[Nayttelyposti] Oispa kaljaa -olutnäyttely sihautetaan auki Hotelli- ja ravintolamuseossa 24.1.2020

Hanna Larjavaara hanna.larjavaara at hotellijaravintolamuseo.fi
Ti 3.Joulu. 12:21:06 EET 2019


Oispa kaljaa -olutnäyttely sihautetaan auki Hotelli- ja ravintolamuseossa 24.1.2020 
Olut on aina liittynyt kulttuurimme rituaaleihin ja riitteihin. Pussikaljat, kirkkokaljat, saunakaljat ja hääkaljat ovat olleet osa suomalaisten arkea ja juhlaa. Muutamasta raaka-aineesta syntyvällä juomalla on lukemattomia rooleja. Olut on elintarvike, päihde, intohimo, ongelma, ammatti, inhokki, harrastus, siirtymäriitti vapauteen ja paljon muuta. Oispa kaljaa -näyttely tarjoaa tuoreita näkökulmia olueen ja sen merkitykseen suomalaisessa kulttuuriperinnössä ja -historiassa.  
Olutta on pantu ja juotu Suomessa rautakaudelta alkaen, mahdollisesti jo kivikaudella. Kansalliseepos Kalevalasta löytyy runsaasti oluen syntyä ja tekemistä kuvaavia säkeitä, ja koko kansan keskiolut lukemattomine lempinimineen on esittänyt tärkeää roolia populaarikulttuurissa. Oluen avulla on pyöritetty vaihtuvien valtakuntien talouden rattaita ja osoitettu sosiaalista hierarkiaa. 
Olutta ja oluen kautta koko kansaa on säädelty ja rajoitettu, valvottu ja vapautettu. 1960-luvun lopussa keskioluen ”vapautumista” juhlittiin kuin vallankumousta, ja kautta aikojen olut on ollut merkittävässä roolissa alkoholilainsäädännön kiemuroissa. Suurin osa Suomessa ostetusta alkoholijuomasta kulutetaan nykyään oluena. Keskioluen valtakaudella lähes ainoa oluttyyppi oli peruslager, mutta suomalaisten olutmaku on muuttunut ja monipuolistunut, ja tällä hetkellä Suomessa on myös enemmän panimoita kuin koskaan itsenäisen Suomen aikana. Muinaisuskon aikainen uhrijuoma synnyttää nykyään uudenlaisia yhteisöjä niin reaalimaailmassa kuin somessa. Oluella on myös vahva symbolinen arvo. Mikä toinen ääni merkitsee yhtä vahvasti vapaalle vaihtamista kuin oluen auki sihautus?  
Näyttelyssä kävijä voi verestää omia olutmuistojaan ja jättää vaikkapa muistokirjoituksen keskuudestamme poistuneelle keskioluelle. Oispa kaljaa -näyttelyssä tarkastellaan myös oluen valmistusprosessia ja siihen vaikuttavia tekijöitä, oluen roolia ihmisten sosiaalisessa elämässä sekä yhteiskuntaa olutta juovien ihmisten säätelijänä ja rakenteiden luojana. 
Näyttelyyn liittyen järjestetään opastettuja kierroksia joihin voi yhdistää olutmaistiaisia, sekä eri teemoihin keskittyviä oluen ja ruoan yhdistämistä käsitteleviä työpajoja. Kevään aikana toteutetaan yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa luentosarja, jonka aiheina ovat oluen valmistus, oluen yhteisöllisyys sekä olut ja sukupuoli. Lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseolla järjestetään näyttelyn teemaan liittyviä yleisötapahtumia. 
Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijat Anna-Elina Hintikka ja Tiina Kiiskinen yhdessä olutasiantuntija Anikó Lehtisen kanssa. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Teerenpeli ja K-Citymarket Ruoholahti. 
Lisätietoja: 
Anna-Elina Hintikka, tutkija, puh. 044 7474108, anna-elina.hintikka at hotellijaravintolamuseo.fi
 
 

Hanna LarjavaaraMuseolehtori 
Hotelli- ja ravintolamuseo 
puh. 044 747 4106 

Hotelli- ja ravintolamuseo on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Helsingin Kaapelitehtaalla. Maukkainta historiaa!


Tilaa uutiskirjeemme


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta