[Nayttelyposti] Tiedote: Lappeenrannan 370-vuotisjuhlanäyttelyssä sukelletaan kaupungin lähihistoriaan

Myyrä Sinikka sinikka.myyra at lappeenranta.fi
To 17.Marras. 11:20:25 EEST 2019


Lappeenrannan 370-vuotisjuhlanäyttelyssä sukelletaan kaupungin lähihistoriaan
19.10.2019 - 8.3.2020
Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii
Kuvia muistojen Lappeenrannasta 1950-luvulta lähtien
Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15
Lappeenrannan 370-juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä näyttelyssä tutustutaan lappeenrantalaiseen elämänmenoon 1940-50-luvun vaihteesta 1990-luvulle. Valokuvapainotteisessa näyttelyssä päästään näkemään, miten tutut kadunkulmat ovat muuttuneet ja mitä lappeenrantalaisten arkeen kuului muutama vuosikymmen sitten. Miten vietettiin vapaa-aikaa, opiskeltiin, käytiin töissä tai asuttiin. Tuttuja aiheita, jotka ovat vielä monella omassa muistissa. Elämänmakuisen näyttelyn aiheet ja osa kuvista on valittu yhteistyössä museon asiakkaiden kanssa.
Näyttelyssä pääsee kokemaan miten 1950-luvun vaihteen 17000 asukkaan puutalovaltainen kaupunki ja sen elämänmeno muuttuu ja uudistuu kaupungistumisen, elementtirakentamisen ja kuntaliitosten myötä vuosituhannen loppua lähestyttäessä. Miltä näytti kaupungissa Lappeenrannan 300-vuotisjuhlissa elokuussa 1949? Minkälainen tunnelma ja tuotevalikoima oli 1950-luvun itsepalvelumyymälässä? Miten parturi-kampaamot oli sisustettu 1970-luvulla? Torielämän vuosikymmeniä pääsee tarkkailemaan paikalliseen tapaan piirakkakojun suojassa. Erillisissä teemakokonaisuuksissa tutustutaan lappeenrantalaisiin kauppoihin ja liikkeisiin, penkkareiden viettoon, urheiluun ja liikuntaharrastuksiin, teollisuuteen ja musiikkielämään sekä lapsiin ja nuoriin eri aikoina. Yliopiston 50-vuotisjuhlavuoden myötä esillä on kuvakooste yliopiston rakentumisesta ja opiskelijaelämän riemuista 1970-luvulta vuosituhannen vaihteeseen.
Näyttelyn suunnitteluprosessi oli vuorovaikutteinen. Museon näyttelytyöryhmän lisäksi asiakkaat pääsivät osallistumaan näyttelyn aiheiden ja kuvien valintaan keväällä 2019 päättyneen "Yhdessä enemmän" -digitointihankkeen asiakastyöpajoissa. Hankkeen aikana keskusteltiin kiinnostavista kuva-aiheista, pohdittiin eteläkarjalaisia paikkoja, ilmiöitä ja tapahtumia. Hankkeen tuloksena digitoitiin noin 1900 museon valokuvaa sekä kerättiin noin 300 museon kokoelmaa täydentävää kuvaa sotien jälkeisen Etelä-Karjalan eri teemoista tulevan perusnäyttelyn tarpeisiin, joista esillä on nyt vasta pieniä ennakkomaistiaisia.
"Taasha myö tavattii" -näyttely on Lappeenrannan museoiden omaa tuotantoa ja sen runko pohjautuu museon kuva-arkiston valokuviin. Näyttelysalissa on valokuvasuurennosten lisäksi esineinteriöörejä ja vitriinejä sekä digikuvaesityksiä ja filmimateriaalia. Esillä on muun muassa Kuvapajan, Aarne A. Mikonsaaren, Matti Uusihongon, Pekka V. Virtasen ja Unto Oikkosen valokuvia lukuisien harrastajavalokuvaajien otoksia unohtamatta. Kuvalainoja on saatu Lappeenrannan teknillisen yliopiston arkistosta sekä Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimelta, filmimateriaalia Yleisradiolta. Näyttelykokemusta rikastavat esinekokonaisuudet on koottu Etelä-Karjalan museon kokoelmista.
Näyttelyn avoimia avajaisia vietetään perjantaina 18.10.2019 klo 18 Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15).
Tuutha siekii!
Lisätietoja ja lehdistökuvia:
Miikka Kurri
amanuenssi
Kuva-arkisto
Lappeenrannan museot
tel 040 531 0424
email miikka.kurri at lappeenranta.fi<mailto:miikka.kurri at lappeenranta.fi>
TAI
Satu Ståhlberg (lomalla 21. - 29.10.2019)
intendentti
Näyttelyt ja yleisötyö
Lappeenrannan museot
tel 040 579 5744
email satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta