[Nayttelyposti] Seela Sella ja Esko Roine lukevat koskettavia kirjeitä verkossa

Helena Pärssinen helena.parssinen at postimuseo.fi
Ma 6.Huhti. 08:33:38 EEST 2020


Postimuseon Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn audiomateriaali on nyt kokonaisuudessaan kuunneltavissa verkossa osoitteessa www.postimuseo.fi/fi/unohtumattomia-kirjeita-verkossa<https://www.postimuseo.fi/fi/unohtumattomia-kirjeita-verkossa>. Näyttelyn kirjeet herättävät monenlaisia tunteita, joista useimpiin on helppo samaistua. Näyttelijät Seela Seela ja Esko Roine tulkitsevat kirjeet koskettavalla tavalla.

Kaikkiin kirjeisiin sisältyy taustatarina, jonka näyttelijät Eriikka Magnusson tai Ola Tuominen lukevat.

Hugo Enbomin kirjeeseen saattaa kyllä olla vaikea samaistua. Hän kirjoittaa Tammisaaren vankileiriltä vuonna 1918 vaimolleen ja pienelle juuri kolme vuotta täyttävälle Veikko-pojalleen valittaen oloaan ja ennen kaikkea nälkäänsä.  "Olen niin heikkona käyny puutteesta niin, että tuskin enää jaksan nousta, Niin, että jos vielä jaksan odottaa, lähetät heti minulle ruokaa tai matkustat tänne Jenny hyvä, nyt on elämästäni kysymys."

Häät ovat yksi elämän tärkeimmistä tapahtumista. Eila Hautsalo kertoo äitinsä Tyynen isän lähettämästä kirjeestä vuodelta 1928, jossa Tyyne pyysi isältään Jaakko Kajanderilta lupaa avioliittoon. Jaakko antaa kyllä siunauksensa avioliitolle, mutta ei itse pääse paikalle, "sillä kesäaikana on aina niin tärkeetä olla lantahommissa".

Julia Virtanen kirjoitti äidilleen 1982 rahapulassa ja pyysi avustusta hammaslääkärilaskua varten. Hän oli köyhä opiskelija ja aikeissa lähteä Prahaan opintomatkalle. Kirjeen loppuun hän laittaa vielä jälkikirjoituksen "P.S. Olen vakuuttanut itseni Prahan matkalle, kuolemastani saa 50 000 (Sampo matkavakuutus no 7536932) mikäli hampaat korjataan turhaan."

Mirva Linjama lähetti kirjeen, jonka oli saanut nykyiseltä puolisoltaan. Hän kirjoitti, että tänä kännyköitten aikana tuntuu ihmeelliseltä, että todella kirjoitimme toisillemme vielä 1995. Kirjeessä mies maalailee jo kauniisti hääpäivää, vaikka pari ei ollut edes kihlautunut.

Nuorta Marjattaa järkytti varmasti, kun hän sai ystävältään Marjalta vavisuttavan kirjeen 1967. Marja kertoi siskonsa jääneen auton alle.  Entäpä miltä tuntuisi saada omalta pojalta toivoa täynnä oleva kirje, joka on päivätty rannikkopanssarilaiva Ilmarisen uppoamista 13.9.1941 edeltävänä päivänä?

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn (14.2.2020-31.1.2021) kaikki 24 kuunneltavaa kirjettä on koottu Postimuseon ja Postin vuonna 2017 järjestämän Merkitykselliset kirjeet -keräyksen sadosta. Lisäksi fyysisessä näyttelyssä on esillä tunnettujen ihmisten kirjeitä Like Kustannuksen Timo Kalevi Forssin toimittamasta Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -kirjasta. Kirjasta löytyy myös Postimuseon keräyksen kirjeitä.

Paitsi kuunnelmina niin kirjeet löytyvät verkosta lisäksi aukikirjoitettuina sekä kuvina. Postimuseo kannustaa ihmisiä kirjoittamaan #karanteenikirjeitä. Tiedot kampanjasta löytyvät www.postimuseo.fi/images/dokumentit/materiaalipankki/karanteenikirjeet.pdf<http://www.postimuseo.fi/images/dokumentit/materiaalipankki/karanteenikirjeet.pdf>


Helena Pärssinen
viestintäsuunnittelija
POSTIMUSEO
Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
puh. 0400 806909
helena.parssinen at postimuseo.fi<mailto:emilia.laulainen at postimuseo.fi>
www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi/>
Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttely<https://www.postimuseo.fi/fi/nayttelyt/unohtumattomia-kirjeita-suomesta> 14.2.2020-31.1.2021
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin<https://trafiikki.fi/>.






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta