[Nayttelyposti] Jäähyväiset Hiljaisuuden huoneelle - kohti uusia virtuaalisia luontoelämyksiä

Anne Kaljunen anne.kaljunen at lusto.fi
Ke 25.Marras. 12:17:33 EEST 2017


TIEDOTE
25.10.2017 Punkaharju

JÄÄHYVÄISET HILJAISUUDEN HUONEELLE
– KOHTI UUSIA VIRTUAALISIA LUONTOELÄMYKSIÄ

Suomen Metsämuseo Luston kävijöiden suursuosikki on yli 16 vuoden ajan ollut Hiljaisuuden huone. Nyt tämä Suomen EXPO 2000 -maailmannäyttelypaviljonkiin Hannoveriin alun perin puoleksi vuodeksi suunniteltu virtuaalinen luontoelämys on tullut teknisen elinkaarensa päähän. Kaikkiaan Hiljaisuuden huoneen on kokenut yhteensä yli 2 miljoonaa ihmistä Hannoverissa ja Lustossa.

Suomen maailmannäyttelyosuutta organisoinut Finpro valitsi syksyllä 1998 näyttelyn pääsuunnittelijaksi Tiedekeskus Heurekan. Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnan Mediaspace-virtuaalitodellisuuslaboratorio valittiin suunnittelemaan näyttelyyn tulevat uuden teknologian sisällöt ja installaatiot. Teknillinen korkeakoulu kehitti hankkeen tietotekniset järjestelmät ja vastasi ohjelmointityöstä.

Maailmannäyttelyn hälinän keskelle haluttiin paikka, jossa kävijä tulisi iloisesti yllätetyksi ja kokisi mieleen jääviä elämyksiä. ”Hiljaisuuden hallin” tarkoituksena oli rauhoittaa yleisö viemällä heidät keskelle aitoa suomalaista järvi- ja metsämaisemaa.

Elämysten luomiseen valjastettiin uusin tietotekniikka. 3D-animaatiotekniikalla luotuja eläinhahmoja ja luonnonelementtejä yhdistettiin suurikokoiseen luontovalokuvaan sekä aitoon äänimaailmaan ja akustiikkaan.

Hiljaisuuden huone on tunnelmakollaasi oikeista luonnonilmiöistä. Koreografiassa veden solinan aloittama hiljainen tunnelma tihentyy palokärjen nakutukseen sekä kuikkien ja kurkien huutojen kautta lentoon lähteviin joutseniin. Kehrääjän laulun myötä luonto rauhoittuu ilmassa tanssiviin perhosiin ja sudenkorentoihin. Hauki vilahtaa välillä vedenkalvon läpi. Norppa ja hirvi näyttäytyvät vuorollaan.

Tule kokemaan Hiljaisuuden huone viimeisen kerran, jättämään sille jäähyväiset ja ideoimaan Lustolle uutta luontoelämystä!

Hiljaisuuden huone siirrettiin Lustoon vuonna 2001 Suomen Metsäsäätiön rahoituksella. Hiljaisuuden huone poikkeaa museon muista kohteista, ja perusidealtaan elämys toimii edelleen erinomaisesti – se viehättää, vaikuttaa ja rauhoittaa. Tilan hämäryys ja akustinen pehmeys hiljentävät katsojan luonnon äärelle.

Hiljaisuuden huoneen teknistä käyttöikää on Lustossa pidennetty kekseliäästi jo useiden vuosien ajan, huomattavasti kauemmin kuin alun perin oli suunniteltu. Nyt Hiljaisuuden huone on kuitenkin lopullisesti hiljenemässä, sillä esityksen vaatimat laitteistot ovat vanhentuneet eikä niihin saa enää varaosia. Esitystä ei sellaisenaan voida myöskään siirtää uusiin laitteistoihin.

Hiljaisuuden huone on auki 7.1.2018 saakka, jonka jälkeen se sulkeutuu lopullisesti. Lustossa on aloitettu uuden virtuaalisen luontoelämyksen suunnittelu ja yhteistyökumppaneiden etsintä. Toivomme sinun osallistuvan sen ideointiin – millaisen luontoelämyksen haluaisit kokea Lustossa? Voit jakaa ajatuksiasi Hiljaisuuden huoneesta ja uudesta virtuaalisesta luontoelämyksestä paikan päällä museossa tai lähettää ne sähköpostitse osoitteeseen hiljaisuudenhuone at lusto.fi<mailto:hiljaisuudenhuone at lusto.fi> .

Kuvamateriaali:

www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/<http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/>     -> Lehdistökuvia -> Hiljaisuuden huone

Lisätietoja:

Johtaja Pekka Äänismaa, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 378 4033
pekka.aanismaa at lusto.fi<mailto:pekka.aanismaa at lusto.fi>

Vt. näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644
reetta.karhunkorva at lusto.fi<mailto:reetta.karhunkorva at lusto.fi>


Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi<mailto:anne.kaljunen at lusto.fi>

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100

www.lusto.fi<http://www.lusto.fi/>
www.facebook.com/lusto.fi<http://www.facebook.com/lusto.fi>
www.instagram.com/lustomuseum<http://www.instagram.com/lustomuseum> @lustomuseum
www.kantapuu.fi
www.metsäsuhteita.fi







Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta