[Nayttelyposti] ORNO - Valo ja muoto Sinkan kesänäyttely 25.8. saakka

Malila Sari sari.malila at kerava.fi
Ti 4.Kesä. 18:16:26 EEST 2019


ORNO – VALO JA MUOTO 18.5. – 25.8.2019
ORNON KLASSIKKOVALAISIMIA JA AALTO-YLIOPISTON MUOTOILUN OPISKELJOIDEN VALAISINPROTOTYYPPEJÄ
Aalto-yliopisto, Product and Form -kurssi ja Keravan museo

Zhou Chao │ Sara Figueiredo │ Lisa Johansson-Pape │ Gunilla Jung │ Eveliina Juuri │ Heikki Konu │ Simo Lahtinen │ Einari Leskinen │ Erik Lindahl │ Gu Liwen │ Pietro Lora │ Megan Mcglynn │ Laura Meriluoto │ Klaus Michalik │ Tommi Neuvonen │ Yki Nummi │ Serpil Oguz │ Saara Ollila │ Inês Ramalhão │ Aarne Routaheimo │ Paula Sartlieva │ Srushti Shan │ Tyko Sillanpää │ Shogo Suzuki │ Heikki Turunen │ Simin Wan │ Svea Winkler │ Minyang Zhang

Ornon tehdas tuli tunnetuksi laadukkaiden designvalaisimien valmistajana. Muotoilijoiden työnä syntyi modernia valaisinmallistoa, joka sai huomiota kansainvälisissä näyttelyissä ja palkittiin mm. 1950-luvulla Milanon Triennaaleissa. Ornon valaisinvalmistus alkoi Helsingissä 1921, siirtyi Keravalle 1937, ja päättyi Keravalla Thorn Lighting Groupin omistuksessa vuonna 2001. Jo ennen sotia Ornon tuotanto alkoi painottua tekniseen valaisinmallistoon ja 1960 sisustusvalaisimet olivat vain 19 prosenttia koko tuotannosta.

Näyttely koostuu Ornon valmistamista muotoiluklassikoista sekä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden ennakkoluulottomista valaisinprototyypeistä. Ornon valaisimet ja nuorten muotoilijoiden kokeilut on laitettu rohkeasti sekaisin ja sisältöä on jäsennelty erilaisten suunnittelulähtökohtien ja muotoilullisten tavoitteiden kautta.

Näyttelyn Orno-valaisimet kuuluvat pääosin Keravan museon kokoelmiin. Moni Ornon klassikko voisi sopia useamman muotoiluteeman alle. Joissakin tapauksissa aika on mahdollistanut sen, että valaisin voidaan sijoittaa sellaiseen ympäristöön, mihin sitä ei alun perin välttämättä edes tarkoitettu. Esillä olevan kokonaisuuden keskeinen näkökulma on muotoilu. Ornon mallisto on syntynyt 80 vuoden kuluessa ja on siten valtava. Näyttelyn karkea temaattinen jäsentely pyrkii kuitenkin avaamaan erilaisia suunnittelun lähtökohtia ja se voi parhaimmillaan tarjota näkökulman nähdä kauneutta tuotteissa, jotka ovat usein arkisia ja itsestään selviä.

Näyttelysuunnittelu: teollinen muotoilija Simo Puintila.
Kuratointi Simo Puintila, yhteistyössä Leena Karttunen, Keravan museo.


ORNO – VALAISINMUOTOILUA
SUOMALAISEN VALAISINMUOTOILUN HISTORIASTA KERTOVA TEOS ILMESTYNYT

Näyttelyn aihepiiriin liittyvä, muotoiluhistorian tutkijoiden Leena Karttunen, Juri Mykkänen ja Hannele Nyman kirjoittama Kustannusosakeyhtiö Siltalan julkaisema teos ilmestyi 2019 maaliskuun lopussa. Ornolle valaisimia suunnittelivat nimekkäät muotoilijat, Gunilla Jung, Gunnel Nyman, Lisa Johansson-Pape, Yki Nummi, Svea Winkler, Aarne Routaheimo, Shogo Suzuki, Heikki Turunen ja Klaus Michalik.

Teoksessa tarkastellaan valaisinta design-esineenä ja muotoilun muutosta tyylikausien, yhteiskunnallisen tilanteen, teollisen ja teknisen kehityksen sekä uusien materiaalien myötä. Muotoilija kohosi 1930-luvun näkymättömästä tuotannon taustavaikuttajasta sotien jälkeen juhlituksi julkisuuden henkilöksi ja uppoutui taas 1960-luvulla teollisen muotoilun tuotantoprosessien osatekijäksi. Kirja sisältää esimerkkejä julkisiin rakennuskohteisiin toteutetuista valaistus-kokonaisuuksista ja paljon aikaisemmin julkaisematonta kuva-aineistoa, henkilökuvia, valaisinmallistoa sekä luonnospiirustuksia.

NÄYTTELYSSÄ TAPAHTUU

Ilmaissunnuntai 2.6. klo 11-17
Kuun ensimmäisenä sunnuntaina jälleen vapaa pääsy Sinkkaan!

Yleisöopastus ke 5.6. klo 17.30
Kierros kestää noin 45 min ja sisältyy pääsylipun hintaan.

Keravan päivänä su 16.6. ilmainen sisäänpääsy klo 11-17
Varttiopastuksia näyttelyyn klo 11.30 | 12.30 | 13.30 ja 14.30
ORNO – Valaisinmuotoilua –kirja tarjoushintaan 27€. Arvomme myös kaksi kirjaa kävijöiden kesken!



LISÄTIETOJA
Museonjohtaja Leena Karttunen 040 318 2003, leena.karttunen at kerava.fi<mailto:leena.karttunen at kerava.fi>
Teollinen muotoilija Simo Puintila 0505175036, simo.puintila at aalto.fi<mailto:simo.puintila at aalto.fi>
Sinkan asiakaspalveluvastaava Sari Malila 040 318 3438, sari.malila at kerava.fi<mailto:sari.malila at kerava.fi>

Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2, 04250 Kerava
040 318 4300 | sinkka at kerava.fi<mailto:sinkka at kerava.fi>
Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la, su 11–17, ma suljettu
Pääsymaksu: 6€ aikuiset, 4€ eläkeläiset ja opiskelijat, alle 18-vuotiaat ja työttömät maksuttawww.sinkka.fi<http://www.sinkka.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta