[Nayttelyposti] Yhteen hiileen - Jouni Airaksinen, Antti Rönkä ja Arto Väisänen Kuopion taidemuseossa 16.2. alkaen

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Pe 15.Helmi. 14:43:38 EET 2019


Yhteen hiileen
Jouni Airaksinen, Antti Rönkä ja Arto Väisänen
Kuopion taidemuseo 16.2.-12.5.2019

Näyttely on synteesi kolmen kuopiolaisen kuvataiteilijan uusimmasta tuotannosta. Taiteilijoiden ilmaisun tyylit ja taiteen tekemisen tavat ovat persoonallisia ja vahvoja. Näyttelyssä he antautuvat rohkeasti vuoropuheluun. Yhteen hiileen -näyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen kokemuksen, mutta samalla mahdollisuuden tutustua keskenään hyvin erilaisiin taiteilijoihin.

Jouni Airaksinen (s. 1962) leikittelee viivalla ja luo illuusioita. Veistokset leijuvat kyseenalaistaen painovoiman ja levittäytyvät tilaan kuin alati kasvavat juurakot tai kaksiulotteiselta pinnalta karanneet viivapiirrokset. Isossa näyttelytilassa oikeuksiinsa pääsevät teokset hämmästyttävät ja häkellyttävät. Airaksisen taide sisältää usein viittauksia kirjallisuuteen, taiteen historiaan tai mytologiaan. Ne tarjoavat ajatusleikkejä ja niissä on tumman pohjavireen lisäksi iloa ja huumoria.
Antti Rönkä (s. 1973) on tarkka, analyyttinen ja pelkistävä taidemaalari. Hänen teoksensa eivät rönsyile, vaan pysyvät asiassa, jonka Rönkä on teoksilleen asettanut. Maalausten aiheina ovat yksittäiset sanat, geometriset muodot ja fysiikan kaavat. Röngän tyylille ominaisesti teokset noudattelevat säännönmukaisuutta myös muotonsa puolesta. Teokset ovat toteavia ja minimalistisia, mutta kaukana yksiselitteisyydestä. Ne kysyvät, mikä on totta ja mistä maailmassa on kyse.
Arto Väisänen (s. 1958) tunnetaan persoonallisena piirtäjänä ja viivankäyttäjänä, jonka ilmaisussa yhdistyy voimakkuus ja herkkyys. Piirustus on yksi kuvataiteen perustekniikoista, jonka eri nyanssit Väisänen hallitsee suvereenisti. Herkistä, ohuista viivoista rakentuvat teokset ovat kuin henkäyksiä. Niiden rinnalla syvän mustista rihmastoista täyttyvät teokset imevät itseensä kaiken valon ja vievät katsojan mielen maisemiin, jotka voi tulkita melankolisiksi, mutta myös levollisiksi.

Opastukset näyttelyyn 3.3. alkaen sunnuntaisin klo 13. Näyttelyn aikana taidemuseossa järjestetään taidevartteja 6.3. alkaen keskiviikkoisin klo 13.
Taidevarteilla tutustutaan esillä olevien näyttelyiden teoksiin ja taiteilijoihin. Kevään aikana vartteja pidetään mahdollisesti myös keskusta-alueen julkisista teoksista.

______________________________________
Marja Louni
Intendentti/Chief Curator
Kuopion kaupunki / Kuopion taidemuseo / Kuopio Art Museum
Kauppakatu 35, 70100 Kuopio
044 718 2639, marja.louni(at)kuopio.fi
www.taidemuseo.kuopio.fi<http://www.taidemuseo.kuopio.fi/>
www.kuopio.fi<http://www.kuopio.fi/>
--------------------------------------------------------
Hyvän elämän pääkaupunki
Terveyttä, elinvoimaa ja arjen rikkautta
--------------------------------------------------------Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta