[Nayttelyposti] Jöötti ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely Patina avautuu Turun linnassa

Myllylä Dunja dunja.myllyla at turku.fi
Ma 17.Elo. 11:10:28 EEST 2020


Jöötti ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely Patina avautuu Turun linnassa

Patina - Jöötti ry 30 vuotta -näyttely levittäytyy Turun linnan tiloihin 21.8.-18.10.2020. Jöötti ry on turkulaisten kuvanveistäjien yhdistys, jonka tarkoitus on pronssivalutaidon ylläpitäminen yhdistyksen taidevalimossa. Näyttelyn teokset kommentoivat aikaa ja siinä vallitsevia historiallisia ja ajankohtaisia ilmiöitä vuoropuhelussa Turun linnan keskiaikaisten tilojen kanssa.

Patina-juhlanäyttelyssä nähdään teoksia yhdistyksen taiteilijoilta Béla Czitrom, Anna Ellmén, Outi Eronen, Minerva Martiskainen, Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Mika Natri, Maarit Nissilä, Armi Nurminen, Markku Ojala, Merja Pitkänen, Jani Rättyä, Silja Selonen ja Juha Welling.

Näyttelyn teemoina aika ja ihmisyys

Yhdistyksen jäsenet käyttävät laajasti muitakin materiaaleja kuin pronssia. Patina-näyttelyn taideteoksia yhdistääkin yhtenäisen materiaalin sijaan näyttelyn teema, aika. Näyttelyn teokset kuvaavat rohkeasti eri materiaalein ja tekniikoin toteutettujen veistosten ja veistosinstallaatioiden kautta ajan kulumista ja sen merkitystä ihmisen elämässä. Teokset herättelevät kysymyksiä ihmisyydestä ja käyvät yllättävää vuoropuhelua Turun linnan ainutlaatuisten, historiallisten tilojen ja katsojan kanssa.

Teoksissa ihmiskuntaa ja sen historiaa heijastellaan koko maailmankaikkeuden historiaan. Ihmisen aika on lyhyt ja toisinaan jokin pieni organismi, kuten virus, voi muuttaa yksittäisen ihmisen tai koko yhteiskunnan tulevaisuuden. Aika näyttäytyy kaikin tavoin suhteellisena. Meidän ymmärryksemme ajasta perustuu ajatteluun, kokemaamme ja muistoihin. Monesti haluaisimme muistaa jotain tärkeää; jonkin hetken tai ihmisen, mutta tärkeimmätkin asiat voivat ajan myötä unohtua. Toisinaan taas haluaisimme unohtaa jotain, mikä on piirtynyt ikuisesti mieleemme.

Turun seudun ainoa taidevalimo

Kuvanveistäjät Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Maarit Nissilä ja Hasan Fuat Sari perustivat Jöötti ry:n vuonna 1990. Taiteilijayhteisön ylläpitämän valimon 30 vuotta jatkunut toiminta on alueellisesti ja valtakunnallisestikin merkittävää ja ainutlaatuista. Vuosien myötä yhdistyksen toiminta on laajentunut ja jäsenmäärä kasvanut. Nykyään Jööttiin kuuluu 19 jäsentä.

Jöötti ry:n pronssivalimo on toiminut Turussa vuodesta 1990. Valimo toimi ensin lähes 20 vuotta Jokikadun kiinteistössä, jonka jälkeen valimolle löydettiin uudet tilat Pääskyvuoren kasarmialueelta. Nyt 11 vuotta toiminut "uusi" valimo on turvallinen, ergonominen ja kaiken kaikkiaan ensiluokkainen paikka työskennellä. Valimo on taiteilijoille erittäin tärkeä, koska Turun seudulla ei ole muuta taidevalimoa ja on taloudellisesti edullisempaa valaa itse kuin käyttää kaupallista valimoa. Pronssin valaminen itse mahdollistaa myös sellaisten kokeilujen tekemisen, joiden valattaminen kaupallisessa valimossa olisi liian suuri taloudellinen riski. Pronssivalussa on työvaiheita, jotka edellyttävät useiden henkilöiden työpanosta. Yhdessä työskentely ja lukemattomat tunnit muotinpoltto- ja upokasuunin äärellä ovat vahvistaneet yhteisöä vuosi vuodelta.

Yhdistyksellä on myös kurssitoimintaa. Valukursseja on järjestetty sekä yksityisesti että työväenopiston ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kurssitarjonnan kautta. Yhdistys on aktiivisesti yhteistyössä muiden turkulaisten taiteilijajärjestöjen kanssa.

www.turku.fi/turunlinna<http://www.turku.fi/turunlinna>

Lisätietoja:
Kuraattori, tutkija Maria Huokkola
P. 040 169 6893, maria-huokkola at turku.fi<mailto:maria-huokkola at turku.fi>
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta