[Nayttelyposti] Seija Paasosen Sadejuovia ja pilvisäteitä - Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin -näyttely Järvenpään taidemuseossa 1.3.-30.9.2019

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Pe 8.Maalis. 08:16:54 EET 2019


Tervehdys täältä Järvenpään taidemuseosta!

Uusi näyttelymme on auki, joten tervetuloa:

Seija Paasosen kuratoima
SADEJUOVIA JA PILVISÄTEITÄ - Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin
Järvenpään taidemuseo 1.3.-30.9.2019

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kohdistetaan katse kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasosen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan "Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin." Nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä suuri joukko kirjan teoksia Järvenpään taidemuseossa.

"Kulkemani taidepolun alkupää on niinkin kaukana kuin 1980-luvun alussa. Ajatus polulle lähtemisestä seisahtui kuitenkin elämän kiireisiin, kunnes elokuussa 2014 Järvenpään taidemuseossa pitämäni esitelmä Eero Järnefeltin pilvistä sysäsi minut liikkeelle," kertoo näyttelyn kuratoinut meteorologi Seija Paasonen.

Näyttelyn teokset ovat paitsi Järvenpään taidemuseon omista kokoelmista, myös lainoja muista suomalaisista museoista. Teoksia on mm. Albert Edelfeltiltä, Fanny Churbergilta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä ja Venny Soldan-Brofeldtilta.

Ole osa näyttelyä -  kuvaa kuukauden taivas
Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttely tarjoaa uusia katsomisen tapoja 1800- ja 1900-lukujen teoksiin. Digitaalisen sääennustamisen aikakaudella on kiinnostavaa pohtia mitä 1800-luvun alussa Luke Howardin ja kumppaneiden luomalla pilvien luokitusjärjestelmällä on tarjota nyt teoksia tarkastelevalle ihmiselle, luonnontarkkailijalle tai pilviharrastajalle. Yleisön on mahdollisuus osallistua näyttelyn ajan myös Kuukauden taivas -valokuvakilpailuun (#kuukaudentaivas) niin Facebookissa, Instagramissa kuin Twitterissä.

Jospa säätila olisikin klassinen kappale?
Näyttelyn teemoja ovat myös sään ajankohtaiset ilmiöt - ilmastonmuutos, ääri-ilmiöt ja ekologisuuden haaste. Esillä on myös Tampereen yliopiston kehittämä Data to music -ääni-installaatio, jossa vierailija voi kuunnella Ilmatieteen laitoksen päivän sääennusteen muunnettuna klassiseksi musiikiksi.

Sateen tuoksua ja pilven tuntua pienimmille
Miltä sade tuoksuu? Entä kesä? Miltä pilvet voisivat tuntua, tai miltä ne näyttävät avaruudesta käsin? Museosta löytyy perheen pienemmille elämyksellinen tila, joka johdattaa säätilojen tarkasteluun eri aistien kautta. Aistimatkan jälkeen voi loikoilla säkkituoleilla merisäätä kuunnellen tai piirtää kuvioita rantahiekkaan.

Näyttelyyn liittyy runsas ja monipuolinen oheisohjelma, jossa voi tutustua niin myrskybongaukseen, säähän avaruudesta käsin kuin meteorologian historiaan Seija Paasosen omin sanoin kertomana.
Avoinna: maalis-huhti ke-su 10-17, touko-syys ti-su 11-18, Kirjastokatu 8, www.jarvenpaa.fi/taidemuseo<http://www.jarvenpaa.fi/taidemuseo>, 040-315 3881, taidemuseo at jarvenpaa.fi<mailto:taidemuseo at jarvenpaa.fi> . Oheisohjelma lisätietoja ja tiedotuskuvat: hanna.nikander at jarvenpaa.fi<mailto:hanna.nikander at jarvenpaa.fi> ja tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.


Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea

-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola, Suviranta
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta