[Nayttelyposti] Näyttelyt Paavo Halonen, ITE Puusta

Sari Kotivirta sari.kotivirta at lusto.fi
To Apr 26 14:15:01 EEST 2018


TIEDOTE
26.4.2018 Punkaharju

PAAVO HALONEN - VEISTOKSIA JA ESINEKOOSTEITA
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018-6.1.2019

Paavo Halosen näyttely nostaa agraarin menneisyyden taiteeksi.

Muholan kylästä Enonkoskelta kotoisin oleva Paavo Halonen (s. 1974) on viimeisen viidentoista vuoden aikana tullut tunnetuksi herkistä, menneisyyden käyttöesineistä kootuista installaatioistaan. Halonen opiskeli Savonlinnan taidelukiossa ja Turun piirustuskoulussa. Helsingissä asuva Halonen viettää suuren osan kesistään kotipaikkakunnallaan Enonkoskella.

Paavo Halosen teoksissa mennyt aika asettuu muistojemme ikuiseen kesään, loppumattomaan poutapäivään, jossa lempeä tuuli leyhyttää puidenlatvoja. Hän käsittelee näitä muistoja taiten, nostaen esille menneen arjen esineet ja työstäen niistä nostalgisia ja herkkiä teoksia. Samalla teokset esittävät kriittisiä kysymyksiä. Kirpputoreilta löytyneistä täytetyistä linnuista useat ovat tänä päivänä uhanalaisia. Miksi ihmiset ovat heittäneet ne pois? Miksi ihminen on toiminnallaan saattanut linnut uhanalaisiksi? Kuinka paljon suomalainen kunnioittaa luontoa?

Taiteilijan teoksiinsa nostamat esineet ovat sitä menneisyyttä, jota me haikailemme, ja jossa emme käytännössä halua enää elää. Jokainen vanhan kansan esine reestä leipätelineeseen herättää muistoja, mutta samalla olemme valmiit heittämään kyseiset esineet nurkistamme tunkiolle.

Halosen teokset nostavat esiin kysymyksen; kuinka paljon meillä on enää yhteistä menneisyytemme kanssa? Useat teoksissa käytetyt esineet ovat jääneet nykykatsojalle tuntemattomiksi, niiden käyttötarkoitus on alkanut hämärtyä. Voimme arvailla esineiden käyttötarkoituksia tai voimme vain ihailla niiden estetiikkaa. Teoksiksi nostettuna esineet aloittavat uuden kertomuksen.

Luston näyttely on täydellinen ylisukupolviselle näyttelykokemukselle. Isovanhemmat voivat kertoa teosten pohjana olleista esineistä nuoremmille sukupolville ja välittää tietoa, joka usein on unohtunut kertoa.

Näyttely on toteutettu Keskitien Tukisäätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella sekä
yhteistyössä taidenäyttelykuraattori Liisa Heikkilä-Palon kanssa. Näyttelyssä on teoksia yksityis- ja museokokoelmista. Teoksia ovat lainanneet kokoelmistaan Espoon modernin taiteen museo EMMA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Keravan taidemuseo, Nykytaiteen museo KIASMA ja Pro Artibus -säätiö.

Teksti: Antti Kauppinen, tietokirjailija, kirjailija, MA


ITE Puusta
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018-6.1.2019

Maaseudun Sivistysliiton ITE Saimaalla -hankkeen löydöistä koottu näyttely ITE Puusta esittelee eteläsavolaista kansanomaista luovuutta sekä puusta inspiraationsa saanutta ITE-taidetta. Tekijöillä pysyy käsissään niin moottorisahat ja taltat kuin pinsetit ja siveltimet. Monella tekijöistä on takanaan jo vuosikymmenten mittainen tuotteliaisuus.

ITE puusta -näyttelyn pienimpiä teoksia ovat arkkiatri Risto Pelkosen kaarnahahmot, jotka henkilöhistorioineen ja kiehtovine tarinoineen muodostavat 50-luvulle sijoittuvan Tuohelan kylän. Sampo Luukkaisen valokuvien kautta esitellään suurin näyttelyssä mukana oleva kokonaisuus, Esa Heiskasen 40 vuoden aikana Rantasalmelle uppopuusta rakentama HakoApaja. Etelä-Savon ulkopuolelta, Jaalasta, on näyttelyyn kutsuttu Seppo Laatunen komeine presidenttiveistoksineen; viime kesänä Punkaharjulla nähtiin aito Putin. Tällä kertaa komea, kaksimetrinen puu-Putin saa seurakseen presidentit Trump ja Niinistö.

Maaseudun Sivistysliitto kartoitti itseoppineita taiteentekijöitä Etelä-Savon alueelta vuosina 2016-2017 ja vihjeitä saatiin 73 kappaletta. Kartoitushankkeen koordinaattori Minna Tuuva ja Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva kutsuivat näyttelyyn 17 puuta materiaalinaan käyttävää kansantaiteen tekijää ja ITE-taiteilijaa. Näyttely täydentyy kesäksi Luston pihapiiriin pystytettävin veistoksin.

Näyttelyyn osallistuvat: Erik Essell, Esa Heiskanen, Taito Huotarinen, Hannu Hämäläinen, Reijo Höylä, Pertti Karhunen, Seppo Laatunen, Kaarlo Lintunen, Leo Löppönen, Ritva Nurmi, Risto Pelkonen, Marko Ruuskanen, Timo Teittinen, Jussi Tukiainen, Veikko Turtiainen, Asko Vihavainen ja Raimo Vokkolainen.

ITE Saimaalla -hankkeen tärkeimmät rahoittajat ovat Leader-yhdistykset Piällysmies ja Rajupusu.

ITE-taide (ITE=itse tehty elämä): suomalaista nykykansantaidetta, ITE-taiteilijalla ei ole taidealan koulutusta ja harvoin sidonnaisuutta taidemaailmaan.

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle<http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle>

Lisätietoja, Paavo Halonen:                                        Lisätietoja, ITE Puusta:
Paavo Halonen                                                               Kulttuurituottaja Raija Kallioinen
paavohalonen.com                                                       Maaseudun Sivistysliitto
p. 045 630 2052, paavohalonen at gmail.com<mailto:paavohalonen at gmail.com>          p. 040 5636 876, raija.kallioinen at msl.fi<mailto:raija.kallioinen at msl.fi>

Näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto - Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva at lusto.fi<mailto:reetta.karhunkorva at lusto.fi>



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta