[Nayttelyposti] KUVASTIN Sanna Haimila ja Hanna Schroderus Aineen taidemuseossa

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
Pe 4.Marras. 12:12:40 EEST 2019


Hanna ja Sanna kuvastimessa

Kuvastin on kahden taidemaalarin yhteisnäyttely, joka esittelee Torniossa työskentelevän Sanna Haimilan (s.1974, Porvoo) ja oululaisen Hanna Schroderuksen (s.1977, Oulu) tuotantoa. Näyttelyssä on esillä Haimilan teoksia vuosilta 2017-2019 ja Schroderukselta vuosilta 2013-2019.

Sanna Haimilan teoksissa toistuvat usein kasvot tai jokin pieni osa ihmisen kehosta. Taiteilija maalaa läpinäkyvälle pleksimuoville kasvoja sarjallisesti, pienin nyanssein. Lähtökohtana useissa teoksissa ovat olleet puhelimella otetut omakuvat, jotka maalattaessa muuntuvat uusiksi ja lähes tunnistamattomiksi hahmoiksi. Muoville maalatut kasvot ja sanat ovat viittaus esimerkiksi sosiaalisen median selfie–kulttuuriin.

Hanna Schroderuksen useissa maalauksissa toistuu kaksiosaisuus. Teokset ovat usein kuin peilikuvia tai taiteilijan sanoin kuin musteläiskätestejä. Nykyajan kuvatulva, kuten puhelimien näytöillä ylhäältä alas vilisevät kuvat, näkyvät myös taiteilijan maalaussuunnassa ylhäältä alas valumisena, tai kuin putoamisena.

Kuvastin on vanhahtava nimitys peilille. Sopivan kiiltävä, tasainen pinta heijastaa valonsäteet ja muodostaa silmin havaittavan kuvajaisen. Peilikuva on kuitenkin aina myös valekuva: tiedämme, ettei kuvajainen sijaitse kiiltävän pinnan takana, vaan sen edessä. Yhtälailla maalaus tai jokin muu taideteos heijastaa aina katsojan siinä näkemiään merkityksiä. Taideteoksista tulee kuin kuvastimia: pintoja, muotoja ja materiaaleja, jotka heijastelevat jotain ajasta jossa elämme.

Sanna Haimila on valmistunut kuvataiteilijaksi Imatralta Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Haimila on osallistunut Suomessa useisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin. Kesällä 2019 Haimila oli yksi Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoista. Aineen taidemuseon kokoelmiin kuuluu Sanna Haimilan teoksia vuosilta 2007-2018 kaikkiaan kuusi kappaletta, öljyvärimaalauksia pleksimuoville sekä serigrafia- ja lyijykynätöitä taiteilijan teossarjoista  Flow ja A Miracle Machine.

Hanna Schroderus on valmistunut vuonna 2007 Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi ja opiskellut muun muassa Limingan taidekoulussa. Parhaillaan Schroderus suorittaa taiteen tohtoriopintoja Lapin yliopistossa.

Kuvastin Sanna Haimila ja Hanna Schroderus on esillä Aineen taidemuseossa 27.11.2019 saakka.


Amanda Hakoköngäs, museoassistentti, Aineen taidemuseoLisätietoja:

Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen at tornio.fi +358 50 597 1197Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta