[Nayttelyposti] Koen Vanmechelenin näyttely avautuu Serlachius-museoissa

Susanna Yläjärvi susanna.ylajarvi at serlachius.fi
Pe 18.toukokuu. 15:43:41 EEST 2018


Tiedote 18.5.2018 

It’s About Time, Kyse on ajasta 
Serlachius-museo Gösta 19.5.–16.9.2018 

Koen Vanmechelenin näyttely levittäytyy Serlachius-museo Göstasta ympäröivään puistoon 

Koen Vanmechelen on belgialainen käsitetaiteilija, jonka tuotanto sisältää maalauksia, veistoksia, videotaidetta, suuria bioinstallaatioita sekä sosiaalisia ja yhteisöllisiä hankkeita. Hänen näyttelynsä It’s About Time, Kyse on ajasta tuo hänen taiteensa koko sen monimuotoisuudessaan Serlachius-museo Göstaan ja sitä ympäröivään puistoon. 

Kansainvälisesti tunnettu Koen Vanmechelen (s. 1965) tekee väkivahvoja, ekspressionistisia maalauksia ja arvoituksellisia veistoksia, joiden materiaaleissa eläimet ovat näkyvästi läsnä. Taiteilija korostaa, ettei hän koskaan tapa eläimiä vaan antaa luonnollisesti kuolleille eläimille uuden elämän teostensa osina. 

Taidemuseo Göstan puistossa on näyttelyyn liittyen esillä Mechelse maatiaiskanoja, jotka edustavat 22. sukupolvea taiteilijan maailmankuulussa kanojen risteyshankkeessa Cosmopolitan Chicken Projectissa (CCP). Risteytystyön tuloksena syntyneitä kanoja on ollut näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Hanke on herättänyt mielenkiintoa tiedemaailmassa, sillä jokainen risteyttämällä syntynyt kanasukupolvi on osoittautunut entistä elinvoimaisemmaksi, terveemmäksi ja vastustuskykyisemmäksi. 

Lucy puolestaan on kosmopoliittinen sika, joka on unkarilaisen villasian mangalitzan ja duroc-teollisuussian risteytys. Mangalitza-emakko porsaineen majailee kesän ajan Taavetinsaaressa, johon niille on rakennettu oma sikala ja aitaus. 

Monimuotoisuuden puolestapuhuja 

Koen Vanmechelen työskentelee taiteen ja tieteen rajapinnassa johtoajatuksenaan monialainen yhteistyö ja yhteisöllisyys. Risteyttäminen ja sen tuloksena syntyvä monimuotoisuus ovat hänen taiteensa keskeisiä käsitteitä. Hän soveltaa niitä paitsi taiteessaan myös yhteiskunnallisessa ajattelussaan ja näkee niiden olevan elämän jatkuvuuden ja kehityksen ehto maapallolla. 

Hän on syvästi eettinen taiteilija, joka pyrkii symbolisesti ja konkreettisesti avaamaan näkymiä tulevaisuuteen, jossa ihmiset eivät riistä luontoa tai toisiaan vaan elävät tasapainossa keskenään. Hän korostaa ihmisten ja ajatusten liikkuvuutta ja vuorovaikutusta samalla kun näkee henkiset ja fyysiset raja-aidat uhkana inhimillisen kulttuurin ja yhteiskunnan tulevaisuudelle. 

”Kello käy. Meidän on tajuttava, että tulevaisuutemme on riippuvainen kyvystämme jakaa ja luoda yhteyksiä. Olemme olleet liian keskittyneitä omaan elämäämme. Evoluution kannalta on elintärkeää ajatella myös muita, päästä eroon monokulttuurista ja hyväksyä monimuotoisuus”, Vanmechelen sanoo. 

Timo Valjakan kuratoima näyttely on toteutettu yhteistyössä JSVCProjects/Lontoon kanssa. Näyttelyyn liittyy 144-sivuinen julkaisu, johon ovat kirjoittaneet artikkelin Rod Mengham ja Hanna Johansson. Taiteilijan haastattelun on tehnyt Jill Silverman van Coenegrachts. Serlachius-museoiden julkaiseman kirjan on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Parvs. 

www.koenvanmechelen.be <http://www.koenvanmechelen.be/> 

Lue lisää: http://www.serlachius.fi/en/exhibitions/upcoming-exhibitions/54-koen-vanmechelen/ <http://www.serlachius.fi/en/exhibitions/upcoming-exhibitions/54-koen-vanmechelen/> 

Serlachius-museot ovat avoinna kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18 ja talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18. 

Lisätiedot:
Kuraattori Timo Valjakka, p. +358 (0) 40 548 4450, timo.valjakka at gmail.com

________________________

Susanna Yläjärvi
Tiedottaja | Information Officer
Serlachius-museot | Serlachius Museums
+358 (0)50 560 0156
susanna.ylajarvi at serlachius.fi

Joenniementie 47, 
35800 Mänttä, Finland
www.serlachius.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta