[Nayttelyposti] Näytelmä nuoresta Topeliuksesta Yliopistomuseossa

Vuorikoski, Pia K pia.vuorikoski at helsinki.fi
To 15.Loka. 10:59:39 EET 2018


Ylioppilas Topelius Helsingissä

Kaikkien suomalaisten tuntema satusetä herää eloon Yliopistomuseossa marraskuussa näytelmän muodossa. Tule katsomaan, millaista oli Topeliuksen opiskelijaelämä! Miten hän sai Emiliensä, ja mitä paheita satusedällä mahtoikaan olla nuorena ylioppilaana? Entä mitä hän tarkoitti kutsuessaan Helsinkiä kananpojaksi ilman siipiä ja pyrstöä?

Vain 15-vuotiaana ylioppilastutkinnon suorittanut Topelius opiskeli Helsingin yliopistossa eri aineita eivätkä opinnot aina maistuneet. Topelius saattoi olla välillä jyrkkä mielipiteissään ja hurjastella kovastikin vapaa-aikanaan, ja koska hän oli parantumattoman romanttinen, ihastui hän toinen toistaan viehättävimpiin neitokaisiin.

Helsingin yliopistomuseo on tuottanut näytelmän yliopiston entisen opiskelijan, professorin ja rehtorin, Zachris Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Se toteutetaan kahden näyttelijän voimin, vaikka henkilögalleria onkin laajempi. Pääroolin esittäjä, Kim Gustafsson vaihtaa hahmoa keski-ikäisestä Topeliuksesta Runebergiin ja kotiopettaja Blankiin. Nuoren Topeliuksen ja Henrik Backmanin rooleissa nähdään Antti Saarikallio (TeaK). Näytelmän on käsikirjoittanut kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, ohjannut näyttelijä Krista Putkonen-Örn ja kääntänyt kustannustoimittaja (SLS) Märtha Norrback.

Näytelmä on kestoltaan noin 45 minuuttia, ja se esitetään Helsingin yliopistomuseon tiloissa (Fabianinkatu 33, 3. krs). Ensi-ilta on keskiviikkona 28.11., esityksistä neljä on suomeksi ja kaksi ruotsiksi. Suomenkieliset esitykset: 30.11. ja 4.12. klo 18.00, 1.12. matinea-näytös klo 13.00. Ruotsinkieliset esitykset: 12.12. klo 18.00 ja matinea-näytös 15.12. klo 13.00.

TERVETULOA MUKAAN!

Liput 20/10 e (alennettu hinta: opiskelijat, eläkeläiset, Helsingin yliopiston henkilökunta). Varaa ja osta liput Yliopistomuseon verkkosivuilta (https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-yliopistomuseo/ajankohtaista) tai museon infopisteeltä (Fabianinkatu 33. 3. krs). Lisätiedot: näyttelypäällikkö, näytelmän tuottaja Pia Vuorikoski (pia.vuorikoski at helsinki.fi<mailto:pia.vuorikoski at helsinki.fi>), 050-415 6760.

Hanketta on tukenut Niilo Helanderin säätiö.

__________________________________________

Pia Vuorikoski
Näyttelypäällikkö I Head of Exhibitions
Helsingin yliopistomuseo I Helsinki University Museum
+358 2941 24376, +358 50 4156760
Unioninkatu 34/Fabianinkatu 33, PL 3
00014 Helsingin yliopisto I University of Helsinki
____________________________________
www.museo.helsinki.fi<http://www.museo.helsinki.fi/>
FB: Helsingin yliopistomuseo/Helsingin observatorio
Twitter & Instagram: Hel_Uni_Museum
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta