[Nayttelyposti] Maeve Brennan: Listening in the Dark -näyttely WAM X:ssä 30.8. alkaen

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
Ma 26.Elo. 15:00:18 EEST 2019


WAMx
Maeve Brennan
Listening in the Dark
30.8.-17.11.2019

WAMx:ssä avautuu yleisölle 30.8. Maeve Brennanin videoinstallaatio Listening in the Dark. Se on esseenomainen dokumenttielokuva lepakoista, ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta ja ihmisten hyvääkin tarkoittavien toimien yllättävästi vahingollisista vaikutuksista.

Brittiläinen taiteilija Maeve Brennan sai tälle dokumenttielokuvalle lähtökohdan luettuaan opiskeluaikoinaan uutisen tuulivoimaloista ja lepakkokuolemista: kestävää kehitystä edistämään suunniteltu teknologia näyttikin olevan vahingollista lepakoille. Dokumentissa jäljitetään lepakoiden yhteiskunnallista ja ekologista merkitystä sekä tutustutaan tarkemmin niiden kykyyn suunnistaa kaikupaikannuksen avulla. Dokumentissa kuunnellaan lepakoita mutta ääni annetaan haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla myös ekologeille, paleontologeille ja lepakkotutkijoille. Keskeisenä hahmona on varhainen eläinten tietoisuuden tutkija ja puolestapuhuja, yhdysvaltalainen eläintieteilijä Donald Griffin (1915-2003). Ymmärryksemme eläinten kyvystä kaikupaikannukseen perustuu pitkälti Griffinin 1940-luvulla tekemiin tutkimuksiin lepakoiden parissa. Griffinin 1958 julkaistu teos Listening in the Dark on antanut myös nimensä tälle dokumentille.

Brennan kääntää kameran ihmiskeskeisestä näkökulmasta eläinten tapaan havainnoida maailmaa. Dokumentissa ihmisen lyhytaikainen mutta valtava vaikutus maapallolla asetetaan mittakaavaan eläinten evoluution ja pitkien geologisten aikakausien kanssa, paljastaen paitsi ihmisen merkityksettömyyden suuressa maailmanjärjestyksessä myös kyvyn tehdä suhteetonta vahinkoa planeetallemme.

Maeve Brennan (s. 1990) asuu ja työskentelee Lontoossa ja Beirutissa. Hän valmistui 2012 Fine Art at Goldsmith, University of Londonista. Brennanin teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa. Suomessa hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Listening in the Dark on Jerwood/FVU Awards 2018:n tilausteos.

Maeve Brennan - Listening in the Dark on WAMx -hankkeen kolmas näyttely. Vuoden 2019 teemana on ihmisen ja muiden elämänmuotojen välinen symbioottinen rinnakkaiselo ja vuorovaikutus. WAMx:n johtavana ajatuksena on kutsua vuosittain kansainvälinen asiantuntija suunnittelemaan ohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Tänä vuonna ohjelmisto on suunniteltu yhteistyössä brittiläisen Camden Arts Centren kuraattorin Gina Buenfeldin kanssa.

http://www.wam.fi/tapahtuma/pe-08302019-1000-maeve-brennan-listening-dark-308-1711

Lisätiedot
Jonni Saloluoma, näyttelykuraattori
puh. 040 861 1637, jonni.saloluoma at turku.fi<mailto:jonni.saloluoma at turku.fi>
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala


_____________________
Hanna-Sanni Lähdeniemi
viestintäsuunnittelija
Turun museokeskus | Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

044 907 2911
hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi<mailto:hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi>
turku.fi/museo<http://www.turku.fi/museo>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta