[Nayttelyposti] Frantisek Kupkan värikylläinen näyttely avaa kevään Ateneumissa

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ke 20.Helmi. 14:56:00 EET 2019


Frantisek Kupkan värikylläinen näyttely avaa kevään Ateneumissa

Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.-19.5.2019 tsekkiläisen Frantisek Kupkan (1871-1957) näyttely. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälisessä suurnäyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta. Samaan aikaan esillä on Tarja Ervastin vuorovaikutteinen valoteos Värimusiikkia säröillä, jossa yhdistyvät Kupkan taiteen teemat.

Näyttely on ajan hermolla - ihmisen henkisen kehityksen teemat ovat nyt ajankohtaisia

Tsekkiläinen Frantisek Kupka tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pitkän uran Pariisissa tehneen taidemaalarin retrospektiivin kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua. Kupka sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen. Kolmessa salissa näyttelyyn voi tutustua jazzin ja klassisen musiikin soidessa.

Laajaa retrospektiivistä näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Näyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle. Esillä on 150 teosta: öljyvärimaalauksia, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja. Teoksia on saatu lainaan merkittävistä museoista ja yksityiskokoelmista Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Kupkan taiteen teemat yhdistyvät Tarja Ervastin valoteoksessa

Näyttelyn yhteydessä voi tutustua valotaiteilija Tarja Ervastin valoteokseen Värimusiikkia säröillä, joka luo värin, valon ja äänen soivia maisemia. Katsoja voi valita teoksessa kuultaviin sävellyksiin haluamiaan värejä, jolloin teos syntyy aina uudenlaisena. Kokonaisuus on meditatiivinen tila, joka herkistää katsojia havaitsemaan värin ja musiikin suhteita. Installaatiossa on viittauksia värimusiikkiin, joka on synestesia-ilmiöön pohjautuvaa taidetta. Teoksen musiikin on säveltänyt Willie Budsko. Käyttöliittymän on suunnitellut Jokke Heikkilä.

Lue lisää tiedotteesta: https://ateneum.fi/frantisek-kupkan-varikyllainen-nayttely-avaa-kevaan

Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta