[Nayttelyposti] Yrjö Saarisen värinäyt ja Taidelabra avautuivat Hyvinkään taidemuseossa
Rautjoki Ville-Matti
Ville-Matti.Rautjoki at HYVINKAA.FI
Pe 7.Kesä. 10:09:33 EEST 2019
YRJÖ SAARISEN VÄRINÄYT JA TAIDELABRA AVAUTUIVAT HYVINKÄÄN TAIDEMUSEOSSA
Hyvinkään taidemuseossa avautui eilen 6.6. kaksi uutta näyttelykokonaisuutta. Museon Isossa salissa ja Kaapon galleriassa syvennytään Yrjö Saarisen taiteeseen uudessa juhlanäyttelyssä. Samaan aikaan avautunut kokoelmanäyttelytila on uudistunut toiminnalliseksi Taidelabraksi.
VÄRINÄKYJÄ - YRJÖ SAARINEN 1899-1958
6.6.-17.11.2019
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120-vuotta taidemaalari Yrjö Saarisen syntymästä. Juhlanäyttelyssä itseoppineen taiteilijan tuotantoa esitellään runsaan sadan teoksen voimin. Saarisen lempiaiheet - kukka-asetelmat, alastonmaalaukset, maisemat, henkilökuvat ja omakuvat - johdattavat mielikuvituksellisten värinäkyjen ja vauhdikkaan maalausjäjen äärelle.
Yrjö Saarinen rakasti värejä. Hänen omaperäinen tapansa käyttää sävyjä tulee esille erityisesti 1940-luvun tuotannossa. Saarisen maalauksissa kivien pinta sinertää, iho hohtaa violettina tai hevosen kylki loistaa kirkkaan oranssina. Saarisen elämänkerran kirjoittaja Carl Eric Sonck on kertonut, että ulkona maalatessaan taiteilija haki voimakasta valoa ja suorastaan räjähtäviä elämyksiä katsomalla maisemaa kasvot aurinkoon päin suunnattuna.
Taiteilijan persoonaan ja tuotantoon tutustutaan museon galleriatilan seinille heijastetussa digitaalisessa installaatiossa. Esitys rakentuu näyttelijä Teuvo Ahokkaan käsikirjoittamasta roolista Yrjö Saarisena, vanhoista valokuvista, teoskuvista sekä äänimaailmasta. Installaatiossa yhdistyvät draama, tulkinta ja historialliset yksityiskohdat. Kokonaisuus on Hyvinkään taidemuseon tuottama ja toteutuksesta vastaa ääni- ja valosuunnittelija Kimmo Karjunen. Näyttelyn yhteistyökumppani on Pro Av Saarikko Oy.
UUSI TAIDELABRA KUTSUU TAITEEN PARIIN MONIAISTISIN KEINOIN
Hyvinkään taidemuseon uusi näyttelytila ja oppimisympäristö Taidelabra avautui yleisölle 6.6. Se kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä.
Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.
Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin viiden teeman kautta: ensimmäisessä huoneessa voi tutkia muun muassa liikettä ja rytmiä sekä musiikin vaikutusta kokemukseen ja tulkintaan. Toinen huone on omistettu Helene Schjerfbeckin taiteelle. Fantomatico Oy:n toteuttamassa digitaalisessa installaatiossa voi syventyä Schjerfbeckin hyvinkääläisiin malleihin ja taiteilijan Hyvinkään-aikana kehittyneeseen ilmaisuun.
Kolmas tila houkuttelee värien, muotojen ja abstraktion äärelle sekä kannustaa leikkimään liike- ja kosketusaistilla. Neljännessä huoneessa astutaan maisemamaalaukseen ja nautitaan kevään ja kesän vehreydestä. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.
Taidelabraa voi kiertää myös yllättävän seuralaisen kanssa: ADA on tekoälykatsoja, joka haluaa nähdä taidetta. Brains on Art -kollektiivin toteuttamalla applikaatiolla voi näyttää ADA:lle jotain kaunista, kiinnostavaa tai yllättävää, ja ADA puolestaan kertoo, mitä mieltä se on kuvasta.
Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra ei pysähdy avajaisiin: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.
Taidelabrassa kuratoinnin ja taidekasvatuksen kysymyksiä on nostettu rohkeasti esiin ja nivottu yhteen. Taidelabraa on kehitetty elokuusta 2018 lähtien yhdessä asiakkaiden, ulkopuolisten asiantuntijoiden, Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden, kokemusasiantuntijoiden ja museon koko henkilökunnan kanssa. Yhteistyössä ovat olleet muun muassa Brains on Art -taiteilijakollektiivi, Fantomatico Oy ja Lasten ja nuorten taidekeskus Villa Arttu.
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää
Puh. 040 480 1644
taidemuseo at hyvinkaa.fi<mailto:taidemuseo at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi>
Avoinna: ti-to 11-18 (ke vapaa pääsy 16-18), pe-su 11-17
Terveisin,
Ville-Matti Rautjoki
Museonjohtaja | Museum Director
Hyvinkään taidemuseo | Hyvinkään museopalvelut
Hyvinkää Art Museum | Museums in Hyvinkää
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää
Puh. | Tel. +358 40 5710 729
ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi<mailto:ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>
HYVINKÄÄ
Hyvästä ylpeä
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta