[Nayttelyposti] Kesänäyttelyt Valokuvataiteen museossa: Hertta Kiiski ja uutta eurooppalaista valokuvataidetta

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ma 10.Kesä. 14:28:12 EEST 2019


HERTTA KIISKI JA EUROOPPALAISEN VALOKUVATAITEEN KESÄ
12.6.–1.9.2019.

Syreenit tuoksuvat jo, ja kohta myös Suomen valokuvataiteen museon kesäkausi alkaa. Juhannusviikon alla avautuvat kesän näyttelyt tarjoavat runsaan ja monipuolisen kattauksen valokuvataidetta.

Hertta Kiiskin näyttely avaa näkymän kuvataiteilijan kymmenvuotiseen uraan. Kiiski luo näyttelystä kokonaistaideteoksen, jonka aiheita ovat tyttöys, kasvaminen, ekokriisin tuottama ahdistus ja parantavan empatian mahdollisuus.

Eurooppalaisen valokuvataiteen kesä kuljettaa katsojansa Portugalin jokivarsien tummavetisiltä uimapaikoilta irlantilaisen kansanperinteen vaihdokaslasten pariin, sekä pakolaiskriisien koskettamilta Välimeren rannoilta Englannin nummille Jane Austen -pukuleikkiin.

Helmikuussa edesmenneen valokuvaaja P. O. Janssonin (1920–2019) muistonäyttely nähdään museon kokoelmia esittelevässä
Kuvakulma-tilassa.


HERTTA KIISKI: VIOLETTI MERI
12.6.–1.9.2019.

Kuvataiteilija Hertta Kiiskin (s.1973) teokset kymmenen vuoden ajalta kohtaavat niin toisensa kuin uudet teokset, näyttelytilan ja näyttelykävijät. Näyttämöllä ovat kasvavat tytöt, muunlajiset eläimet, ekokriisin tuottama ahdistus ja empatia. Tilallinen näyttely pyrkii voimistamaan paikan kokemisen intensiteettiä. “Haaveenani on, että teos olisi eletty tila”, Kiiski sanoo.

Hertta Kiiski on kuvannut teoksissaan lapsuutta, tyttöyttä ja kodin piiriä. Kiiski ei halua kuvata tyttöjä, kuten heidät usein kuvataan: hauraina, arvoituksellisina olentoina. Kiiskin kuvissa ja videoissa esiintyvät omat tyttäret ja veljen tytär ovat toimijoita ja esiintyjiä joiden tekijyys on vuosien myötä vahvistunut tasavertaiseksi yhteistyöksi.

Länsimaisen kulutusyhteiskunnan estetiikka kätkee näyttelyssä sisäänsä ekokatastrofin tuottamia alakulon tunteita. Ilmastonmuutos häilyy ahdistuksena pinkin ja violetin maailman taustalla. Synkkien tulevaisuuskuvien rinnalle nousee empatia, toisten tunteiden syvempi ymmärrys. Muunlajiset eläimet ovat näyttelyssä ehdottamassa katsojille empaattisempaa ja välittömämpää yhteiseloa luonnon kanssa.



NÄKEMÄTTÖMÄT / OUT OF SIGHT: PICTURING THE UNSEEN
12.6.–1.9.2019.

Näkemättömät esittelee neljä nousevaa monialaista taiteilijaa, joiden teokset tarkastelevat näkyvyyden ja ”toiseuden” suhdetta. Näyttely kysyy, mitä jää näköpiirimme ulkopuolelle, erityisesti länsimaissa, ja pohtii sitä, miten näkemätön voidaan tehdä näkyväksi.

Róisín Whiten sarja perustuu irlantilaiseen kansanperinteeseen. Kehitysvammaisia lapsia epäiltiin usein vaihdokkaiksi, ja ”terveen” lapsen palauttamisen uskottiin vaativan kaltoinkohtelua tai murhaa.  Sinead Kennedyn teoskokonaisuus syntyi havainnosta, että vastaanottokeskus, jossa hän tapasi turvapaikanhakijaystäviään, oli tarkoituksellisesti vaikeapääsyinen ja piilossa katseilta. Cihad Canerin installaatio tutkii valtamedioiden tapaa esittää marginalisoidut ihmiset usein hirviömäisinä. Agata Wieczorekin valokuvasarjat tarkastelevat silikonisten naisvartalomaskien käyttäjiä ja kiinalaisia työläisnaisia, jotka valmistavat maskit.

Näyttelyn on suunnitellut amsterdamilainen kuraattorivieraamme Lexington Davis. Näkemättömät on syntynyt eurooppalaisesta Parallel-hankkeesta, joka lisää taiteilijoiden ja taiteen kansainvälistä liikkuvuutta ja edistää valokuvataiteilijoiden ja kuraattoreiden ammatillisia taitoja.


KUULUU TARINAAN / BELONGING TO THE STORY
12.6.–1.9.2019.

Kuuluu tarinaan liikkuu todellisuuden ja fiktion välimaastossa ja tarkastelee tapoja, joilla kiinnittymme toisiimme. Näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden ammentaa omasta mielikuvituksestaan sekä jatkaa tarinoita mielessään.

Näyttelyssä nähdään muun muassa Alejandra Carles-Tolran sarja, jossa taiteilija tutkii naiseuden ja eskapismin teemoja Jane Austen -fanien kautta. Pablo Lerman kuvat näyttävät lähitulevaisuuden, jossa ihmiset katoavat planeetalta palatakseen Maahan vuosisatoja myöhemmin. Stratos Maragos kuvaa ateenalaisen sairaalan maanalaista kerrosta, johon henkilökunta menee vastahakoisesti, joskus peläten, eikä koskaan yksin.

Näyttelyn taiteilijat ovat Alejandra Carles-Tolra, Pablo Lerma, Stratos Maragos, Alessia Rollo, Maija Savolainen, Peo Olsson & Johan Willner.

Näyttely on syntynyt kansainvälisestä Transeurope-hankkeesta, joka edistää valokuvataiteilijoiden, alan asiantuntijoiden ja instituutioiden yhteistyötä, näkyvyyttä ja kansainvälistä liikkuvuutta Euroopassa.


TITO MOURAZ: UIMAPAIKKA JOEN VARRELLA / FLUVIAL
12.6.–1.9.2019.

Portugalilaisen Tito Mourazin runollinen sarja Fluvial on kuvattu Pohjois-Portugalin jokivarsien tummavetisillä uimarannoilla.

Kesäksi Euroopasta kotiin palanneet siirtotyöläiset ja paikalliset asukkaat kokoontuvat nauttimaan laiskan helteisistä lomapäivistä. Vartalot, puunrungot ja joen pohjan kivet näyttäytyvät pieninä veistoksina.  Veden alla liukuva ihmiskeho pelkistyy yksinkertaiseen muotoon, kun virtaa käytetään optisena instrumenttina. Sarjan näkymä on realistinen mutta unenomainen oodi ihmisen joutenololle.

Uimapaikka joen varrella on osa Transeurope-hanketta. Näyttely on esillä museon Projekti-tilassa.


PER OLOV JANSSON
12.6.–1.9.2019.

Museon kokoelmia esittelevässä Kuvakulmassa avautuu helmikuussa 2019 edesmenneen valokuvaaja Per Olov Janssonin (1920-2019) muistonäyttely.

Jansson oli ammatiltaan mainos- ja teollisuuskuvaaja, mutta sydämeltään valokuvataiteilija. Hän kuvasi läpi elämänsä rakkaimpia aiheitaan: saaristoluontoa ja läheisiä ihmisiä, kuten omaa sisarta Tove Janssonia. Hänelle oli tyypillistä kuvan huolellinen suunnittelu, rakentelu ja usein myös kuvan luova muokkaaminen.

Jansson kantoi kameraansa myös jatkosodan rintamalla. Sodan jälkeen hän kokosi kuvat albumiin, joka on näyttelyssä esillä vitriinissä.


Hertta Kiiski ja Eurooppalaisen valokuvataiteen kesä
12.6.–1.9.2019.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti–su 11–18, ke 11–20, ma suljettu
liput 10/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/tulevat


NÄYTTELYIDEN TIEDOTUSTILAISUUS

Tiedotustilaisuus tiistaina 11.6.2019 kello 11–12.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Paikalla haastatteluja varten ovat seuraavat taiteilijat ja näyttelyiden tekijät: Hertta Kiiski, kuraattori Lexington Davis, Cihad Caner, Róisín White, Agata Wieczorek, Alejandra Carles-Tolra, Pablo Lerma, Stratos Maragos, Alessia Rollo, Maija Savolainen, Peo Olsson, Johan Willner ja Tito Mouraz.

Ilmoittautumiset pressitilaisuuteen, haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Jaakko Laasanen, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
jaakko.laasanen at fmp.fi
040 6800 307

Näyttelyn avajaiset tiistaina 11.6.2019 kello 18–20. Vapaa pääsy.

Kuvia mediakäyttöön
http://bit.ly/kesä2019_pressikuvat

Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvan erikoismuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.

-- 
Jaakko Laasanen
Viestintäasiantuntija / Communications Specialist

Suomen valokuvataiteen museo
The Finnish Museum of Photography
Kaapelitehdas / Cable Factory
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki, Finland
+358 40 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi
www.valokuvataiteenmuseo.fi

Postiosoite / Post address
Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki, Finland




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta