[Nayttelyposti] Järvenpään taidemuseossa avautui virolaisen modernistin Adamson-Ericin suurnäyttely

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Pe 25.Marras. 10:35:20 EEST 2019


Hei!

Tervetuloa tutustumaan uuteen näyttelyymme:

Viron taiteen klassikko. Adamson-Eric: Monipuolinen modernisti
Järvenpään taidemuseossa 20.10.2019-2.2.2020

"Toivon, että Adamson-Ericin näyttely museossamme, lisää virolaisen kuvataiteen ja taidehistorian tuntemusta Suomessa", sanoo Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.

Adamson-Eric (1902-1968) on Viron modernismin ajan merkittävimpiä edustajia, legenda jo elinaikanaan. Hän oli lahjakas ja poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija - kuva- ja käyttötaiteen sekä taideteollisen suunnittelun mestari. Hän otti ahkerasti ja rohkeasti osaa Viron kulttuurielämään, oli karismaattinen seurapiiri-ihminen, taidepoliittinen vaikuttaja, sekä hyvin arvostettu, moniin sukupolviin vaikuttanut taideopettaja. Adamson-Ericin rikas tuotanto ilmentää oivallisesti Viron maalaus- ja käyttötaiteen kehitystä yli neljän vuosikymmenen ajalta.

Adamson-Eric oli niitä harvoja virolaisia taiteilijoita, jotka olivat yhtä tuotteliaita sekä maalaustaiteessa että taideteollisessa suunnittelussa. Näyttelyssä onkin esillä maalauksien lisäksi Adamson-Ericin suunnittelemia tekstiilejä, astioita, huonekaluja ja muuta käyttötaidetta. Näyttelyyn on saatu esille myös kaikki taiteilijan suunnittelemat matot vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyyn. Lisäksi nähtävillä ovat erittäin harvinaiset mallikappaleet kangastapeteista, jotka taiteilija suunnitteli Viron presidentin Kadriorgin palatsiin. Alkuperäiset Viron vaakunasta tuttuja leijonia, miekkoja ja laivoja kuvaavat tapetit tuhottiin neuvostoaikana.

Adamson-Eric oli loistava taidemaalari ja väritaituri, mutta hänen asemansa muotoilijana Viron taiteen kehityksessä on vieläkin merkittävämpi. Häntä voidaan pitää virolaisen muotoilun uranuurtajana, jonka ennakkoluuloton lähestymistapa sekä omaperäinen ilmaisukieli avasivat uusia mahdollisuuksia virolaiselle keramiikka-, posliini-, nahka-, metalli- ja tekstiilitaiteelle. Hänen muotoilulleen ovat ominaisia hyvä materiaalin käsittelykyky, rohkeat värit ja näyttävä koristelu.

Esillä on noin 500 teosta. Näyttely on koostettu Viron Taidemuseon maalaustaiteen kokoelmasta ja Adamson-Ericin museon kokoelmasta, Tarton Taidemuseon kokoelmasta, Viron Taideteollisuus- ja Design museon kokoelmasta sekä Viron Pankin taidekokoelmasta.

Näyttely on syntynyt Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon laajan yhteistyön tuloksena sekä Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Syksyllä 2019 Tallinnan Adamson-Ericin museossa on esillä Järvenpään taidemuseon teoksista koostuva näyttely "Kylässä", joka esittelee Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin tuotantoa. Nyt Järvenpään taidemuseo vastavuoroisesti sai esille yhden kaikkien aikojen laajimmista Adamson-Ericin näyttelyistä.

Näyttelyn kuraattori: Kersti Koll, Adamson-Eric museo
Koordinaattori: Hanna Nikander, Järvenpään taidemuseo
Näyttelysuunnittelu: Tiit Jürna

Kiitämme: Tuglas-seura, Viron Kulttuuriministeriö


Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea


-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola, Suviranta
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta