[Nayttelyposti] AUKEA Eveliina Hämäläinen ja Petri Saarikko Aineen taidemuseossa 29.11.2019–26.1.2020.

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
Ke 4.Joulu. 15:48:34 EET 2019


Aukea on sekä työryhmä, että Aineen taidemuseon uuden vaihtuvan näyttelyn nimi. Aukea on taidemaalari Eveliina Hämäläisen (s. 1984) ja kuvataiteilija Petri Saarikon (s. 1973) yhteisnäyttely, joka tarttuu aiheista kiusallisimpaan; planeettamme käsillä olevaan kohtalonhetkeen. Näyttely käsittelee ihmisen aiheuttamien ympäristötuhojen vaikutuksia ja niihin liittyviä eettisiä kysymyksiä taiteen keinoin. Aukean keskeinen tähti ja teosten materiaali on biomuovi, joka roskaantumisongelman ratkaisijan asemaan nostettuna on itsessäänkin jäte.

Näyttelyssä yhdistyvät taiteilijoiden erilaiset taustat; maalaus ja mediataide. Eveliina Hämäläinen on kiinnostunut purkamaan maalaustaiteen perinnettä aina materiaalin käsittelystä esittämisen tapoihin. Petri Saarikon lähestymistapa kyseenalaistaa keinotekoisuutta, valta- ja voimasuhteita kääntäen katseen valtaapitävistä yksilöön. Kumpikin taiteilija tunnetaan poikkitaiteellisista produktioistaan.

Aukea lähti kasvuun Eveliina Hämäläisen ja Petri Saarikon luonnonmateriaaleja ja niiden havainnointia yhdistävän kokeilun pohjalta lokakuussa 2017 Koneen Säätiön ylläpitämässä taiteilija- ja tutkijaresidenssissä Saaren kartanossa Mynämäellä. Työryhmä on tuottanut eräänlaista yhteistä dokumentaarista matkakertomusta luonnossa vietetystä ajasta ja ilmiöistä, jotka liittyvät ihmisen toiminnasta johtuviin muutoksiin. Kertomuksessa taiteen esittämisen konteksti – museon tai gallerian sijaan vaikkapa kasvimaa tai merenranta – korostuu. Dokumenttiaineistojen arvo nousee taideteosten rinnalle.

Aukea toteuttaa teoksia, jotka on tarkoitettu katoamaan itsestään ja joita sitoo ajatus hetkellisyydestä ja muutoksesta.  Näyttelyn teokset on toteutettu kompostoituvista, viljelykäyttöön ja kierrätykseen tarkoitetuista materiaaleista. Aukean äärellä voi pohtia esimerkiksi ajallisuutta ja sitä, kuinka pysyvää taiteen tarvitsee olla. Nykytaiteessa teos ei enää välttämättä ole ikuinen monumentti, vaan esimerkiksi väliaikainen, muuttuva tai ainutkertainen tapahtuma, jopa katsojassaan syntyvä oivallus.

Taide voi ulottua myös näyttelytilojensa ulkopuolelle. Tällainen teos on Aineen taidemuseon pihassa liehuvista lipuista koostuva teos Bio Pride, Tornio, 2019, kompostoituva biokalvo, jossa taiteen prosessi jatkuu mm. säätilojen ja ajan kulumisen myötävaikutuksella. Useista osista koostuva teos Kudos, 2018, kompostoituva biokalvo, käy läpi jatkuvaa muutosprosessia, jossa materiaali haurastuu ja hajoaa ja muoto muuttuu esityspaikan mukaisesti. Teokseen lainattuja osia on toteutettu yhteisöllisissä työpajoissa ja näyttelyissä vuodesta 2018 alkaen eri puolilla maailmaa, Suomen lisäksi mm. Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa.

Taiteilijoiden työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden, Pro Artibus-säätiö / Torppa residenssi, Örö Residency Programme ja Biobag World.

Lisätietoja
Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen at tornio.fi +358 50 597 1197Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta