[Nayttelyposti] Välähdyksiä – Björn ja Tilly Soldanin tarinasta -näyttely Järvenpään taidemuseossa 1.3.–31.8.2018

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Ma 12.Maalis. 08:39:59 EET 2018


Tervehdys täältä Järvenpään taidemuseosta!

Uusi näyttelymme on auki, joten tervetuloa:

Välähdyksiä – Björn ja Tilly Soldanin tarinasta 1.3.–31.8.2018
Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kerrotaan Björn ”Nisse” (1902–1953) ja Mathilda ”Tilly” (1873–1931) Soldanin tarinaa. Nisse ja Tilly Soldan ovat tulleet tutuiksi useasti Ahojen perheen kolmoisliiton kautta, Tilly lähinnä Vennyn pikkusisarena ja Nissen Juhani Ahon aviottomana poikana.

Niin Nisse kuin Tilly tekivät kuitenkin merkittävän elämäntyön ja olivat pioneereja omilla aloillaan: Nisse suomalaisen valokuvan ja dokumenttielokuvan todellisena edelläkävijänä Aho&Soldan -filmiyhtiössä sekä Tilly lastenhoidon ja aviottomien lasten aseman kehittäjänä.

Näyttelyssä nostetaan omassa osiossaan esiin Björn Soldanin taiteellinen valokuva- ja elokuvatuotanto. Mukana on erityisesti Björn Soldanin myöhempää tuotantoa, josta välittyy hänen rakkautensa luontoon ja sen yksityiskohtiin. Lisäksi esittelemme hänen käsikirjoitustaan teokseen Sata kuvaa Englannista.

Ensi kertaa näyttelyssä nostetaan esiin myös Tilly Soldanin oma elämäntyö. Tilly Soldanin työtä lastenhoidon kehittäjänä valotetaan erityisesti Järvenpään Ristinummen ja Kauniaisten lastenkodeissa työskennelleen Ida Suomalaisen perheen tarinan kautta. Näyttelyssä kerrotaan myös Kauniaisten lastenkodissa kasvaneen ”Pikku Jutan” tarina.

Aviottomien lasten tarinoita ja lastenkotien historiaa ei ole juurikaan kerrottu. Näyttely sisältääkin runsaasti aiemmin näkemätöntä valokuva- ja filmimateriaalia Tilly Soldanin lastenkodeista, sekä ainutlaatuista aineistoa niin Suomalaisen perheen, Pikku Jutan kuin Björn Soldanin elämästä. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu Nisse -  Björn Soldan (1902-1953), johon taidehistorioitsija Johanna Frigård on koonnut Nissen elämäntarinan. Elokuvatutkija Ilkka Kippola kertoo kirjassa Nissestä elokuvaajana.

Avoinna: maalis-huhti ke-su 10–17, touko-loka ti-su 11–18. Kirjastokatu 8, www.jarvenpaa.fi/ taidemuseo, 040-315 3881, taidemuseo at jarvenpaa.fi Oheisohjelma, lisätietoja ja tiedotuskuvat: tuomas.ravea at jarvenpaa.fi, hanna.nikander at jarvenpaa.fi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea

-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta