[Nayttelyposti] Ateneumissa avautuvat pe 19.10. näyttelyt Kohtaamisia kaupungissa ja Not Vital

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
To 18.Marras. 12:01:28 EEST 2018


Ateneumissa avautuvat pe 19.10. näyttelyt Kohtaamisia kaupungissa ja Not Vital

Molemmat näyttelyt avautuvat 19. lokakuuta 2018 ja ovat esillä 20. tammikuuta 2019 asti.

Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta esittelee kaupunkielämää 1900-luvun Suomessa

Kuinka kaupungistuminen vaikutti suomalaisten elämäntapoihin – ja kuinka se näkyi kuvataiteessa? Miten arki muuttui, kun vapaa-ajan määrä lisääntyi ja sukupuoliroolit vapautuivat? Kohtaamisia kaupungissa kertoo kiehtovan tarinan 1900-luvun Suomesta. Noin 300 teoksen kokonaisuudessa on runsaasti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmista.

Näyttelysaleissa nähdään yllättäviä kohtaamisia ja särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta 1910-luvulta 1980-luvulle. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marcus Collin, Antti Favén, Aarre Heinonen, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Åke Mattas, Ulla Rantanen, Sigrid Schauman, Helene Schjerfbeck, Elga Sesemann ja Esko Tirronen. Teoksista noin puolet on grafiikkaa taiteilijoilta kuten Marjatta Hanhijoki, Simo Hannula, Reino Harsti, Juho Karjalainen, Viktor Kuusela, Helmi Kuusi, Aune Mikkonen ja Tuulikki Pietilä. Veistoksia on esillä muun muassa Wäinö Aaltoselta, Marjo Lahtiselta, Essi Renvallilta ja Helena Pylkkäseltä.

Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/kohtaamisia-kaupungissa-esittelee-kaupunkielamaa-1900-luvun-suomessa

Sveitsiläisen Not Vitalin maalaukset kutsuvat katsomaan hitaasti

Uransa 1960-luvulla aloittanut sveitsiläinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan erityisesti veistoksistaan ja monimuotoisista arkkitehtonisista installaatioistaan, joita hän on toteuttanut ympäri maailmaa. Ateneumin yhden salin näyttely esittelee hänet uudessa valossa, taidemaalarina. Esillä on 26 teoksen sarja Vitalin viimeaikaisia maalauksia.

Not Vital aloitti maalaamisen vuonna 2009 ateljeessaan Pekingissä, jossa hän asuu osan vuodesta. Monet näyttelyn maalauksista ovat omakuvia, jotka esittävät taiteilijan erilaisissa rooleissa kuten esimerkiksi kiinalaisena riisinviljelijänä, Alzheimer-potilaana tai laulajana. Vitalin muotokuvissa nähdään lisäksi taiteilijan perheenjäseniä, ystäviä ja assistentteja sekä taiteen ja kirjallisuuden maailmasta tuttuja hahmoja.

Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/sveitsilaisen-not-vitalin-maalaukset-kutsuvat-katsomaan-hitaasti

Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta