[Nayttelyposti] František Kupkan kansainvälinen suurnäyttely Ateneumiin helmikuussa

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti 30.Marras. 16:46:24 EET 2018


František Kupkan kansainvälinen suurnäyttely Ateneumiin helmikuussa


Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.-19.5.2019 tsekkiläisen abstraktin taiteen pioneerin František Kupkan (1871-1957) näyttely. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälisessä suurnäyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta.


Näyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta aina 1950-luvulle saakka. Pitkän uran Pariisissa tehneen taidemaalarin retrospektiivin kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua.


František Kupka sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen. Kupkan teoksissa eri vuosikymmenillä toistuvat värikkäät avaruudelliset näyt ja elämän organismit.


Seitsemällä vuosikymmenellä maalanneen taiteilijan monipuolisessa tuotannossa on myös symbolistisia teoksia, anarkistilehtien kuvituksia, avaruudellisia värisommitelmia, vauhdikasta futurismia ja koneromantiikkaa. 1930–50-luvuilla maalaukset pelkistyvät matemaattisen tarkoiksi, tilallisiksi värisommitelmiksi.


Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/frantisek-kupkan-kansainvalinen-suurnayttely-ateneumiin-helmikuussa


Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta