[Nayttelyposti] Aboa Vetus & Ars Novan kokoelmanäyttely herättää matkakuumetta

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Mon Apr 30 10:39:50 EEST 2018


Matkakuumetta
27.4.−30.9.2018 Aboa Vetus & Ars Nova

Kokoelmanäyttely herättää matkakuumetta
Kokoelmanäyttely Matkakuumetta tarkastelee Aboa Vetus & Ars Nova -museon taidekokoelmaa matkateemalla. Näyttely lähestyy matkanteon teemoja liikkeen, ajan kulumisen, sisäisten matkojen ja kaukokaipuun kautta. Pariisi ja Firenze nousevat näyttelyssä esiin inspiroivina matkakohteina ja taidekeskuksina.

Museon taidekokoelmassa on 650 teosta suomalaisen ja länsimäisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman varhaisimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun lopulle, mutta sen pääpaino on 1950-luvun jälkipuolella. Matkakuumetta -näyttely esittelee teoksia yli 30 taiteilijalta, joiden joukossa ovat muun muassa Petri Ala-Maunus, Karel Appel, Saara Ekström, Simo Hannula, David Hockney, Kaisu Koivisto, Ahti Lavonen, Kauko Lehtinen, Leena Luostarinen, Pablo Picasso, Kain Tapper, Ellen Thesleff ja Andy Warhol.

Aikamatkaa näyttelyssä edustavat Otto Mäkilän (1904−1955) ja Vladimir Veličkovićin (s. 1935) utopistiset teokset, joissa taiteilijat pohtivat omasta ajastaan käsin tulevaisuutta. He tutkivat ihmisen ja koneen suhdetta, olemassaolon kysymyksiä, ja heidän teoksissaan kaikuu sodan ja väkivallan tyhjentävä mielettömyys.

Valerio Adamin (s. 1935) maalaukset tarkastelevat muistia ja ohikiitävien hetkien tallentumista mielen lokeroihin. Adamin maalaus Scenario – Viaggio in treno (1973) kuvaa matkustajan kokemusta, hetkeä jossa ikkunasta näkyvät maisemat ja junainteriööri sulautuvat yhteen.

Matkata voi myös mielen sisällä, unien ja fantasioiden maailmassa. Näyttelyssä esillä oleva Saara Ekströmin (s. 1965) teos Marmori (2009), liikkuu tässä salaperäisessä maastossa, jossa maailma on avoin, ajan ja paikan ulottumattomissa.

Näyttelyssä kokoelman varhaisimmat maalaukset rinnastuvat uusimpaan taiteeseen. Hjalmar Munsterhjelmin (1840−1905) historialliset pilviharjoitelmat ja Petri Ala-Maunuksen (s. 1970) epätodelliset vuoristomaisemat jatkavat molemmat omalla tavallaan romanttisen maisemamaalauksen perinnettä.

Henkinen ulottuvuus, loputon kaukokaipuu ja uteliaisuus maailmaa kohtaan ovat vahvasti läsnä Leena Luostarisen (1949 −2013) maalauksessa Musta tiikeri, vuodelta 1981. Luostarinen löysi ilmaisuvoimaisten maalaustensa aiheet usein välimerenmaihin ja Aasiaan suuntautuneilta matkoiltaan.

Näyttely tarkastelee myös suomalaisten taiteilijoiden opintomatkoja Euroopan taidekeskuksiin, ja niiden merkitystä uusien taidesuuntausten omaksumisessa.  Pariisissa nähdyt näyttelyt ja siellä kohdatut taiteilijat tekivät vaikutuksen mm. Juho Rissaseen (1873−1950) ja Kauko Lehtiseen (1925−2012). Italiassa puolestaan varhaisrenessanssin suurta taidetta, arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriaa ovat tutkineet aikanaan niin Ellen Thesleff (1869 −1954) kuin Sakari Marilakin (s. 1945).

Kuvia ja lisätietoa:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/matkakuumetta

--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi<mailto:selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi>

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
Facebook<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova> | Twitter<https://twitter.com/AVANmuseo> | Instagram<https://www.instagram.com/aboavetusarsnova/>

Paras museokokemus ikinä!



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta