[Nayttelyposti] Marcos Ávila Forero, Porin taidemuseo 23.03. - 02.09.2018

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ti 20.Maalis. 18:34:45 EET 2018


MARCOS ÁVILA FORERO
23.03.2018 – 02.09.2018
Porin taidemuseon Hallin uusi näyttelytila

Kuraattori: Anni Venäläinen

Kolumbialainen Marcos Ávila Forero (s. 1983) asuu ja työskentelee Kolumbiassa ja Ranskassa. Nopeasti kansainvälistä huomiota saavuttanut ja palkittu nuori taiteilija osallistui mm. vuonna 2017 Venetsian Biennaalin päänäyttelyyn Viva Arte Viva! videoteoksellaan Atrato (2015), joka nähdään Porin taidemuseon näyttelyssä. Yksityisnäyttely esittelee taiteilijan ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle.

Marcos Ávila Forero työskentelee usein haastavissa maastoissa tai vaikeasti saavutettavissa paikoissa, kuten Kolumbian maaseudun syrjäisissä kylissä. Marcos Ávila Foreron taiteessa keskeistä on tutkimus, jota hän tekee yhteisöjen parissa ja heidän kanssaan, tuoden esiin kokemuksia, jotka jäävät tavanomaisen tiedonvälityksen saavuttamattomiin. Taiteilija ei dokumentoi kohdettaan ulkopuolelta käsin, vaan hän elää vahvasti siinä maailmassa, jota käsittelee taiteessaan. Hän korostaa itse rooliaan aktivistina, joka taistelee yhteiskunnallisesti tärkeänä kokemiensa asioiden puolesta taiteen ollessa vain yksi keino muiden joukossa. Näyttely esittelee taiteilijan tuotannossa keskeistä aineistoa, joka tarkastelee Kolumbian FARC-sissiliikkeen ja huumesotien vaikutuksia paikallisten ihmisten elämään sekä kesäkuussa 2017 loppuun saatettua sissien aseistariisunnan prosessia ja yritystä palata normaaliin arkeen. Kolumbian kuutisenkymmentä vuotta kestäneen verisen sissi- ja huumesodan osapuolina on ollut FARCin ohella muitakin sissiliikkeitä, armeija sekä puolisotilaallisia ryhmiä. Konfliktissa arvioidaan kuolleen yli 220 000 ihmistä ja miljoonat kolumbialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Sopu FARCin kanssa ei ole vielä lopettanut maan väkivaltaisuuksia, ja väkivallan kierre on jopa kiihtynyt.

Kolumbian historiaan kuuluu myös siirtomaa- ja orjakaupan aika, joiden vaikutukset ulottuvat kulttuurisesti rikkaan maan nykypäivään. Kansainvälinen kauppa, ihmisten ja tavaroiden, laittomien ja laillisten hyödykkeiden ja rahan virta, sekä kamppailu oikeudesta niiden hallintaan heijastuvat edelleen poliittisiin valtasuhteisiin ja yhteiskunnan oloihin. Epäilemättä taiteilija ottaa riskejä hakeutuessaan paikkoihin, joissa väkivalta tai sen uhka on jatkuvasti läsnä. Kuitenkin hänen runollisista ja kauniista teoksistaan välittyy syvästi humaani ja empaattinen vuorovaikutus niiden ihmisten kanssa, joiden myötävaikutuksella teokset ovat syntyneet. Hän löytää yksilöiden sitkeyden ja elämänvoiman, jotka auttavat suuntaamaan kohti tulevaisuutta.

Taiteilijan työskentelymenetelmät ovat huomattavan monipuoliset ja hän tekee yhteistyötä mm. erilaisten käsityöläisten kanssa. Porissa esillä on valokuvia, videoita ja esineitä. Kentällä tehdyt muistiinpanot ja luonnokset täydentävät kokonaisuutta. Lisäksi taiteilija toteuttaa paikan päällä suurikokoisen, n. 13m x 2,5m hiilipiirroksen teokseen A San Vicente, Un entraînement (2010/2018), johon yhdistyy äänitallenne. Teos perustuu tilanteeseen, jossa taiteilija seurasi sissien harjoittelua metsässä. Ääninauhalla kuulemme, kuinka puusta veistettyjen pyssyjen kanssa juoksevat sissit harjoittelevat hyökkäämistä matkien konekiväärien papatusta, komentajan huutaessa ohjeita. Myös teoksen piirtäminen tapahtuu poikkeuksellisella tavalla käyttämällä piirtiminä hiillettyjen puupyssyjen kärkiä. Taiteilija toteuttaa näyttelyyn myös koristeleikkaustekniikkaa hyödyntävän tilateoksen Estibas (2010/2018). Vaativien teosten työstäminen edellyttää noin kahden viikon työskentelyaikaa Porissa. Yleisölle tarjotaan harvinaislaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan teosten syntymistä.

Yhteistyössä: ADN Galeria, kiitokset Fondation d ́entreprise Hermès ja Galerie Dohyang Lee


________________________________

Anni Venäläinen
Intendentti, näyttelypalvelut / chief curator
Porin taidemuseo/ Pori Art Museum
Porin kaupunki / sivistystoimiala/ kulttuuriyksikkö /City of Pori
Add. Eteläranta, 28100 Pori, Finland +358 44 701 7601
anni.venalainen at pori.fi
www.poriartmuseum.fi<http://www.pori.fi/>
facebook.com/Porin-taidemuseo-Pori-Art-Museum
instagram.com/poriartmuseum/
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta