[Nayttelyposti] Virolaista nykytaidetta Hyvinkään taidemuseossa 8.6.-9.9.2018

Rautjoki Ville-Matti Ville-Matti.Rautjoki at HYVINKAA.FI
Ma 11.Kesä. 08:37:26 EEST 2018


LAURENTSIUS
DANCING WITH REALITY
Hyvinkään taidemuseossa 8.6.-9.9.2018


Virolainen nykytaiteilija Laurentsius, oikealta nimeltään Lauri Sillak (s. 1969), vastaa Hyvinkään taidemuseon kesän kansainvälisestä näyttelykokonaisuudesta, joka levittäytyy museon isoon saliin ja Kaapon galleriaan. Näyttelyn nimi, Dancing with Reality, viittaa chileläisen elokuvaohjaaja Alejandro Jodorowskyn elokuvaan The Dance of Reality. Taiteilijan mukaan elokuvalla ja hänen maalaustaiteellaan onkin runsaasti yhtymäkohtia.

1980-luvun lopulla nuori Sillak pohti, tuleeko hänestä ammattiurheilija vai taiteilija. Tuolloin virolainen maalaustaide eli kukoistuskauttaan, ja koska lahjat vetivät urheilun sijaan taiteen tekemisen pariin, oli uravalinta selvä. Hän opiskeli maalausta Viron taideakatemiassa 1990-96 ja opetti siellä itse myöhemmin yhdentoista vuoden ajan. Nyt hän on toiminut seitsemän vuoden ajan täysaikaisena freelance-taiteilijana.

Laurentsius yhdistelee omaperäisellä sivellintekniikalla toteutetuissa maalauksissaan runoutta, draamaa, ironiaa, kitsiä ja käsittelee taiteen alkuperäisyyteen liittyviä kysymyksiä. Hän käyttää suvereenisti erilaisia tyylikeinoja yhdessä ja vertaakin taidettaan itämaiseen ruuanlaittoon: paljon erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin, vahvoja mausteita, joista syntyy yllättäviä yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Laurentsius käyttää usein suurikokoisten maalaustensa taustoina olemassa olevia tapettikuoseja. Tämä juontaa juurensa 1990-luvun Viroon, jossa oli pulaa taiteilijatarvikkeista. Nuorena taideopiskelijana hänellä oli tapana kiertää vanhoissa hylätyissä taloissa, joista löytyi tahriintuneita ja puoliksi irronneita vanhoja tapettipintoja. Ne olivat ilmaisia maalauspohjia ja niissä oli itsessään jo valmiiksi mielenkiintoisia kuvallisia elementtejä ja historian patinaa. Vanhat tapetit ruokkivat enemmän taiteilijan mielikuvitusta kuin puhtaat kankaat ja piirustuspaperit. Muutama vuosi sitten taiteilija löysi uudelleen opiskeluaikojensa metodin ja alkoi uudelleen maalata teoksia tapettipinnoille.

Suurikokoisten maalausten ohella Laurentsius tekee myös pienikokoisia teoksia, joissa koristeelliset kehykset vievät usein suurimman osan huomiosta. 1990-luvun lopulla hän teki yhteistyötä kuvanveistäjä Anne Daniela Saalisten kanssa, jonka absurdin koristeellisiin "megakehyksiin" Sillak maalasi pienenpieniä ruusuja osaksi kokonaisuutta. Hieman myöhemmin Laurentsius alkoi tehdä kehyksiä itse samalla tekniikalla. Hyvinkään taidemuseon näyttelyssä nähdään uusi sarja näitä teoksia.

Hyvinkään taidemuseon ja Tuglas-seuran yhteistyönä toteutettu Dancing with Reality on Laurentsiuksen toinen isompi näyttely Suomessa. Edellinen järjestettiin 18 vuotta sitten Turun taidemuseossa yhdessä kuvanveistäjä Saalisten kanssa. Hyvinkään yksityisnäyttelyssä nähdään suurimmaksi osaksi taiteilijan viiden viimeisimmän vuoden aikana syntynyttä tuotantoa.

Lisätietoja näyttelystä:
Ville-Matti Rautjoki
ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi<mailto:ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi>
Puh. 040 5710 729


Ystävällisin terveisin,


Ville-Matti Rautjoki
Museonjohtaja | Museum Director

Hyvinkään taidemuseo | Hyvinkään museopalvelut
Hyvinkää Art Museum | Museums in Hyvinkää
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää
Puh. | Tel. +358 40 5710 729
ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi<mailto:ville-matti.rautjoki at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>

HYVINKÄÄ
Hyvästä ylpeä

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta