[Nayttelyposti] Koru & Taito 80v -näyttely avattu Kellomuseossa
Laura Kokki
laura.kokki at kellomuseo.fi
Pe 3.toukokuu. 12:43:57 EEST 2019
Tiedote 3.5.2019
Suomen Kellomuseo
Julkaisuvapaa
Koru & Taito 80 v
-näyttely kultasepänalan huippuluokan osaamisesta Suomessa
Suomen Kellomuseo avaa korumuotoilun ja kultasepäntaitojen saloja laajassa korunäyttelyssä Näyttelykeskus WeeGeellä. Katsaus suomalaisten kultaseppien koulutukseen nostaa esille kädentaidot ja uudet sekä vanhat taitajat.
8kk kestävä korunäyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen Kellomuseon, Lahden ammattikorkeakoulun, Koulutuskeskus Salpauksen ja Suomen Kultaseppien Liiton kanssa. Näyttely juhlistaa kultasepänalan koulutusta, jonka perinne jatkuu vielä tänäkin päivänä Lahden Muotoiluinstituutin korumuotoilun linjalla sekä Koulutuskeskus Salpauksen Kultasepän alan opinnoissa. Ensimmäinen näyttely aiheesta toteutettiin Sibelius-talolla Lahdessa syyskuussa 2018. Kellomuseon näyttely syventyy aiheeseen näyttävien korujen ja koulutuksen upean historian kautta sekä mielenkiintoisella oheisohjelmistolla.
Kultaseppäkoulun tarinan voidaan sanoa alkaneen yli sata vuotta sitten Pietarissa, kun Karl Fabergé palkkasi pajoilleen lahjakkaita suomalaisia kultaseppiä. Venäjän vallankumouksen aikaan kultasepät tulivat Suomeen ja toivat oppimansa taidot mukanaan. Kun Suomen Kultaseppien Liitto perusti Kultaseppäkoulun Helsinkiin vuonna 1938, olivat samat kultasepät mukana vaikuttamassa koulutuksen sisältöön. Näin heidän taitonsa ovat siirtyneet mestari-kisälli periaatteella opettaja- ja opiskelijasukupolvelta toiselle ja ne näkyvät myös näyttelyyn osallistuvissa töissä.
1970-luvulla Kultaseppäkoulu muutti Lahteen ja vuonna 1996 koulutus jakautui koru- ja esinemuotoilun ammattikorkeakouluopintoihin Muotoiluinstituutissa ja kultasepänalan toisen asteen koulutukseen Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Vuonna 2006 jalometallin koulutusala siirtyi Koulutuskeskus Salpauksen alaisuuteen.
Näyttelyyn osallistuu 26 Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelijaa, jotka ovat kutsuneet näyttelyyn pareikseen Kultaseppäkoulun alumneja. Parit ovat valinneet yhteisen aiheen, josta kumpikin osapuoli on toteuttanut oman näkemyksensä koruteoksen muodossa. Näyttelykävijä pääsee tutustumaan mm. unien, jäätiköiden sulamisen, kivun, sattuman ja taikametsän saloihin korujen kautta.
Koulutuskeskus Salpauksesta näyttelyyn osallistuu 15 opiskelijaa. Heidän taidonnäytteensä ovat upeita emalointi- ja kaiverrustöitä, joiden taitajat alkavat käydä vähiin 2000-luvun Suomessa. Opiskelijat ovat kirjoittaneet tarinat korujensa synnystä.
Näyttelykoruissa voi nähdä korumaailman koko kirjon, perinteisistä kultasepäntaidonnäytteistä rajoja rikkoviin taidekoruihin, jotka venyttävät käsitystä siitä, mikä oikeastaan on koru. Näyttelyn lisäksi Suomen Kellomuseo järjestää yhteistyössä oppilaitosten kanssa tapahtumia ja opastuksia näyttelyyn.
Näyttely on auki 3.5.2019-5.1.2020
Suomen Kellomuseo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo
www.kellomuseo.fi<http://www.kellomuseo.fi/> @kellomuseo #kellomuseo #korujataito
Lisätietoja: Laura Kokki, Suomen Kellomuseo, laura.kokki at kellomuseo.fi<mailto:laura.kokki at kellomuseo.fi>
Tarja Sipponen, Koulutuskeskus Salpaus, tarja.sipponen at salpaus.fi
Ystävällisin terveisin,
Laura Kokki
Amanuenssi
Suomen Kellomuseo
Opinkuja 2, 02100 Espoo
p. +358 50 585 1584
Suomen Kellomuseon näyttelyt:
Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola, 02100 Espoo
www.kellomuseo.fi<http://www.kellomuseo.fi/> www.weegee.fi<http://www.weegee.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta