[Nayttelyposti] Samu Raatikainen kuvaa maisemassa tapahtuvia muutoksia

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Pe 10.Elo. 11:38:15 EEST 2018


Samu Raatikainen: Rough Cuts
10.8.-30.9.2018 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Samu Raatikainen kuvaa maisemassa tapahtuvia muutoksia
- uudet maalaukset jättävät tunteen, että jokin on seuraavalla kerralla toisin

Aboa Vetus & Ars Nova -museon Takkahuone-galleriassa avautuneen näyttelyn nimi Rough Cuts viittaa uudistumiseen ja muutoksiin Samu Raatikaisen maalauksissa viime vuosina. Uuden etsiminen ja siihen liittyvät riskit kiehtovat taiteilijaa, jolle prosessi ja materiaaleilla kokeilu ovat tärkeitä. Raatikainen tuo Takkahuoneeseen uusia tilaan tehtyjä maalauksia, joissa hän tutkii muutoksen teemaa luonnossa.

Raatikaista kiinnostaa luonnossa tapahtuva jatkuva liike olosuhteiden vaihtuessa, vuodenaikojen ja valon vaikuttaessa siihen mitä näemme. Rough Cuts -näyttelyssä hän tutkii ihmisen aiheuttamaa muutosta metsässä. Pohjatyönä maalauksilleen taiteilija on valokuvannut eri-ikäisten puiden kantoja ja puunrunkojen leikkuupintoja metsien hakkuualueilla. Häntä kiinnostaa karttojen ja tieteellisestä kuvastosta tuttujen poikkileikkausten pelkistetty kuvakieli ja tapa välittää informaatiota.

Tavoittaakseen toivotun vaikutelman taiteilija hyödyntää itse kehittämäänsä menetelmää. Työhuoneessaan hänellä on rullalla lukuisia maalattuja kalvomaisia akryylimaalipintoja. Niitä hän siirtää kollaasinomaisesti kankaalle, jossa ne saavat merkitykselliset paikkansa maalauksen muiden elementtien, kuten hiekan ja mineraalirakeiden kanssa. Kasteltua akryylimaalipintaa työstämällä syntyy säikeistä ja yksityiskohdiltaan vivahteikasta muotokieltä, jonka kaltaista ei muilla menetelmillä saa aikaan. Monivaiheista työskentelyä ohjaa intuitio, sattuman luomat mahdollisuudet ja viittaukset luonnon eloperäiseen kieleen.

Erilaisilla materiaaleilla luotujen pintojen eriasteiset heijastukset liittävät teoksen hetkeen ja tilaan. "Ajatukseni on, että maalausteni katsominen lähestyisi kokemuksena luonnossa tai tilassa olemista: sen on tapahduttava henkilökohtaisesti paikan päällä. Vain tällä tavoin voi kokea erilaiset materiaalien tekstuurit, heijastukset ja valaistusolosuhteet", taiteilija kertoo.

Raatikaisen päämääränä ei ole aiheen tunnistettavuus. Maalaukset ovat kuin muisti, joka nostaa mieleen tapahtuneita asioita tarpeen mukaan. Lopputulos ei aina vastaa täysin taiteilijan mielikuvaa, vaan jättää tunteen, että jokin on ensi kerralla taas toisin.

Kuvataiteilija Samu Raatikainen (s.1971) asuu Turussa ja työskentelee parhaillaan Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä. Taiteen edistämiskeskus on juuri myöntänyt Raatikaiselle 5-vuotisen taiteilija-apurahan vuosille 2019-23. Vuonna 2009 hän oli yksi Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -palkinnon saajista ja vuonna 2003 hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Raatikainen on asunut useita vuosia Iso-Britanniassa ja suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Chelsea College of Art & Designissa, Lontoossa 1997. Tätä ennen hän opiskeli Vapaassa Taidekoulussa (1991-1994). Taiteilijan teoksia on muun muassa Porin taidemuseon, Heinon Taidesäätiön ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Raatikaisen näyttely Rough Cuts² nähdään Hämeenlinnassa GalleriaKONEessa 1.9.-25.9.2018.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Samu Raatikainen esittelee näyttelynsä yleisölle Turun Taiteiden yönä torstaina 16.8. klo 20.00. Samana iltana museon taidenäyttelyt ovat avoinna klo 24 saakka ja pääsyliput ovat puoleen hintaan.

Vieraile taiteilijan työhuoneella Kulkulupa-tapahtumassa 8.-9.9. klo 12-17. Samu Raatikaisen työhuone sijaitsee Taiteilijatalo Fimbulissa, Pääskyvuorenrinne, Turku). Lisätiedot: kulkulupa.net


Kuvia näyttelystä verkkosivuillamme:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/samu-raatikainen-rough-cuts

--
Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi<mailto:selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi>

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.turkubiennaali.fi<http://www.turkubiennaali.fi>
Facebook<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova> | Twitter<https://twitter.com/AVANmuseo> | Instagram<https://www.instagram.com/aboavetusarsnova/>

Paras museokokemus ikinä!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta