[Nayttelyposti] Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveysongelmista

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
To 26.Syys. 16:33:04 EEST 2019


Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveysongelmista
Projektin ensimmäinen näyttely avautuu Aboa Vetus & Ars Novan Omatilassa
Vesa Tynin ja Jari Niemisen Mielimaissa-projekti kertoo mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja.
Projektin taustalla on Niemisen oma sairastuminen vakavaan masennukseen, joka oli lähellä tuhota hänet kokonaan. Parantumisen edetessä terapian ja psykiatrian avulla Nieminen päätti, että hän haluaisi jättää jäljen kokemastaan, ja siitä, että aina ei pärjää yksin. Ei ilman apua.
Syntyi ajatus muotokuvasta. Nieminen otti yhteyttä valokuvaaja Vesa Tyniin ja kertoi tarinansa. Miehet huomasivat, että heitä yhdistää luova intohimo, estetiikan taju sekä eräänlainen tarinankertojuus. Yhteinen Mielimaissa-projekti sai alkunsa ja ensimmäiseen muotokuvaan asettui toinen projektin tekijöistä.

"Mielimaissa-projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Nämä maailmat haluamme kuvata. Autamme ihmisiä kurkistamaan niihin ja toivottavasti myös niistä ulos", Tyni ja Nieminen kertovat.
Mielimaissa-projektin ensimmäisessä näyttelyssä nähdään neljä muotokuvaa, jotka Tyni ja Nieminen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhdessä kuvattavien kanssa. Kuvien yhteydessä olevat henkilökohtaiset tekstit auttavat ymmärtämään miltä mielenterveyden ongelmat tuntuvat. Tekstit keskusteluiden pohjalta on kirjoittanut Tuomo Polo.
"On hämmästyttävää, miten rohkeasti ja avoimesti projektiin osallistuneet ihmiset ovat kertoneet omista kokemuksistaan ja luottavat kipeät ja tähän asti yksityiset asiansa meidän kautta kaikille kerrottavaksi", tekijät kuvailevat projektin kokemuksia.

Mielimaissa-projektiin on mahdollista hakea yhä mukaan. Näyttelyitä on tarkoitus tehdä useampia eri kohteissa, ja kaikki muotokuvat ja tarinat julkaistaan myös verkossa.
Mielimaissa-näyttely on esillä Aboa Vetus & Ars Nova -museon Omatila-galleriassa 27.9.-20.10.2019. Tilaan on vapaa pääsy ja se on avoinna joka päivä klo 11-19.
Näyttelystä museon verkkosivuilla: https://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/mielimaissa

Seuraa Mielimaissa-projektin etenemistä:
www.mielimaissa.fi<http://www.mielimaissa.fi>
www.facebook.com/Mielimaissa<http://www.facebook.com/Mielimaissa>
www.instagram.com/mielimaissa<http://www.instagram.com/mielimaissa>
Jari Nieminen (s. 1982, Laitila) asuu ja työskentelee Turussa graafisena suunnittelijana ja valokuvaajana. Nieminen on erikoistunut museonäyttelyiden graafiseen suunnitteluun sekä levynkansitaiteeseen. www.behance.net/jarinieminen<http://www.behance.net/jarinieminen>

Vesa Tyni (s. 1985, Kuusamo) on kansainvälisesti palkittu henkilökuvaukseen erikoistunut valokuvaajamestari (SAVM). Turussa asuva valokuvaaja tunnetaan muun muassa 2015 alkaneen Sukupuolena ihminen -projektin ja tietokirjan valokuvista. www.vesatyni.com<http://www.vesatyni.com>

--
Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi<mailto:selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi>

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku
www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
Facebook<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova> | Twitter<https://twitter.com/AVANmuseo> | Instagram<https://www.instagram.com/aboavetusarsnova/>

Paras museokokemus ikinä!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta