetkeksi taiteilijan valitsemaan muotoon.

Elina Vainio (s. 1981) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Taiteellisessa työskentelyssään hän kiinnittää huomiota erityisesti kulttuurin ja luonnon väliseen rajanvetoon. Hänestä ihmisten tapa nähdä itsensä pysyvänä ja luonnosta erillisenä on harhaanjohtava. Vähistä elementeistä rakentuvilla installaatioilla Vainio kiinnittää katsojan huomion siihen, että sekä ihminen että meitä ympäröivä maailma on jatkuvassa muutoksen tilassa.

WAMx 2020 – The Things We Are Made Of

WAMx:n ohjelmassa museo kutsuu vuosittain kansainvälisen asiantuntijan suunnittelemaan näyttelyohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Yhteistyön kautta tuodaan esille uusia teemoja ja ajankohtaisia näkökulmia käsitteleviä kokonaisuuksia kiinnostavilta tekijöiltä. 

Kansainvälinen asiantuntija on tänä vuonna turkkilaissyntyinen, Berliinissä toimiva kuraattori Ece Pazarbaşı. Hän on työstänyt näyttelyohjelman otsikolla The Things We Are Made Of (Asiat, joista meidät on tehty). Ohjelma kääntää huomion siitä, mikä meitä erottaa, siihen, mikä meitä yhdistää: me kaikki koostumme loppujen lopuksi samoista alkuaineista. Näyttelyt esittävät kysymyksen, mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä meidän paikkamme on tällä planeetalla.

Taiteilijatapaaminen avajaisiltana 27.8.2020 klo 18–20.
WAM, Itäinen Rantakatu 38, Turku.

WAMx: Elina Vainio: Reset 28.8.–1.11.2020
WAM on auki ti, pe–su klo 10–17, ke–to klo 11–20.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anna Perälä, näyttelykuraattori, puh. 040 625 5800, anna.perala at turku.fi<mailto:anna.perala at turku.fi>, Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

--------
Dunja Myllylä
viestintäassistentti (vs.)
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

puh. 050 514 1880
dunja.myllyla at turku.fi<mailto:dunja.myllyla at turku.fi>
turku.fi/museo<http://www.turku.fi/museo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta