[Nayttelyposti] Tiedote. Kotkan Merikeskus Vellamo merkittävä tekijä Kymenlaaksossa.

marja.puukka at kotka.fi marja.puukka at kotka.fi
Ke 3.Marras. 15:09:13 EEST 2018


TIEDOTE
3.10.2018

10-vuotisjuhlavuottaan viettävä Merikeskus Vellamo merkittävä tekijä Kymenlaaksossa

Vaikuttava museokeskus, alueen elinvoiman parantaja ja hauska paikka koko perheelle

Vaikuttavuusselvityksen perusteella Kotkan Kantasatamassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon vaikutusta Kotkan-Haminan alueen matkailuun, elinvoimaan, elinkeinoelämään ja asukastyytyväisyyteen voidaan pitää merkittävänä. Yhdeksi alueen maamerkiksi muodostuneessa Vellamossa toimivat valtakunnallinen Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo. Vellamo on asukkaiden ylpeyden aihe ja kohde, jossa historia yhdistyy nykyaikaan ja jonka vaihtelevaan tarjontaan voi ja kannattaa tutustua useammankin kerran. Vellamo on auttanut kehittämään Kantasataman aluetta, sen elinvoimaa, turismia ja sitä kautta koko elinkeinoelämää.

Merikeskus Vellamo avattiin yleisölle heinäkuussa 2008 ja sen vuotuinen kävijämäärä on ollut useiden vuosien ajan yli 100 000. Kymmenvuotisjuhlansa kunniaksi Vellamo teetti kesällä 2018 selvityksen siitä, millaisia vaikutuksia sen toiminnalla on ollut Kotkan-Haminan seudun matkailuun, elinvoimaan ja hyvinvointiin. Tutkimuksen toteutti kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll Management Consulting Oy.

Selvityksen mukaan sekä kotimaiset että ulkomaiset kävijät pitävät Merikeskus Vellamoa monipuolisena, elämyksellisenä ja positiivisesti erottuvana käyntikohteena, ja Vellamo on usein erityinen syy vierailla Kotkassa. Vellamosta löytyy runsaasti uutta tietoa, vaihtelevaa kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa sekä hauskaa tekemistä, joka yhdistää perheet, ystävät ja tuttavat yhteisten kokemusten ja toiminnan äärelle. Kymmenen vuoden aikana Vellamossa on nähty jo yli 100 näyttelyä ja erilaisia tapahtumia lasten työpajoista konsertteihin on viikoittain.

”Merikeskus Vellamo on selvästi tavoittanut sille asetettuja isoja vaikuttavuustavoitteita. Olemme olleet myös mukana vaikuttamassa suomalaisten museoiden uudistumiseen ja nykyiseen suureen suosioon. On rohkaisevaa tietää, että tänä vuonna julkaistun kulttuuriperintöbarometrin mukaan valtaosa kansalaisista suhtautuu kulttuuriperintöön myönteisesti. Heidän mielestään kulttuuriperinnön arvoa ei voi mitata rahassa ja että vaaliminen säilyttää korvaamattoman tärkeitä arvoja. Tässä ollaan Vellamon museoiden olemassaolon perusteen ja roolin ytimessä”, toteaa Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluvan Suomen merimuseon johtaja Tiina Mertanen.

Ympärivuotisena kohteena Merikeskus Vellamo on laajentanut matkailun sesonkia Kotkassa ja lisännyt näin alueen matkailullista vetovoimaa. Aluepoliittisesti Vellamo nähdään elinvoiman tuottajana ja imagon parantajana. Vellamo on auttanut kokoamaan maakunnan tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa sekä toiminut tärkeänä paikallisena edustus- ja kulttuuritilana. Se on myös nostanut Kotkan profiilia, tuonut merellisyyden tuntua kaupunkiin, luonut laadukkaita työpaikkoja alueelle ja edellytyksiä Kantasataman alueen kehittymiselle.

”Vellamo on kotkalainen maamerkki, josta olemme ylpeitä. Suomen Kansallismuseoperheeseen kuuluva Merimuseo ja Kymenlaakson museo ovat vaikuttavia esimerkkejä, miten historiaa elävöitetään. Vellamo on yksi kaupungin merkittävimmistä kulttuurikohteista, jossa pidettävien vaihtuvien näyttelyjen merkitys on vetovoimallisesti suuri. Vellamon tulevaisuutta katsoessa voidaan todeta sen olleen tiennäyttäjä Kantasataman kehityksessä. XAMK:n kampuksen ja tapahtumakeskuksen valmistuttua Vellamo saa rinnalleen uusia kumppaneita, jotka tulevat yhdessä viemään Kotkaa eteenpäin ja lujaa”, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kommentoi.

Merikeskus Vellamon 10-vuotisjuhlaa vietettiin pienimuotoisesti jo heinäkuussa, ja juhlaan virittäydytään uudestaan lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Luvassa on mm. Vellamon ystäväyhdistyksen Vellamon vaiheita -keskustelutilaisuus, musiikkia, opastuksia, tutustumista museotyöhön ja paljon muuta.

Lisätiedot selvityksestä:
Johtaja Tiina Mertanen, Suomen merimuseo, 0295 33 6481, tiina.mertanen at kansallismuseo.fi<mailto:tiina.mertanen at kansallismuseo.fi>
Kehittämispäällikkö Annika Utriainen, Merikeskus Vellamo, 040 674 3692, annika.utriainen at merikeskusvellamo.fi<mailto:annika.utriainen at merikeskusvellamo.fi>

Kotkan Kantasatamassa sijaitseva Merikeskus Vellamo on kulttuuri-, kokous- ja tapahtumakeskus, jossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi>

…………………………………………
Marja Puukka
Tiedotus- ja myyntisihteeri ǀ Communications and Sales Secretary
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo  ǀ Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
marja.puukka at merikeskusvellamo.fi<mailto:marja.puukka at merikeskusvellamo.fi>  ǀ + 358 40 350 0496
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>

Tuulten kaupunki. Kotka kuvataiteilijoiden silmin 31.8.–25.11.2018 ǀ Sex and the Sea 15.6.2018–20.1.2019
Menetetyt majakat 18.5.–21.10.2018 ǀ Lasia kaikille - Karhula 1889–2009. Tammikuuhun 2021 asti.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta