[Nayttelyposti] Ateneum avaa uuden Fokus-salin Olli Lyytikäisen näyttelyllä

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti 27.Elo. 10:07:47 EEST 2019


Ateneum avaa uuden Fokus-salin Olli Lyytikäisen näyttelyllä


Ateneumin taidemuseossa nähdään 8.10.2019-5.1.2020 kuvataiteilija Olli Lyytikäisen (1949-1987) näyttely. Lyytikäisen syntymästä on vuonna 2019 kulunut 70 vuotta. Lyytikäisen teokset heijastivat jo 1970-luvulla 1980-luvun taiteen henkeä: taiteilija on saanut aikalaisten piirissä lähes myyttistä hohdetta modernina suomalaisena taiteilijanerona. Fokus-sali esittelee jatkossa tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista.


Olli Lyytikäinen (s. 1949 Heinävedellä) nousi 1970-luvulla julkisuuteen Elonkorjaajat-ryhmän jäsenenä. Hän sopi hyvin vapauttaan vaalivien taiteilijoiden ryhmään, johon kuuluivat muun muassa Antero Kare, Philip von Knorring, Jan Olof Mallander, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Stuart Wrede. Lyytikäisellä ei ollut kuvataiteilijan koulutusta, mutta siitä huolimatta hän oli taiteilijana kuin valmis alusta lähtien. Sekä korkea- että populaarikulttuuri olivat hänelle visuaalista materiaalia, jota hän sovelsi suvereenisti tyylitellen omaan tekemiseensä. Lyytikäiselle taiteen tekeminen oli oman identiteetin etsimistä ja tutkimista.


Ateneumin yhden salin näyttelyssä nähdään noin 40 teosta, pääasiassa akvarelleja ja piirustuksia, vuosilta 1969-1982. Teoksia saadaan esille sekä Ateneumin omista kokoelmista että yksityiskokoelmista. Tärkeän osan näyttelyä muodostavat Olli Lyytikäisen ystävän, taiteilija ja arkkitehti Stuart Wreden omistamat teokset, jotka näyttelyn myötä talletetaan Ateneumin kokoelmaan. Lisäksi esillä on Hannele Rantalan valokuvia Olli Lyytikäisestä. Näyttelyn ovat kuratoineet museonjohtaja Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.


Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/ateneum-avaa-uuden-fokus-salin-olli-lyytikaisen-nayttelylla


Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta