[Nayttelyposti] Kuopion taidemuseon kokoelmanäyttely uudistuu la 6.10. alkaen

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Pe 5.Marras. 11:12:30 EEST 2018


Kuopion taidemuseo avasi uuden kokoelmiaan esittelevän näyttelyn Taiteilijan katse viime maaliskuussa. Näyttelyn kuudesta aihealueesta grafiikan ja nykytaiteen osiot ovat vaihtuvia. Niiden osalta avautuu uusi ripustus lauantaina 6.10., uusin otsikoin:
Taidegrafiikka uudistuu
Taidemuseon laajasta grafiikan kokoelmasta on nyt esillä valikoima viime vuosisadan lopulta, jolloin taiteilijat alkoivat pyrkiä eroon grafiikan perinteisistä esitystavoista. Taidegraafikot omaksuivat vaikutteita maalaus- ja valokuvataiteesta. Vastaavasti taidemaalarit hyödynsivät grafiikan tekniikoita, erityisesti litografiaa ja serigrafiaa. Esillä on teoksia Tuula Lehtiseltä, Kuutti Lavoselta, Lauri Astalalta, Tuomo Saalilta ja Teemu Saukkoselta.
Maalauksen aika
Uusitussa nykytaiteen osiossa esitellään 1980-luvun uusekspressionismin ja maalaustaiteen nousukautta niin Suomessa kuin kansainvälisellä taidekentällä. Suuret, voimakkain värein ja ronskein siveltimenvedoin maalatut teokset hätkähdyttivät ilmaisuvoimallaan. Erityisesti monet nuoret naistaiteilijat tekivät tuolloin läpimurtonsa kuten näyttelyssä mukana olevat Marjatta Tapiola, Leena Luostarinen, Marika Mäkelä ja Silja Rantanen.
Maalaustaiteen uusi aalto rantautui Pohjois-Savoon saakka, jossa nuori taiteilijapolvi herätti valtakunnallista huomiota villillä ja estottomalla ilmaisullaan. Pentti Meklinin, Markku Kolehmaisen ja Osmo Monton maalaukset kertovat ilmiön paikallisesta voimasta.
Kansainvälistä maalaustaiteen uusekspressionismia näyttelyssä edustavat saksalainen Markus Lüpertz, ranskalainen Jean-Charles Blais, tanskalainen Per Kirkeby sekä ruotsalainen Erland Cullberg.

Tiedotuskuvia ladattavissa linkistä:
https://drive.google.com/open?id=12_tb3GovkjPiuuM49nypckFab0k01D_F
Tiedustelut:
Intendentti Marianna Huttunen, p. 044 7182640
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta